kamilg20 Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Będę warzyć piwo na bazie słodu pale ale z dodatkiem niesłodowanych płatków i chmielone na aromat amerykańskimi chmielami. Chciałbym uzyskać efekt pełnego w smaku piwa z mocnymi aromatami cytrusów i owoców tropikalnych. Poniekąd taka kopia Pan IPAni z browaru trzech kumpli Proszę Was o zerknięcie na przepis i czy macie jakieś uwagi. Zasyp na 23-24 litry, 15-16 Blg, 40-45 IBU : 4,0 kg Pale Ale 0,5 kg Carapils 0,5 kg Monachijski II 1,0 kg płatki pszenne 0,5 kg płatki owsiane Zacieranie: 68°C 60' 76°C 10' 40 g Perle 60' 25 g Citra 15' 25 g Mosaic 5' 25 g Amarillo 1' Chmielenie na zimno ostatnie 3 dni cichej: 75 g (Citra, Mosaic, Amarillo) - po 25 g każdego. Drożdże US-05 Nie zależy mi na idealnym celowaniu w styl. Robię bardziej pod siebie, czyli nieprzesadzona goryczka, płytkie odfermentowanie, mocny aromat chmieli. Czekam na Wasze opinie, w szczególności co do chmielenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Ulepek będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 średnie IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Zasyp: 5,0 - 6,0 kg Pale Ale 0,5 kg Monachijski I Zacieranie: 68°C 60' 76°C 10' 55 - 60 g Perle 60' 25 g Mosaic 5' 25 g Amarillo + 25g Citra 0' Chmielenie na zimno ostatnie 5 - 7 dni cichej: 75 g (Citra, Mosaic, Amarillo) - po 25 g każdego kamilg20 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 25, 2016 Author Share Posted March 25, 2016 Dzięki Mat. Chmielenie zrobię dokladnie tak jak piszesz. Radzisz jednak zrezygnować z tych płatków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 IMO są nie potrzebne. Ale jak chcesz możesz dodać. Na bank nie zaszkodzi Daj 0,5 owsianych. Będzie Oatmeal IPA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drejpa Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 IMO są nie potrzebne. Ale jak chcesz możesz dodać. Na bank nie zaszkodzi Daj 0,5 owsianych. Będzie Oatmeal IPA akurat może zaszkodzić bo mu pianę spierdo** przez zawartość tłuszczy w owsianych Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 28, 2016 Author Share Posted March 28, 2016 IMO są nie potrzebne. Ale jak chcesz możesz dodać. Na bank nie zaszkodzi Daj 0,5 owsianych. Będzie Oatmeal IPA akurat może zaszkodzić bo mu pianę spierdo** przez zawartość tłuszczy w owsianych Przyznam, że nie słyszałem o tym chociaż czytałem sporo o dodawaniu surowców niesłodowanych. Teraz nie wiem co mam myśleć o owsianych, bo np. w tym wątku jeden z piwowarów stwierdza, że jest zupełnie na odwrót: http://www.piwo.org/topic/11973-platki-jeczmienne-owsiane-itp-w-jakim-celu-i-jak-stosowac/page-2 To jak w końcu jest z tym owsem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 28, 2016 Author Share Posted March 28, 2016 IMO są nie potrzebne. Ale jak chcesz możesz dodać. Na bank nie zaszkodzi Daj 0,5 owsianych. Będzie Oatmeal IPA A carapils? Fatygować się z tym słodem czy nic mi on nie da? Bo w Twojej propozycji go nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted April 8, 2016 Author Share Posted April 8, 2016 Podepnę się pod własny temat żeby nie śmiecić Piwo mam na burzliwej. Po zakończonej fermentacji chciałbym zebrać gęstwę i użyć jej po tygodniu lub dwóch do single hop'a na galaxy z ekstraktem 14-15. Czy drożdże nie będą zbyt osłabione po tym pierwszym piwie, które miało 15,5 Blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 Nie będą, możesz użyć na spoko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted April 8, 2016 Author Share Posted April 8, 2016 Nie będą, możesz użyć na spoko. Dzięki. Jako że jestem początkujący i pierwszy raz zadaję gęstwę... Ile mniej więcej dać na 25-26 litrów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now