Jump to content

zepsuty starter?


Recommended Posts

Witam.

Zrobilem starter 2L drożdze FM31 bawarska dolina, niepokoi mnie zapach i smak brzeczki jest lekko kwaśny przypomina sok jabłkowy, starter namnażany byl 48h w temp. 22-23 stopnie nastepnie na 24h wstawiony do lodówki. W kanał czy coś bedzie z tego startera?

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Zrobilem starter 2L drożdze FM31 bawarska dolina, niepokoi mnie zapach i smak brzeczki jest lekko kwaśny przypomina sok jabłkowy, starter namnażany byl 48h w temp. 22-23 stopnie nastepnie na 24h wstawiony do lodówki. W kanał czy coś bedzie z tego startera?

 

Startery z reguły smakują okropnie, trochę kwaskowato właśnie. Ważniejszy jest zapach, jak nie śmierdzi jakoś mega dziwnie - kanaliza, apteka to jest raczej okej. Aromat jest cydrowy bardziej taki winny czy w stronę octowego?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Odkurzę temat i ponawiam pytanie, czy zapach cydru ze startera (kręcony na mieszadle magnetycznym 48h w temp ~23st z ekstraktu, drożdże FM w szkocką kratę) jest ok? Gdzieś mi się przewinęło że jest to zapach estrów produkowanych przez drożdże

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.