lapendo Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Czesc mam pytanie wczoraj uwazylem piwko jest w fermentatorze teraz czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac. Czy moge zostawic do butelkowania? Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki?? I pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy? Edytowane 17 Marca 2016 przez lapendo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Jak robiłeś wg instrukcji Coppersa, to tam też jest wszystko inne - kiedy przelewać i jak dodawać cukier. Zalecane jest trzymanie brzeczki w 18°C (a nie ponad 21°C jak w instrukcji). Możesz też potrzymać dłużej - ok 2 tyg w fermentatorze i dopiero rozlać do butelek, dodając do każdej cukier.(4g/0,5 l). Generalnie nie ma konieczności przelewać na cichą do osobnego pojemnika. Pierwsze Dark Ale Coopersa przelałem już po tygodniu do butelek - po 3 miesiącach był dobry a po roku super. Tylko powoli nalewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Jak robiłeś wg instrukcji Coppersa, to tam też jest wszystko inne - kiedy przelewać i jak dodawać cukier. Zalecane jest trzymanie brzeczki w 18°C (a nie ponad 21°C jak w instrukcji). Możesz też potrzymać dłużej - ok 2 tyg w fermentatorze i dopiero rozlać do butelek, dodając do każdej cukier.(4g/0,5 l). Generalnie nie ma konieczności przelewać na cichą do osobnego pojemnika. Pierwsze Dark Ale Coopersa przelałem już po tygodniu do butelek - po 3 miesiącach był dobry a po roku super. Tylko powoli nalewaj. Dzieki bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac Kupiłbym. Wtedy gdy skończy się fermentacja (tzn. przez np. trzy kolejne dni nie będzie Ci spadało BLG - sprawdź najwcześniej po tygodniu) zlał do drugiego, zdezynfekowanego fermentora z kranikiem, w którym znajdzie się 0,5 - 0,7 l roztworu cukru białego. Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki? Użyłbym cukru białego, stołowego. Wybrałbym roztwór zamiast wsypywania do pojedynczych butelek. pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy? Poszedłbym w stronę: British ales http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/;English Brown: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html albo olał style i gazował do 2,5 jednostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac Kupiłbym. Wtedy gdy skończy się fermentacja (tzn. przez np. trzy kolejne dni nie będzie Ci spadało BLG - sprawdź najwcześniej po tygodniu) zlał do drugiego, zdezynfekowanego fermentora z kranikiem, w którym znajdzie się 0,5 - 0,7 l roztworu cukru białego. Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki? Użyłbym cukru białego, stołowego. Wybrałbym roztwór zamiast wsypywania do pojedynczych butelek. pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy? Poszedłbym w stronę: British ales http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/;English Brown: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html albo olał style i gazował do 2,5 jednostki. Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac Kupiłbym. Wtedy gdy skończy się fermentacja (tzn. przez np. trzy kolejne dni nie będzie Ci spadało BLG - sprawdź najwcześniej po tygodniu) zlał do drugiego, zdezynfekowanego fermentora z kranikiem, w którym znajdzie się 0,5 - 0,7 l roztworu cukru białego. Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki? Użyłbym cukru białego, stołowego. Wybrałbym roztwór zamiast wsypywania do pojedynczych butelek. pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy? Poszedłbym w stronę: British ales http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/;English Brown: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html albo olał style i gazował do 2,5 jednostki. Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz Dzieki piwko dzisiaj zaczelo pracowac bulgotan ie jak cholera Edytowane 17 Marca 2016 przez lapendo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Jak zaczyna bulgotać to jeden z przyjemniejszych momentow w tym hobby. Ktoś Ci radził cukier stołowy. Z tego co sobie dotychczas poczytałem, to jest najgorsze rozwiazanie bo podobno (nigdy cukru nie urzywałem) daje smaki bimbrowe. Fermentorów nigdy za dużo, więc radzę kupić drugi. Edytowane 18 Marca 2016 przez hajclander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Bzdura z tym cukrem. Użyłem glukozy w pierwszej warce a potem tylko cukier i nigdy nie miałem z tym problemów. Zresztą spora część używa cukru. Jeśli chodzi o cukier do nagazowania to trochę chwyt marketingowy, ale faktycznie, jeśli dasz do brewkita cukier zamiast ekstraktu to może dawać bimbrem. Edytowane 18 Marca 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Ktoś Ci radził cukier stołowy Tak, radziłem cukier stołowy. Do refermentacji - czyli nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Ktoś Ci radził cukier stołowyTak, radziłem cukier stołowy. Do refermentacji - czyli nagazowania. Aaaa. Teraz patrzę i widzę, że kolega z Poznania (jak mój dziadek). To wiele wyjaśnia, bardzo wiele. Ale tak na poważnie to nabliższe butelkowanie zrobię pół na cukrze a pół na glukozie i podzielę sie obserwacjami, bo sam jestem ciekawy wyników. Tylko czy wagowo ilość cukru w cukrze jest taka sama jak w glukozie. Edytowane 18 Marca 2016 przez hajclander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 OT: To wiele wyjaśnia, bardzo wiele. Ciągnąc OT - co na przykład? Dobrej nocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Czy do wazenia z ekstraktow trzeba gara 30 l ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Ktoś Ci radził cukier stołowyTak, radziłem cukier stołowy. Do refermentacji - czyli nagazowania. Aaaa. Teraz patrzę i widzę, że kolega z Poznania (jak mój dziadek). To wiele wyjaśnia, bardzo wiele. Ale tak na poważnie to nabliższe butelkowanie zrobię pół na cukrze a pół na glukozie i podzielę sie obserwacjami, bo sam jestem ciekawy wyników. Tylko czy wagowo ilość cukru w cukrze jest taka sama jak w glukozie. Znalezione w odmętach forum: 100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Czy do wazenia z ekstraktow trzeba gara 30 l ?? Jestem początkujący, ale możesz ekstrakty rozrobić w mniejszej ilości wody, nachmielić, zlać do fermentatora i tam dolać wody do wymaganej objętości (plus taki, że dolewając zimnej wody możesz łatwo wystudzić brzeczkę). Kopyr wspominał, że zalecane jest dodać trochę większej ilości chmielu, gdyż w mniejszej ilości płynu efektywność ekstrakcji alfa-kwasów będzie ciut mniej efektywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Blg spadło do 5 tydzień leży . Butelkach czy czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Blg spadło do 5 tydzień leży . Butelkach czy czekać? Zamieszać fermentorem, poczekać 3 dni i zmierzyć jeszcze raz lapendo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się