czara6 Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Witam, kupiłem na allegrosie wiadro po jakimś koncentracie zapachowym i mam problem z pozbyciem się zapachu. Próbowałem już szklankę ace na 30l (wiadro tyle ma pojemności) przez dwa dni ale nic to nie dało. Zastanawiam się nad kretem ale nie wiem jakie proporcje dać. Co radzicie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 A co to konkretnie za koncentrat? Jakiś oleisty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Ja nad chemią bym sie zastanowił. Czy nie zostanie zapach np. po ace. Jak wymyłeś porządnie gorącą wodą z płynem do mycia naczyń to zalej pojemnik wodą i zostaw na kilka dni. Po śledziach ta metoda pomagała. Aha jeszcze przelewałem wrzątkiem. 2 litry polewasz na ścianki i tak ze trzy razy. Powinno pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Ja nad chemią bym sie zastanowił. Czy nie zostanie zapach np. po ace. Jak wymyłeś porządnie gorącą wodą z płynem do mycia naczyń to zalej pojemnik wodą i zostaw na kilka dni. Po śledziach ta metoda pomagała. Aha jeszcze przelewałem wrzątkiem. 2 litry polewasz na ścianki i tak ze trzy razy. Powinno pomóc. Wodą, lub pozostawić jakiś czas do wywietrzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Cześć. Na 30l fermentator po śledziach sypałem 2-4 łyżek NaOH. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czara6 Posted January 13, 2010 Author Share Posted January 13, 2010 Nie wiem jaka miał konsystencje - wiadro było umyte. Spróbuje dzisiaj z kretem (NaOH). Wiadro już myłem kilka krotnie ludwikiem potem włączyłem w akcje ace a teraz zobaczę co wyjdzie z zastosowania kreta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Spróbuj przelać wrzątkiem i potem do ciepłej wody (50-60°C ) dodać kreta. Jak to nie pomoże możesz spróbować przetrzeć spirytusem lub benzyną kosmetyczną ( choć benzyny nie polecam). Nie używaj tylko acetonu (zmywacza do paznokci) bo może rozpuścić wiadro . Trzeba próbować w czym ten koncentrat się rozpuszcza. Ze śledziami jest prościej bo substancje zapachowe rozpuszczają się w wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Witam,kupiłem na allegrosie wiadro po jakimś koncentracie zapachowym po 1,99zł ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
czara6 Posted January 13, 2010 Author Share Posted January 13, 2010 Tak, a co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Tak, a co? nic widziałem taką aukcję na allegro tylko przerażał mnie ten koncentrat zapachowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
czara6 Posted January 13, 2010 Author Share Posted January 13, 2010 No cóż powalczę z tym zapaszkiem i zobaczymy, najwyżej jak się nie uda go pozbyć będzie to ostrzeżenie żeby po czymś takim nie kupować wiader. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Nie wiem jaka miał konsystencje - wiadro było umyte. Spróbuje dzisiaj z kretem (NaOH). Wiadro już myłem kilka krotnie ludwikiem potem włączyłem w akcje ace a teraz zobaczę co wyjdzie z zastosowania kreta. Hopie wyciepej te kible (wiadra) na hasiok (śmietnik) bo jak policzysz te wszystkie chemikalia ,woda, czas, energia, nerwy to mioł byś nówki niy śmigane i bez smrodu :D Bo zanim w tych smrodlawych zaczniesz warzyć to czas na lagery sie skończy :beer: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 No właśnie śledź to śledź. A koncentart zapachowy????? Mamy na forum jakieś nowe doświadczenie i to uczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts