Switala18 Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Witam wszystkich. Chciał bym uwarzyć pierwsze piwo. Padło na puchę Gozdawy. Zamiast cukru chcę dodać ekstrakt słodowy jasny 1kg w proszku także Gozdawa. Pierwsze piwo chcę uwarzyć w balonie od wina. Jeżeli będzie dobre piwo to zakupię fermentator. Chciał bym się tylko dowiedzieć ile tego ekstraktu wsypać? Postanowiłem zrobić nie 23 tylko 20 litrów ponieważ czytałem że wyjdzie lepszy smak. Co możecie doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Na brewkicie powinno pisać ile trzeba dodać ją bym zastosował puszkę ekstraktu płynnego jasnego z gozdawy i dochmielił piwo na zimno ponieważ puszki z reguły mają mało chmielu w sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) - Edytowane 23 Marca 2016 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Też zaczynałem od tego piwa . Dałem puszkę Gozdawa golden ale 1,7 kg i 1 kg ekstraktu słodowego superjasnego. Brzeczka 22 l miała 9,5 °Blg. Po 5 dniach zeszło raptem do 6°Blg. postanowiłem dodać ok 400g cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody aby podnieść blg i pobudzić drożdże. Zatrząsłem fermentorem i odstawiłem do dalszej fermentacji. Po dodaniu cukru blg wzrosło do 8* po kilku dniach zeszło do 4°Blg i zabutelkowałem. Na twoim miejscu dodałbym ok 1,6 kg suchego ekstraktu słodowego. Przyjmuje się, że 1 kg cukru to ok 1,6 suchego ekstraktu. Dodałbym w czasie warzenia lub na zimno chmielu i przede wszystkim przyłożył się do dobrej rehydratacji drożdży. P.S ,,uwarzyć w balonie od wina'' warzymy w garnku, w wiadrze/balonie można piwo fermentować Edytowane 23 Marca 2016 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Ja, wsypałbym 1 kilogram suchego. A tak poza tym zamiast suchego (tak jak radzi kolega Wiatrol) dodałbym płynnego niechmielonego jasnego lub super jasnego. W ten sposób osiągniesz max smaku z brewkita bez własnego chmielenia. Minus tego jest taki, że wychodzi najdrożej ;/ No ale coś za coś... Ja przymierzam się do zacierania. Czekam na $$$ i zamawiam graty Edytowane 23 Marca 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Zakupiłem tylko 1kg tego ekstraktu. Mogę dodać tylko cukru. Czy warząc piwo można w wodzie przed dodaniem puchy rozpuścić 1 kg ekstraktu i do tego rozpuścić 0,6 kg cukru i wtedy dodać puchę. Jeszcze się zapytam odnośnie butelek. Mam ok 5 może uda mi się nazbierać 1 skrzynkę czy można użyć plastikowych 1,5 l lub szklanych 5 l ? Jakie powinno być BLG na poczatku a jakie na końcu aby piwo wyszło smaczne, takie którym będzie się można pochwalić Edytowane 23 Marca 2016 przez Switala18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Ja robiłem z puszki tylko jedno piwo. Myślę, że spokojnie możesz dać ten 1 kg suchego ekstraktu i dodać cukru. W tym przypadku polecałbym 0,4 kg cukru. Czyli masz łącznie 1 kg ekstraktu suchego 0,4 kg cukru + puszka. Myślę, że powinno to dać ok 10 może 11 blg na 20 litrów brzeczki. Czytałem tylko, że niektórzy używali plastikowych butelek 0,5 l. Od blg początkowego zależy czy piwo będzie mocne czy słabe. Często stosuje się wzór na zawartość alkoholu w %. blg początkowe- blg końcowe/ 1,94 Im niższe blg końcowe tym piwo będzie wytrawniejsze, ponieważ oznacza to, że drożdże przerobiły prawie cały możliwy cukier na alkohol i nie zostało go na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Jeszcze się zapytam odnośnie butelek. Mam ok 5 może uda mi się nazbierać 1 skrzynkę czy można użyć plastikowych 1,5 l lub szklanych 5 l ? Lej w co chcesz, to przecież gozdawa tylko, szkło jest dla dobrych piw. Edytowane 24 Marca 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) To mam rozumieć że Gozdawa to coś gorszego? Chciał bym aby pierwsze piwo wyszło dobre mimo tego że jest robione z brewkita. Jeżeli chodzi o butelki to pytam dlatego że nie wiem czy zdążę nazbierać 40 butelek. Jeżeli miał bym dodać chmielu to jaki byście polecali i w jakiej ilości. Edytowane 24 Marca 2016 przez Switala18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 To mam rozumieć że Gozdawa to coś gorszego? Chciał bym aby pierwsze piwo wyszło dobre mimo tego że jest robione z brewkita. Jeżeli chodzi o butelki to pytam dlatego że nie wiem czy zdążę nazbierać 40 butelek. Jeżeli miał bym dodać chmielu to jaki byście polecali i w jakiej ilości. Chyba zdecydowana większość zaczyna od brewkitów. Ja zaczynałem od Coopersa potem 2 warki na Gozdawie. Teraz chcę spróbować zacierania, żeby się przekonać czy smak jest zdecydowanie lepszy od brewkitów. Zrób parę brewkitów a potem to już jak uważasz. Możesz robić na ekstraktach niechmielonych i sam chmielić. Ja ten krok na razie pominąłem. Najpierw naucz się podstaw jak dbać o higienę robienia piwa, wyrób sobie nawyki itd. Pamiętać też należy, że piwa z puchy wychodzą najdrożej jeżeli nie decydujesz się na sypanie zwykłego cukru. (Nie wliczam zużycia prądu albo gazu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 A tymi butelkami to moim zdaniem lepiej zaopatrzyć się w szklane 0,5 lub 0,3. 5 litrów to już chyba przesada Wypijesz za jednym posiedzeniem 5 litrów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Idź do monopolowego i zapytaj czy sprzedadzą Ci buteki ze skrzynką i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Ostrzegam, że piwa z Gozdawy wychodzą nie najlepsze... Już jakiegoś Coopersa mogłeś nabyć... nie spodziewaj się więc jakiegoś dobrego piwa; nie zrażaj się więc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Z tą Gozdawą to wiem bo poczytałem że może być słabo ale po to kupiłem ekstrakt żeby poprawić Z tą Gozdawą to wiem bo poczytałem że może być słabo ale po to kupiłem ekstrakt żeby poprawić Jaką ilość wody proponujecie? Ja na forum czytałem że można 20 l. zamiast 23. Edytowane 24 Marca 2016 przez Switala18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Póki co zrobiłem "piwo" z dwóch puszek, jeden Coopers European lager, przesadziłem z temperaturą fermentacji, nawet dużo nie poczytałem o stylach piwnych i fermentację przeprowadziłem w temp. 20-23 stopni...dało to piwo pijalne, ale nie za dobre. Drugim razem robiłem lagera na drożdżach saflager s-23, chmiele marynka i lubelski, jeszcze nie próbowałem, lageruje sobie od 2 miesięcy w 9 stopniach. Z Gozdawą miałem do czynienia raz, kupiłem puszkę Gozdawy Pszeniczne + ekstrakt słodowy pszeniczny. Powiem tak, piwo po 2 tygodniach kwaśnieje (może to infekcja, albo ten typ tak ma?), w smaku płytkie i bez jakiegoś wyrazu. Czwartą warkę już zacierałem, roboty dużo, ale frajda większa, Full aroma hops jest już na cichej, sam smak młodego piwa już powalił na łopatki wszelkie koncerniaki i brewkity. Jeśli jeszcze nie kupiłeś tego brewkita Gozdawy, dołóż paręnaście złociszy i kup Coopersa, najlepiej coś górnej fermentacji do tego suchego lub płynnego ekstraktu słodowego i będziesz bardziej zadowolony. Dodatkowo, jak koledzy piszą, dodaj na cichą fermentację chmielu na aromat, wedle stylu piwa. Ja, póki co, w mojej bardzo krótkiej karierze piwowara miałem styczność tylko z naszym rodzimym Lubelskim, celuję teraz w coś amerykańskiego Także kolego, nie zniechęcaj się wpisami niektórych osób, których posty kompletnie nic nie wnoszą do tematu (kolega Jacenty), zacznij od brewkitów, a sam zobaczysz, że zaczniesz kolekcjonować sprzęt do zacierania szybciej niż byś się spodziewał Edytowane 24 Marca 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 @@Switala18, zrób tą Gozdawę i nic się nie przejmuj Jeśli nie będzie Ci smakować to zrób Coopersa albo coś z ekstraktów słodowych. Albo zatrzyj coisik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Z tą Gozdawą to wiem bo poczytałem że może być słabo ale po to kupiłem ekstrakt żeby poprawić Z tą Gozdawą to wiem bo poczytałem że może być słabo ale po to kupiłem ekstrakt żeby poprawić Jaką ilość wody proponujecie? Ja na forum czytałem że można 20 l. zamiast 23 Daj maksymalnie 20l wody. Ekstrakt słodowy standardowo daje się do brewkitów (na pewno standardem nie jest cukier!; przynajmniej być nie powinien). Daj tą puchę + 1kg suchego ekstraktu. Może ci się zechce na zimo dochmielić? Mógłbyś też sypnąć z 50g jakiegoś aromatycznego chmielu w granulacie na cichej. Może trochę przykryje płaskość i nijakość tej Gozdawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Powiem tak jeżeli to piwko będzie ok to następnym razem zrobię zacier. Czytałem też że na poczatku może być kiepski smak,że jak poleżakuje to może się poprawić. Dochmielać raczej nie będę raczej po burzliwej jak przestanie pracować potrzymam je ok 2 dni i rozleje do butelek. Pytanie mam jeszcze o BLG. Czytałem że na poczatku warzenia miało 12 blg a po fermentacji miało 2 ;3 ;1. Jak to jest z tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) U mnie wszystkie puszki miały około 10-11 BLG na starcie a na końcu 2-3. Teraz kończę pić ostatnią warkę Gozdawy i w sumie coś w tym jest, że jak poleży dłużej to jest lepsze. Ja jednak będę zacierał. Skoro piwo może być jeszcze lepsze to czemu nie. Brewkit uważam za fajny bezstresowy wstęp do prawdziwego piwowarstwa. Ostatnią warkę chmieliłem na zimno chmielem lubelskim i w sumie smak nie jest mega płytki ale też nic ciekawego. W sumie smakuje mi. Pytałem się kiedyś kolegi o różnicę między brewkitem a zacieranym i powiedział mi, że to mniej więcej tak jak między tanim piwem z Biedry a na przykład Ciechanem, więc chyba warto zacierać A BLG to nic innego jak zawartość cukrów. Drożdże zjadają cukier i produktem ubocznym jest alkohol. Jak zjedzą cukier to BLG spada.. Edytowane 24 Marca 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 To znaczy że jak na początku masz te 12 blg to musi zejść do 1; 2 czy może zatrzymać się na 8? Co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 No 8 to trochę za wysoko. Ostatnią warkę butelkowałem przy 4 BLG. Co z tym zrobić to niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony. Albo może tutaj znajdziesz odpowiedź http://www.piwo.org/topic/20533-zatrzymana-fermentacja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Powiem tak jeżeli to piwko będzie ok to następnym razem zrobię zacier. .......... Pytanie mam jeszcze o BLG. Czytałem że na poczatku warzenia miało 12 blg a po fermentacji miało 2 ;3 ;1. Jak to jest z tym. Jeśli faktycznie masz takie założenie że po eksperymencie z brewkitem będziesz chciał zacierać to czytaj wiki bo wyraźnie widać że tego potrzebujesz. Bez problemu znajdziesz tam odpowiedzi na pytania które zadajesz Brewkit możesz zrobić bez żadnej wiedzy teoretycznej opierająć się na instruktażu krok po kroku ale za dużo doświadczenia na przyszłość z tego nie wyniesiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 W piątek dostałem składniki a w czwartek zaczynam warzenie Do tego znajoma znajomego chciała się pozbyć butelek i w ten sposób będę miał w co zabutelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) W piątek dostałem składniki a w czwartek zaczynam warzenie życzę zatem satysfakcji z warzenia i udanej warki Kapslownicę masz? Edytowane 26 Marca 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) No i poszło Rozpuściłem w wodzie ekstrakt 1 kg + 200 g cukru białego. Dodałem brewkit i wymieszałem wszystko Wlałem do balona dolałem wody 15 l. Razem wyszło 20-21 L. Zmierzyłem BLG - poziom 12 Dodałem drożdże z zestawu Niech się waży Smakiem przypomina trochę podpiwek jędrzej Edytowane 31 Marca 2016 przez Switala18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się