Skocz do zawartości

zepsuty starter?


bialy50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zrobilem starter 2L drożdze FM31 bawarska dolina, niepokoi mnie zapach i smak brzeczki jest lekko kwaśny przypomina sok jabłkowy, starter namnażany byl 48h w temp. 22-23 stopnie nastepnie na 24h wstawiony do lodówki. W kanał czy coś bedzie z tego startera?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zrobilem starter 2L drożdze FM31 bawarska dolina, niepokoi mnie zapach i smak brzeczki jest lekko kwaśny przypomina sok jabłkowy, starter namnażany byl 48h w temp. 22-23 stopnie nastepnie na 24h wstawiony do lodówki. W kanał czy coś bedzie z tego startera?

 

Startery z reguły smakują okropnie, trochę kwaskowato właśnie. Ważniejszy jest zapach, jak nie śmierdzi jakoś mega dziwnie - kanaliza, apteka to jest raczej okej. Aromat jest cydrowy bardziej taki winny czy w stronę octowego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Odkurzę temat i ponawiam pytanie, czy zapach cydru ze startera (kręcony na mieszadle magnetycznym 48h w temp ~23st z ekstraktu, drożdże FM w szkocką kratę) jest ok? Gdzieś mi się przewinęło że jest to zapach estrów produkowanych przez drożdże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.