Everyoneisrich Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Witam. Jestem świeży jeśli chodzi o temat warzenia, ale postanowiłem zaryzykować i spróbować (oczywiście wcześniej sporo czytałem i oglądałem różne filmiki na yt). Z góry proszę o wyrozumiałość. 1. Mam zamiar warzyć na razie tylko 10l warki (18-20 butelek piwa to dla mnie wystarczająco, poza tym mogę wcześniej zacząć warzyć coś innego) To, że tyle samo roboty przy tym mi nie przeszkadza. Do rzeczy: warzenie z ekstraktów ( na razie). Pytanie: jeśli warzę 10 l, używam 1 ekstraktu (celuję w 12 blg) to saszetka drożdży też na pół czyli plus/minus 6g, czy mogę dodać całą saszetkę? Druga opcja mi bardziej odpowiada, jeśli dodam całą będzie jakaś różnica w smaku? 2. Pytanie o przechowywanie, mam zamiar zamówić ekstrakty, chmiele i drożdże za jedną wysyłką na kilka warek, Jak je przechowywać optymalnie? Drożdże z chmielem, mogą być w lodówce, a z ekstraktami coś się robi? Temperatura pokojowa? Ma to jakieś znaczenie? 3. Tak jak wspomniałem wyżej, mam zamiar zaopatrzyć się w surowce na kilka warek. Planuję APA, Weizena i Ciemnego lagera. Od czego najlepiej zacząć? Myślałem o pszenicy bo nie trzeba się bawić w cichą (ktoś napisał, że dla początkującego piwowara cicha to tylko kłopot, prawdopodobnie przez możliwość zainfekowania). Co radzicie? 4. Okiem doświadczonego piwowara domowego: 50 gram chmielu Lubelski, który ma zawartość alfa kwasów 3,6%, to dobra ilość dla 10l warki weizena? Nie chcę, żeby chmiel przykrył piwo. W ile IBU się celuje przy pszenicy 15? Czy 20 to nie będzie za dużo dla tak ''delikatnego'' stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 jeśli warzę 10 l, używam 1 ekstraktu (celuję w 12 blg) to saszetka drożdży też na pół czyli plus/minus 6g, czy mogę dodać całą saszetkę Policz ile drożdży potrzeba do założonego stylu piwa, założonej gęstości początkowej i litrażu. Przy górnej fermentacji można powiedzieć tak, przy dolnej na pewno nie. http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Od czego najlepiej zacząć? Wszystko zależy jakie masz warunki temperaturowe. APA powinna fermentować w kilkunastu stopniach (12-17) w zależności od drożdzy, pszenica w nieco wyższych (okolice 20) a leger do 10°C. 50 gram chmielu Lubelski, który ma zawartość alfa kwasów 3,6%, to dobra ilość dla 10l warki weizena? 10 g na początek gotowania potem 10 g w połowie (ewentualnie). Więcej nie trzeba w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Dzięki za szybką odpowiedź, lagera na razie sobie odpuszczę. Skupmy się na dwóch stylach: APA I Hefeweizen. Warunki temperaturowe, z tym jest różnie 16-22, ale dodam, że jeśli zajdzie potrzeba, mogę trzymać w piwnicy i utrzymywać temperaturę żeby nie spadła poniżej tych 20-22. Drożdże do pszenicy jakie mam zamiar kupić to WB06. Drożdże policzę, ale 12 gram nie odfermentuje głębiej? Jakie znaczenie ma ilość, mówimy o górnej fermentacji (pradopodobnie nie będę się bawił i zdam całość,ale wolę wiedzieć) Co do chmielenia to nawet lepiej kupię paczkę 30g Lubelskiego i zadam 15+15. Chyba nie powinno być problemu. Z tą APA to mnie zdziwiłeś, widziałem, że ludzie fermentowali APA w swojej kuchni w bloku, gdzie temperatura to bez ogrzewania 19-20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Drożdzy daje się tyle ile potrzeba. Więcej nie odfermentuje Ci głębiej. Poczytaj sobie co to overpitching/underpitching. Chmielenie policz w jakimś programie jak brewtarget czy inny beersmith. Fermentować można i w 30 stopniach, pytanie czy chcesz potem takie piwo pić. 15C~ temp otoczenia jest w sam raz dla większości drożdży do APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) Tzw. "przelewanie na cichą" jest totalnie zbędne jeśli nie zbierasz gęstwy, także nie musisz wybierać jakie piwo robić pod tym kątem. A nawet jeśli chciałbyś zastosować taki zabieg to nie jest to żaden problem, po prostu dezynfekujesz wężyk, drugie wiadro i dekantujesz znad osadu drożdżowego. Nie trzeba mieć doświadczenia, żeby to zrobić. Ludzie RISy robią na drugą warkę, a Ty się będziesz przejmował cichą. Edytowane 21 Marca 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Jeśli chcę chmielić na zimno, też nie muszę przelewać na cichą? BTW Bardziej martwią mnie te temperatury, o których piszecie, ale powinienem dać sobie radę, dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Nie testowałem osobiście takiego rozwiązania, ale jak drożdże opadną na dno to w zasadzie nie widzę przeciwwskazań i jeśli bardzo nie chcesz przelewać do drugiego wiadra to możesz tak chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Nie boję się przelewania, spytałem trochę prowokacyjnie. A propos ilości chmielu, to ktoś używa przelicznika na zasadzie ilość alfa kwasów razy ilość gram chmielu przez litraż brzeczki? Czy tak można obliczyć IBU przynajmniej mniej-więcej? Czy to ściema? Pytam, bo lubię piwo mocno chmielone, ale sam go nie będę pił w związku z tym trzeba iść na kompromisy..a jestem na etapie zamawiania surowców. Pytanie z innej brzeczki: dlaczego angielskie chmiele częściej dodaje się do piw ciemnych? Dlaczego rzadko miesza się z amerykańcami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) Licz IBU w programie zamiast sobie komplikować życie.Nie używa się tylko do piw ciemnych. Używa się do brytyjskich pale ale, bitterów, często w piwach belgijskich. Nie miesza się z amerykańcami, bo po co? Amerykańce i tak je przesłonią swoją intensywnością, a takie APA, jak sama nazwa wskazuje, ma przejawiać aromat chmieli amerykańskich a nie brytyjskich. Jak chcesz to nic nie stoi na przeszkodzie żeby ograniczyć mocno chmiele amerykańskie, dać więcej brytyjskich i przy odrobinie szczęścia będziesz miał piwo łączące te aromaty. Tylko to oczywiście nie będzie APA, ale niewykluczone, że będzie dobre. Edytowane 21 Marca 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się