Figlarz Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Koledzy, proszę o poradę lub przestrogę. 1.03.2016 uwarzyłem ciemne pszeniczne: pszeniczny 2,2kg monachijski 0,8kg wiedeński 0,8kg karmelowy ciemny 0,2kg czekoladowy 0,1kg chmiel lubelski 30g BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's Zacieranie: 20' - 44 C 20' - 63 C 80' - 72 C dodany słód czekoladowy po negatywnej próbie jodowej 15' - 72 C wygrzew filtracja, do gotowania trafiło ok. 19 litrów 11 blg 2.03.2016 rano zadałem uwodnione drożdże M20 Mangrove Jack's. Brzeczka natleniona, drożdże ruszyły wieczorem, wszystko w temp otoczenia 17-18 stopni. Pomiar 11.03.2016 - 5blg 12.03.2016 - podniosłem temp w kilka godzin do 23 stopni, napowietrzyłem lekko (przez bujanie fermetorem) i zostawiłem w spokoju. Pomiar 20.03.2016 - 5blg Chcę dziś zabutelkować piwo dodając 5g cukru na litr. Fermentacja stoi od 10 dni, nie widzę sensu, aby jeszcze czekać, ale 5blg budzi moją grozę. Wstawiłbym kilka butelek do ciepła i po 5 dniach sprawdził, jak jest nagazowane i czy nie budować schronu. Dobry pomysł, czy zły i dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Jakie miałeś blg po gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Figlarz Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Po gotowaniu wyszło 13blg (mierzone w temp. 24C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 20 dni fermentacji no i 10 dni bez zmiany blg to chyba nie ma obaw przed butelkowaniem. Miałem kiedyś podobną sytuację, dla pewności dałem mniej surowca do refermentacji. Piwo nagazowało się wysokim poziomie ale nie wylatywało z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Figlarz Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 W takim razie przygotuję butelki i działam. Na wszelki wypadek kilka butelek włożę do garnka i do ciepłego kąta. W międzyczasie będę zerkać na forum. Dzięki za odzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 80 min zacierałeś w 72C bi tak było w przepisie? Czy zacierałeś do pozytywnej próby jodowej? Jeśli to drugie to może słody były słabo zesrutowane lub słabej jakości. To spowodowało że zacieranie bardzo się przedłużyło i zatarło się na bardzo słodko (bo w temp 72C). Temu zostało Ci 5 blg. Figlarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Figlarz Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 80 min zacierałeś w 72C bi tak było w przepisie? Czy zacierałeś do pozytywnej próby jodowej? Jeśli to drugie to może słody były słabo zesrutowane lub słabej jakości. To spowodowało że zacieranie bardzo się przedłużyło i zatarło się na bardzo słodko (bo w temp 72C). Temu zostało Ci 5 blg. Tak, @redlum, trochę na taką odpowiedź liczyłem w duchu, bo z tą warką nie szło najlepiej. W przepisie było zacieranie w 72C przez 45min, do próby jodowej, a potem jeszcze przez 15 min ze słodem czekoladowym. W trakcie zacierania robiłem za dużo innych rzeczy i nie dopilnowałem temperatury, która spadła do 62C, a próba jodowa wyszła pozytywnie. Musiałem podnieść temperaturę, próba jodowa w końcu wyszła dobrze (negatywnie), ale zeszło łącznie dobrze ponad 80minut. Z wydajnością też była katastrofa - zlałem do fermentacji z 17 litrów. Jedynie notatki z warzenia mam na tyle szczegółowe, że kolejna warka wyszła już bardzo poprawnie. Piwo będzie słodkie, mam nadzieję, że te 5 blg nie wpłynie na bezpieczeństwo degustatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się