Sadowski25 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Coś się rusza Tylko muszę jeszcze trochę kabla i gniazda kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pijany Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Wygląda ekstra:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Sadowski25 - miałeś może okazję przetestować pompę i nagrać film? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Mam tylko obecnie zagwozdkę... Myślę w pokrywce kociołka umieścić nierdzewną dyszę: Dysza pełnostożkowa 490.846.1Y.CE - Lechler. Ale coś czuję że taka będzie się zatykała. Jak i przyszedł czas by zastanowić się nad chłodzeniem, i koło głowy nonstop lata wymiennik płytkowy - 30 płytek 30kW. Co do pompy: Muszę jeszcze kupić Camlocki i węże sylikonowe Zrobię filmik z testu całego systemu Edytowane 18 Czerwca 2016 przez Sadowski25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Camlocki kupujesz w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) http://sklep.ticon.pl/fqcaf0_3.4n019ss-574i Nie chce mi się czekać znów ponad miesiąc na paczkę z chin. Edytowane 18 Czerwca 2016 przez Sadowski25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Dzięki za linka dałbyś radę uruchomić testowo pompę w jakimś obiegu zamkniętym (np dwa węże wrzucić do fermentatora)? Nad wyraz jestem ciekaw kultury pracy tej pompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Powoli nabiera kształtu. Zostało kupić trochę kabla pod 25A, dławica, i 2 gniazdka ( jedno zwykłe dla pompy a drugie pod 20-25A solidne dla 4,5kW grzałki 1 fazowej 3x 1,5kW) https://youtu.be/zaE7yWyRfKk Edytowane 18 Czerwca 2016 przez Sadowski25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Fajne przyciski. Gdzie nabyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Elektroniczny Większość części zamawiałem tutaj: https://www.piekarz.pl/pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Troszkę szkła dotarło I obecnie udało mi się znaleźć zajebiście tanio loże laminarną ;_; Edytowane 27 Czerwca 2016 przez Sadowski25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Sadowski powiedz mi proszę po co Ci tyle szkła do produkcji podpiwku? A tak serio po co Ci aż tyle tego? Wystarczyłyby dwie kolby właściwie, no i te mniejsze na drożdże reszta jest właściwie zbędna. Chyba, że otwierasz bank drożdży to i tak połowa tego sprzętu nie potrzebna camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 teoretycznie na plytkach mozna przesiac zamrozone drozdze i dopiero potem do plynnej, ale nie wiem po co ew z gestwy mozna odzyskac drozdze bez syfu wlasnie siejac na plytce i pozniej zbierajac je do plynnej i zamrozic, ale to chyba duzo kombinowania troche i wiecej prawdopodobienstwa ze cos moze pojsc nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) teoretycznie na plytkach mozna przesiac zamrozone drozdze i dopiero potem do plynnej, ale nie wiem po co ew z gestwy mozna odzyskac drozdze bez syfu wlasnie siejac na plytce i pozniej zbierajac je do plynnej i zamrozic, ale to chyba duzo kombinowania troche i wiecej prawdopodobienstwa ze cos moze pojsc nie tak No właśnie tylko po co? Nikt tak nie robi bo to jest zbyt dużo zabawy i punktów infekcyjnych. Druga sprawa serio komora laminarna jeszcze do tego? Drugi Fermentum Mobile otwierasz? Kolega od kilku lat prowadzi bank drożdży w taki sposób z trochę lepszym sprzętem oraz dezynfekowaniem wszystkiego w garnku ciśnieniowym, zakażeń nie ma: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=110 Rozumiem szalki dla posiewów oraz mniejsze kolby, na trzymanie drożdży ale cylinderki są tu bez totalnego sensu No chyba, że będzie się zajmował selekcją szczepów do podpiwków i łapaniem dzikich drożdży z powietrza to okej. Sadowski weź uwarz chociaż brewkita czy z ekstraktów chmielowych, a nie kupujesz sprzętu od cholery a nie uwarzyłeś ani jednego piwa. Podpiwek się nie liczy to nie piwo. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 kto bogatemu zabroni? a tak na serio to ja sobie akurat sieje i zamrazam w -80 ale to tylko dlatego ze mam takie mozliwosci, w domu czegos takiego bym nie robil. A szklo akurat sie moze przydac do roznych rzeczy, wiec moze kupil na zapas do czegos "bo sie kiedys przyda" ? ja tym sposobem mam od groma rzeczy i wielki balagan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 kto bogatemu zabroni? a tak na serio to ja sobie akurat sieje i zamrazam w -80 ale to tylko dlatego ze mam takie mozliwosci, w domu czegos takiego bym nie robil. A szklo akurat sie moze przydac do roznych rzeczy, wiec moze kupil na zapas do czegos "bo sie kiedys przyda" ? ja tym sposobem mam od groma rzeczy i wielki balagan Nikt nie broni jak lubi wyrzucać kasę w błoto to okej i nie wnikam Tylko pytanie po co osobie, która nawet jednej warki w garze nie miała taki sprzęt? Zanim zapozna się z higieną, fermentacją i początkującymi błędami nie użyje tego sprzętu. Ja już dawno wyrosłem z "bo się przyda", zazwyczaj efekt jest taki, że nigdy się nie przydaje i zalega dopóki się nie popsuje Więc wolę sprzedać/oddać komuś jeżeli miałby pożytek z tego za przysłowiowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Prawdą jest, że zakupy na wszelki wypadek, bo się przyda okazują się często zbędne. Natomiast komentarze, które pojawiły się powyżej są niezłą bzdurą, ponieważ mógł zakupić to szkło okazyjnie, nie tylko dla siebie lub mieć taki kaprys... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Prawdą jest, że zakupy na wszelki wypadek, bo się przyda okazują się często zbędne. Natomiast komentarze, które pojawiły się powyżej są niezłą bzdurą, ponieważ mógł zakupić to szkło okazyjnie, nie tylko dla siebie lub mieć taki kaprys... Nie są bzdurą, Konrad na czacie się często chwali zakupami i akurat to jest pewne, że dla siebie kupował Za wielu kolegów piwowarów on nie ma A dorobek jego też dobrze jest znany Ale fakt kij z tym jak lubi mieć w zapasie dużo bezsensownego sprzętu to okej, każdy robi browar jak lubi. Ja tam wolę najpierw coś uwarzyć i sprawdzić czy mam zapotrzebowanie na dany sprzęt, no a niektórzy kupują głównie dla lansu. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Prawdą jest, że zakupy na wszelki wypadek, bo się przyda okazują się często zbędne. Natomiast komentarze, które pojawiły się powyżej są niezłą bzdurą, ponieważ mógł zakupić to szkło okazyjnie, nie tylko dla siebie lub mieć taki kaprys... Nie są bzdurą, Konrad na czacie się często chwali zakupami i akurat to jest pewne, że dla siebie kupował Za wielu kolegów piwowarów on nie ma A dorobek jego też dobrze jest znany Ale fakt kij z tym jak lubi mieć w zapasie dużo bezsensownego sprzętu to okej, każdy robi browar jak lubi. Ja tam wolę najpierw coś uwarzyć i sprawdzić czy mam zapotrzebowanie na dany sprzęt, no a niektórzy kupują głównie dla lansu. Pamiętam swoje zakupy przed pierwszym warzeniem... Chciałem się do tego porządnie przygotować i kupiłem masę niepotrzebnych pierdół... Nieważne! Nieważne jest również to ile czego kupił. Chciał się pochwalić, ok! Ważne są jego postępy w pracach nad makiną warzelną (zakupy z nią związane) bo każdy kto buduje / chce zbudować może się na jego błędach uczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) To ja wolę poczytać inne tematy, które są rozwojowe Tutaj od jakiś 2 miesięcy stoi wszystko w miejscu, a od jakiś 6 miesięcy non stop słyszę czego to nie kupi do browaru i czego nie zrobi ;P A efektów nie widać. Polecam te tematy: http://www.piwo.org/topic/14682-moj-biab-brew-in-a-bag/ http://www.piwo.org/topic/17892-budowa-warzelni-50l-od-podstaw/ http://www.piwo.org/topic/20604-ebiab-p%C3%B3ki-co-%C5%9Brednio-udany/page-2 http://www.piwo.org/topic/15519-kadz-zacierno-filtracyjna-warzelna-tez-z-kega/ Jest więcej ciekawych informacji i były rozwojowe Dobra widać ja mam jakieś inne poczucie co do potrzeb w browarze, więc milczę już. Niech podpiwek będzie z wami! Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Co racja to racja - temat fajnie się rozpoczął... modele 3D etc. Dochodzę do wniosku, że najlepiej jest zakładać tego typu wątek gdy projekt jest na ukończeniu. Jak się zaczyna budować warzelnie i do końca nie jest się pewien w która ma iść stronę to powinno się najpierw przeczesać forum, ewentualnie jak się nie znajdzie odpowiedzi to założyć temat dotyczący swoich wątpliwości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 wątek się nazywa "eBIAB od początku do końca" sory Undeath ale posty począwszy od tego o nadmiarze szkła są nie na miejscu, nie w temacie i w zasadzie można by je uznać jako personalną wycieczkę - ciekawe gdzie jest moderacja, która od jakiegoś czasu nas dzielnie broni przed wszelkimi off-topic-ami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 ja bym to raczej uznal za chec poznania powodow zakupu i do czego bedzie to uzywane, z czystej ciekawosci badz moze akurat jakas fajna mysl wpadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Proponuję, aby tego typu ciekawości, zupełnie niezwiązane z tematem zaspokajać na priv... Potem ktoś szuka jakiś informacji i musi się przebić przez parę stron pseudodywagacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 ja bym to raczej uznal za chec poznania powodow zakupu i do czego bedzie to uzywane, z czystej ciekawosci badz moze akurat jakas fajna mysl wpadnie też bym tak to odebrał gdyby nie ostatni akapit o podpiwku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi