Switala18 Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Znalazłem trzy przepisy na piwo typu dunkel. Porównałem i ułożyłem taką recepturę na 20 l : słody monachijski 2,5 kg. pilzneński 1,5 kg karmelowy jasny 0,2 karmelowy ciemny 0,3 chmiele marynka 30g lubelski 15g drożdże safale wb 06 Co o tym sądzicie co byście zmienili ewentualnie czy połowa tego zasypu umożliwi wykonanie 10 litrów warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 To ma być dunkelweizen? Jeśli tak to gdzie słod pszeniczny? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Moze munich dunkel - ale wtedy drożdże niewłaściwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 tak kombinuję z munich dunkel a dunkelweizen w takim razie jakie receptury podpowiecie. Chciał bym uzyskać coś na styl dunkel lager od Rebela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Miałeś trzy i pół strony problemów z piwem z brewkitu i na drugą warkę recepturę układasz? Zamów sobie gotowy zestaw i zacieraj jak piszą w instrukcji. O recepturach pomyślisz jak już nie będziesz miał o co pytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Switala przeczytaj dokładnie wiki czyli www.wiki.piwo.org tam znajdziesz najważniejsze informacje o warzeniu piwa. A więc czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj. Na pierwsze piwo z zacieranie polecam coś prostego co ciężko zepsuć czyli Stout apa lub polskie ale. Od pszenicy bym się trzymał z daleka bo z nią są problemy z filtracja. Lagera teraz nie zrobisz - chyba że masz lodówkę na fermentacje i lager owanie. Powinien on fermentowac w temperaturze ok 10C a potem długo lagerowac w temperaturze plusowej jak najbliższej zera. Jak widać jeszcze czeka cię długa praca w zdobywaniu wiedzy i praktyki. Życzę powodzenia i jakbyś miał jakieś pytania to pisz. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Kupiłem zestaw na 20l sweet stouta 12 BLG. Wydaje mi się że będzie odpowiedni w smaku i że poradzę sobie z warzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekMSO Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Witam wszystkich. Chciał bym uwarzyć pierwsze piwo. Padło na puchę Gozdawy. Zamiast cukru chcę dodać ekstrakt słodowy jasny 1kg w proszku także Gozdawa. Pierwsze piwo chcę uwarzyć w balonie od wina. Jeżeli będzie dobre piwo to zakupię fermentator. Chciał bym się tylko dowiedzieć ile tego ekstraktu wsypać? Postanowiłem zrobić nie 23 tylko 20 litrów ponieważ czytałem że wyjdzie lepszy smak. Co możecie doradzić. Witam. Gozdawa jest slabym brewkitem i nie polecam go na piwerwszy raz ani na raz setny.Robilem go 3 razy i 3 razy wyszly kiepsko.Polecam Coopers'a ,ktory jest wysokiej jakosci a po odpowiednim tuningu(chmielenie na goryczke,chmielenie na zimno,dodatki owocow) przybiera charakter zacieranca.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Dziękuję za radę. Zapamiętam. W tej chwili szykuję się do zacierania milk stouta. W poniedziałek ruszam do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się