Skocz do zawartości

Filtracja po fermentacji burzliwej


Nomad

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper.

W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym.

Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie.

Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper.

W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym.

Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie.

Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -)

Zrób sobie testową 5-10 litrów warkę i daj znać :) . Były kiedyś podobne dylematy ale nie pamiętam odpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper.

W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym.

Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie.

Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -)

Zrób sobie testową 5-10 litrów warkę i daj znać :) . Były kiedyś podobne dylematy ale nie pamiętam odpowiedzi.
Mam na burzliwej inne piwo i chyba na tym przetestuje. ;-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale co to ma wnieść pozytywnego do piwa?

Z tego co pamiętam przy robieniu mocnych trunków węgiel powodował pozbycie się niepożądanych zapachów jak i części alkoholu...czy to dobry kierunek przy robieniu piwa?

Edytowane przez legler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale co to ma wnieść pozytywnego do piwa?

Z tego co pamiętam przy robieniu mocnych trunków węgiel powodował pozbycie się niepożądanych zapachów jak i części alkoholu...czy to dobry kierunek przy robieniu piwa?

Sam nie wiem.. ja spodziewam się, że będzie bardziej klarowne. Z tym zapachem może być też prawdopodobne, bo nastepny krok to ponowne chmielenie wiec może jakoś w ten sposób chmiel jeszcze wyjdzie mocniej na pierwszy plan.

Poki co zamierzam oddzielić 5 l z warki ktora mam na burzliwej i potestuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić?

 

Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić?

 

Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło.

Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić?

 

Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło.

Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da

 

 

No to jedno mogę powiedzieć, na pewno spodziewaj się utlenienia, bo filtr brita oprócz oczyszczenia piwa natleni je dosyć mocno. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wlasnie po to zalozylem ten wontek

 

Co założyłeś??? :facepalm:

Fakt mistrzem ortografii nie jestem.. Na szczęście nie o tym ten WĄTEK:-)

Mam mieszane uczucia co do filtrowania w ten sposób, dlatego zadałem pytanie w tłum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić?

 

Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło.

Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da

No to jedno mogę powiedzieć, na pewno spodziewaj się utlenienia, bo filtr brita oprócz oczyszczenia piwa natleni je dosyć mocno.

Używam na codzień Brity do wody i mniej wiecej wymyśliłem jakby nie natlenic za mocno brzeczki. Coś jak w filmiku od Furiosana tylko prowizorka;-) bardziej się boję czy w ogóle brzeczka przez ten filtr przepłynie i jak bardzo straci na smaku, zapachu itp. Trochę żal mi tracić prawie pół kg chmielu na utlenione piwo...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.