red Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Chciałbym za jednym zamachem uwarzyć dwie warki piwa posiadając standardowy sprzęt. Chcę zrobić 2 warki po 25l jakiegoś piwka, jeszcze nie zdecydowałem jakiego które by miało12Blg. A chciałbym to zrobić w ten sposób: przygotować brzeczkę 25l, 24blg i przygotować 25l przegotowanej wody, po schłodzeniu przelać brzeczkę do dwóch fermentorów po równo i dodać wody, rozcieńczając brzeczkę do 12 blg. potem oczywiście drożdże i do piwniczki. Moje pytanie jest takie czy godzi się w ten sposób warzyć piwko , czy są ku temu jakieś przeciwwskazania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Tak zwane HGB. Ale zwróć uwagę na to że żeby zrobić najpierw 25 litrów 25 blg to musisz mieć duży gar zacierny bo potrzebujesz więcej słodów. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Piter88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Tak zwane HGB. Ale zwróć uwagę na to że żeby zrobić najpierw 25 litrów 25 blg to musisz mieć duży gar zacierny bo potrzebujesz więcej słodów. Klasyczne HGB to rozcieńczanie przefermentowanej już brzeczki. Rozcieńczanie brzeczki po gotowaniu, jak proponuje kolega red, nie ma żadnego wpływu na jakość piwa. red 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Da radę. Jeszcze jedna mniejsza warka Ci wyjdzie z wysłodzin po takim ekstrakcie Ewentualnie przelej brzeczkę przednią w pojemnik, a zamiast przegotowanej wody przegotuj wysłodziny i rozcieńcz tym. W sumie dużo roboty i zabawy. Ogólnie spróbuj, nic Ci nie stoi na przeszkodzie. Uwzględnij ilości chmielu do gotowania gęstej brzeczki. Im gęstsza tym więcej chmielu potrzebujesz. Zmieni Ci się też kolor piwa (to chyba nie istotne, co?). Później to rozcieńczysz x2 to jeszcze więcej musisz sypnąć chmielu. Jeśli to ma być coś tam IPA to być może będzie za mało goryczki. Mimo wszystko powodzenia Edit. W sumie co do chmielenia to nie będzie aż tak źle. Zbadałem sprawę i to (IBU) zmniejsza się logarytmicznie, a myślałem że liniowo Tak więc nie bój żaby i do dzieła Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Pindin red 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Red, napisz jaki masz do warzenia piwa sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Nic szczególnego, gotowy zestaw z Twojego Browaru i gar 40l, trochę innych pierdół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Nic szczególnego, gotowy zestaw z Twojego Browaru i gar 40l, trochę innych pierdół.Wykonaj kilka prostych piwek np. Bittera, polskie ale, grodziskie a dopiero potem kombinacje. Dlaczego grodziskie ktoś zapyta... zasyp prosty ok 2.5~3kg wędzonej pszenicy i uniwersalne drożdże np Gozdawa pure ale 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Chodzi mi o coś lekkiego, chmielowego i wytrawnego na lato, z górniakami nie mam żadnego doświadczenia bo do tej pory warzyłem tylko lagery ale teraz pogoda będzie sprzyjać górniakom więc muszę się rozeznać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Rozcieńczanie brzeczki po gotowaniu, jak proponuje kolega red, nie ma żadnego wpływu na jakość piwa. Ma wpływ - inna utylizacja chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 I mniejsza wydajność. W hgb rozcienczac mozna na kazdym etapie, to tak przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 dzięki za informacje, na pewno się przydadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się