Jump to content

eBiab - póki co średnio udany :)


Recommended Posts

Witam,

tak jak każdy z nas w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać jak ulepszyć swój domowy browar. Do tej pory warzyłem w garze emaliowym ale podkusiło mnie aby spróbować czegoś innego. Wybór padł na system e-biab (mało czasu, dziecko, a chciałem dalej warzyć). W dobrej cenie kupiłem warnik Soda 30, do niego kolega Lewatywa8 zrobił mi stalowy kosz na słody (boki pełne, jedynie dno z siatki 320 mikronów) do tego prosta pompka z aliexpres (ta czarna) do recyrkulacji. Wszystkim steruje Pamel PRM+

 

Dzisiaj było pierwsze warzenie, zakończone spektakularną porażką niestety

 

1) słód w koszu osiadł na dno i zablokował przepływ i pompka się zapowietrzała - odłączyłem ją

2) słód blokował też przepływ temperatury w koszu i podczas podgrzewania doszło do sytuacji że w koszu temp 60 stopni, po za koszem w warniku 80 stopni. Nawet jak Pamel odłączył zasilanie warnikowi to da gorąca woda i tak zbyt mocno podgrzała zacier

 

I mam pytanie do doświadczonych kolegów, co zrobić żeby ten system jednak spełnił pokładane w nim nadzieje, zmiana kosza na taki który będzie miał również boki z siatki? wtedy pompka raczej się nie przytka i pomoże równo rozprowadzać temperature. A może tylko wymienić siatkę w obecnym koszu na taką z większym oczkiem? A może jakieś inne sugestie? 

 

z góry dziękuję za pomoc

 

Link to comment
Share on other sites

Tutaj jest dyskusja o koszu do eBiab oczek w koszu z siatki: http://www.piwo.org/topic/1218-pompa-do-piwa/page-21

W Brew-bossie jest pełny koszyk z siatki z oczkami 400um.

Czyli docelowo czeka ciebie wymiana.

 

Osobiście mam podobny problem (też eBiab) i też tania pompka z chin. Mam pełen koszyk z siatki, ale ma zdecydowanie za małe oczka.

Rozwiązanie było dość proste. Dołożyłem regulator do pompki, żeby zmniejszyć przepływ. Zwiększyłem objętość wody dodawanej do zacieru.

I mieszam regularnie zacier, żeby nie zbijał się przy ściankach. Poprawia to przy okazji wydajność.

Docelowo będę zmieniał koszyk na taki z większymi oczkami.

 

Przy okazji gdzieś na homebrewtalk był wątek o pompkach z chin i bardzo odradzali te czarne z 2 powodów:

- mają obudowę z ABS - nie jest food grade dla wody > 80 stopni C

- nie mają osłoniętych magnesów - nie powinny pracować w brzeczce

Link to comment
Share on other sites

 

 

W Brew-bossie jest pełny koszyk z siatki z oczkami 400um.

 

Właśnie nie wiadomo. Jeżeli chodzi o COFI to siatka jest prawdopodobnie 800um

 

Polecam obserwować ten temat: http://www.piwo.org/topic/20593-ebiab-od-pocz%C4%85%E2%99%A0tku-do-ko%C5%84ca/

 

Powinny się jakieś informacje pojawiać. 

Link to comment
Share on other sites

Ja jestem na etapie budowy czegoś podobnego ale właśnie na pełnym koszu. Powiedz mi czy ta czarna pompka ciągnie z zaworu na góre warnika i jeszcze ma tyle mocy? Moja na pełnych obrotach to ledwo wtacza mi wode na górę, może problem leżeć w średnicach przewodów?

I jak sprawuje się PRM+? Jakbyś przy swoich perypetiach stracił ochotę na warzenie to chętnie odkupię PRMa :P

Link to comment
Share on other sites

Dzis byla kolejna proba tym razem bez pompki i pelen sukces :) tz nic sie nie zapchalo, temperatura nie uciekala.

 

Brzeczka jednak nie byla tak czysta jak filtrowana na oplocie.

 

Minimalnie przypalily mi sie osady. Nastepna proba bedzie na nieco zmniejszonej mocy.

 

Bede domawial kosz caly z siatki. Musze tez jeszcze lepiej poznac sprzet bo b.duzo mi odparowalo i do fermentora poszlo tylko 18l

 

Odpowiadajac na pytania czarna pompka pompowala ok 8 litrow/m na gore bez problemu (ale dzis warzylem bez niej) wg mnie po zmianie kosza bedzie extra. Co do PRM to ogolnie ok, slabo troche pomiary temperatury wychodza tj wolno mierzy. Ten elektryczny z ikei pokazuje temp po sekundzie od wlozenia a PRM z 30 cm sonda jednak dlugo zczytuje jak np na chwile wyciagnelem sonde z brzeczki przy 67 stopniach a potem ja wlozulem to pokazalo 62 i bardzo powoli dochodzil odczyt do 67 (moze ok 15-20 sekund) co poskutkowalo tym ze grzalka w warniku wlaczyla sie na fulla.

 

Co do sprzedazy PRM narazie nie planuje ale jak to zmetnienie brzeczki bedzie sie powtarzalo i wplynie na smak piwa to rozwaze powrot do emali

 

Ogolnie moj zestaw wydaje sie miec fajny potencjal tylko ta soda 30 to jednak tylko 26l, przydalo by sie troche wiecej

Link to comment
Share on other sites

No niestety BIAB ma to do siebie że trochę pyłu zostaje ale większego problemu z tym nie miałem, lepiej było na słodach nie ze strzegomia (choć ja i tak je lubie :) ). Przełomy i osad później można jeszcze na hopstopperze trochę odfiltrować i w fermentorze opada. Mi to w zupełności nie przeszkadza a plusy BIABa są dużo większe :)

 

Będziesz brał koszyk z 400um?

 

A co do zacierania bez pompki to robiles jednotemperaturowe? Proponuje zaizolować gar to straty ciepła będa minimalne.

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze zastanawiam sie czy 400 czy moze 600, komercyjne rozwiazania maja miedzy 400 a 800. Pyl nawet przez moje 320 przechodzi wiec przy 400 czy 800 pylu bedzie pewnie tyle samo a 800 da lepszy przeplyw wody i bedzie rowniejsza temp w koszu i po za koszem. Wczoraj testowalem i nawet w hop spiderze bylo 1,5 stopnia mniej niz poza nim.

 

Zainteresowalem sie BIAB aby oszczedzac czas i wczorajsza warka wyszla ponizej 4 godzin a w przyszlosci jeszcze z 20 min mam nadzieje uda sie zaoszczedzic. Wczoraj zacieralem jednotemperaturowo jedna z receptur z DIY DOG

Link to comment
Share on other sites

Ja widziałem głównie 400um i taki kosz własnie zamawiam. Pył tak będzie taki sam ale przy 600 czy 800 pewnie niektóre kawałki mniejsze już przejdą które przy 400 nie przechodzą. Zwiekszając zawsze będziemy mieli więcej rzeczy przechodzących przez kosz.

 

A jak chłodzisz?

Link to comment
Share on other sites

Witam

Własnie ukończylem budowę eBiabu, z drobną róznicą, zamiast dna z siatki pociąłem dno garnka szlifierką

jestem juz po drugiej warce i żadnych problemów z filtracją czy klarownością nie ma

polecam zatem takie rozwiazanie.

post-16197-0-57278700-1459879584_thumb.jpg

post-16197-0-74595300-1459879810_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Witam

Własnie ukończylem budowę eBiabu, z drobną róznicą, zamiast dna z siatki pociąłem dno garnka szlifierką

jestem juz po drugiej warce i żadnych problemów z filtracją czy klarownością nie ma

polecam zatem takie rozwiazanie.

jak to masz? garnek w garnku? w tym wewnętrznym garnku w dnie szczeliny a w nim worek?

Link to comment
Share on other sites

 

Witam

Własnie ukończylem budowę eBiabu, z drobną róznicą, zamiast dna z siatki pociąłem dno garnka szlifierką

jestem juz po drugiej warce i żadnych problemów z filtracją czy klarownością nie ma

polecam zatem takie rozwiazanie.

jak to masz? garnek w garnku? w tym wewnętrznym garnku w dnie szczeliny a w nim worek?

 

hehe no teoretycznie eBIAB worka nie mam, tylko 24l garnek z pociętym dnem w prawie 40l warniku

post-16197-0-09668800-1459885790_thumb.jpg

post-16197-0-33006800-1459885809_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

Fajnie to wyglada, jaki masz przeplyw na pompie ?

producent podaje ze 8-12 l/min, ja przeplyw dostosowywuje do szybkosci filtracji zaworem, ktora z czasem zacierania jest coraz wieksza

 

krotki filmik z zacierania

https://www.facebook.com/ddddddfsdf/videos/10208124005631118/

Link to comment
Share on other sites

tam po prostu masz zablokowaną widoczność dla swoich znajomych pewnie, jak zaznaczysz że dla wszystkich to będzie widać też.

Co masz za pompe w ogóle? I jak sterujesz temperaturą? Na czuja patrząc na termometr? Rozumiem że garnek wewnętrzny stawiasz na jakichś nóżkach? Ciekawe rozwiązanie, ale czy kawałki słodu nie przelatują przez to dno? Pompa magnetyczna to chyba się szybko by mogła zapchać?

Link to comment
Share on other sites

pompa firmy breferm 10W, z temperatura to obserwuje co wylatuje z rurki i jeszcze jeden termometr w slodzie, rozwiazanie nie idealne ale 

po dwoch warkach moge powiedziec ze i tak lepsze niz w garnku emaliowym, zacieranie polega tylko na obserwacji temp. i w razie potrzeby

uruchomienie podgrzewania na krotka chwile, tak garnek wewnetrzny stoii na kratce jaka dodaja do mikrofalowki z grilem, 

otwory w garnku wycielem szlifierka z tarcza 0,8mm  i jestem zadowolony z tego rozwiazania, klarownosc calkiem dobra

Link to comment
Share on other sites

 

 

Witam

Własnie ukończylem budowę eBiabu, z drobną róznicą, zamiast dna z siatki pociąłem dno garnka szlifierką

jestem juz po drugiej warce i żadnych problemów z filtracją czy klarownością nie ma

polecam zatem takie rozwiazanie.

jak to masz? garnek w garnku? w tym wewnętrznym garnku w dnie szczeliny a w nim worek?

 

hehe no teoretycznie eBIAB worka nie mam, tylko 24l garnek z pociętym dnem w prawie 40l warniku

 

Pytałem,bo na foto wydawało mi się ,że jest tam worek-zbyteczny ,skoro masz coś jakby FD

Ja mam w fermentorze fd na wys 45mm pod nim grzałka i pompa i jest ok

Wrzuć ten filmik np na youtube albo zaznacz,że mogą wszuscy oglądać a nie tylko znajomi z fb

J

Link to comment
Share on other sites

z tego co widać na filmiku to przepływ jest dość wolny, ale w sumie do utrzymania temepratury chyba wystarczy? Zależy jak mocno podgrzewasz, bo dla np warnika z 2kW grzalka przydałby się regulator mocy żeby delikatnie sobie podgrzewało, bo przy 100% to może nie dawać rady tak szybko "mieszać" taka szybkość pompy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.