Piwosz86 Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Mam Grete. Kupiłem kiedyś razem z zestawem startowym. Do tej pory używam i nie ucięła mi żadnej szyjki, ale ja używam tylko butelek z wysokim kołnierzem. Szczerze mówiąc nie chce mi się gimnastykować z butelkami z niskim kołnierzem. Piwowarstwo to ma być dla mnie przyjemność, a nie stres, że Greta może mi uciąć szyjkę butelki, czy nie zacisnąć kapsla do końca. W ciągu najbliższego czasu przerzucam się na kapslownice stołową (chyba zrobię sobie prezent na Święta ) - wtedy przyjemność kapslowania będzie jeszcze większa i będę mógł używać butelek nie patrząc czy ma kołnierz taki czy owaki. Greta zostanie na awaryjne sytuacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Grifo HD, polecam. Zero stresu i problemów związanych z kapslowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Grifo HD, polecam. No właśnie chyba na nią się zdecyduję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Też posiadam. Działka wyśmienicie, trzeba tylko potraktować ja trochę smarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Gretę używałem przez jakieś 60 warek aż urwała się rączka, ścinała mi butelki gdzieś między 10 a 20 warką (tak z 15% całej warki), później przestała (?), teraz mam Eterne, nie ma żadnego porównania, Eterna nigdy nie zniszczyła butelki, siła potrzebna do kapslowania jest spora niższa, konstrukcja jest stabilniejsza. Edytowane 31 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prog Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Ja natomiast zdecydowałem się na stołową Reginę. Trochę tańsza od Grifo HD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Ja natomiast zdecydowałem się na stołową Reginę. Trochę tańsza od Grifo HD. Nie ma problemu z różną wysokością butelek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prog Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Zasada jest podobna jak w Grifo. Tylko, że w HD częścią ruchomą jest "pręt z głowicą" a w Reginie częścią ruchomą jest cały ten korpus. W której jest szybciej i wygodniej nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Mógłby ktoś pokazać fotki butelek z "niskim" i "wysokim" kołnierzem? Bo chyba nie czaję różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Proszę bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Ja również zaczynałem przygodę z Gretą. Po kilku warkach zaczęła ucinać szyjki. Nie wiem - może to wina twardych kapsli, a może uszkodzenia kapslownicy przez niewłaściwe użytkowanie? Tak czy inaczej kupiłem stołową Grifo i kapslowanie stało się bezstresową przyjemnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Wydaje mi się, że problemem Grety jest to, że elementem zaciskającym się wokół szyjki butelki są te dwie blaszki. Nie są one niczym zabezpieczone (zwykła plastikowa nakładka zrobiła by dużą różnicę - tak jest właśnie w Eternie), więc mocniejsze zaciśnięcie utnie szyjkę. Podejrzewam, że ucinanie szyjek po jakimś czasie używania Grety wiązać się może z wyrabianiem tych blaszek w miejscu w którym się stykają (metal też może się odkształcić jeżeli nie należy do najtwardszych). Może lekkie nadpiłowanie tych blaszek na łukach, w miejscu gdzie oplatają szyjkę butelki, wyeliminowałoby problem ucinania szyjki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Ja uzywam Emilki i nie mam na szczescie zadnych problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi