Saks Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 Dnia 13.08.2010 odbędzie się IV Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke W tym roku jury będzie oceniało piwa w 5 kategoriach, zgodnych z specyfikacją styli według BJCP*. A mianowicie będą to trzy kategorie znane z zeszłego roku: 1. Weizen ? wg. BJCP styl 15.A Weizen/Weissbier 2. Stout - wg. BJCP styl 13.A Dry Stout 3. Piwo Specjalne Miodowe (piwo z udziałem w składzie miodu pszczelego, na dowolnym piwie bazowym) - wg. BJCP styl 23 SPECIALTY BEER Oraz dwóch nowych kategoriach w których popularyzacji ogromny udział miał patron konkursu Sławomir Pahlke. Są to: 4. Koźlak - wg. BJCP styl 5.B Traditional Bock 5. Porter Bałtycki - wg. BJCP styl 12.C Baltic Porter Dalsze informacje w tym regulamin, karty zgłoszeniowe, adres do wysyłki piw, dostępne będą na stronie organizatora konkursu w późniejszym terminie. Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła www.konfraternia.org Michał Saks Pełnomocnik Zarządu Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła ds. organizacji IV Pomorskiego Konkursu Piw Domowych im. Sławomira Pahlke ______________________________________ *BJCP ? Beer Judge Certification Program Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted January 15, 2010 Share Posted January 15, 2010 Podobnie jak rok temu, konkurs będzie miał jeszcze jedną kategorię - konkurs etykiet z głosowaniem w Necie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted January 15, 2010 Share Posted January 15, 2010 W tym roku dojść szybko jest info o konkursie - to bardzo dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted January 15, 2010 Share Posted January 15, 2010 Chyba uwarzę jakiegoś Koźlaczka i Stouta w najbliższym czasie Cieszę sie, ze tak szybko podaliście informacje o kategoriach konkursowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
garczek Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 serdecznie zapraszamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 Chciałem dać moją pszenicę, ale do sierpnia ona nie dotrwa. Butelkowałem ją na początku maja... Chyba, że spłodzę coś nowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 .Chyba, że spłodzę coś nowego Qpa czasu jeszcze, jak sądzę. Btw, mam nadzieję załapać się na komisję pszeniczniakową. Och... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 no jak tylko dostane w swoje ręce 25 kg pszeniczki to uwarzę jakąś pszeniczkę i stoucika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 Stoucika na samym pszenicznym to będzie ciężko, zamów chociaż palone jakieś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 nie no resztę mam tylko pszeniczka mi cała wyszła. Palonych mam cały karton wszystkie smaki i kolory chociaż niektóre powoli się kończą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 Można i samemu upalić ->TUTU<- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 można, ale to daje gorsza powtarzalność i ciężej jest przewidzieć efekt. To jest dobre do sezonowego piwa na jakąś okazje a nie na konkurs kiedy trzeba się jakiś norm trzymać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 można, ale to daje gorsza powtarzalność i ciężej jest przewidzieć efekt. To jest dobre do sezonowego piwa na jakąś okazje a nie na konkurs kiedy trzeba się jakiś norm trzymać. Absolutna racja! Ja to robię (czasem) dla podkreślania faktu, że warzę piwo jakoś tam zakorzenione w średniowieczu. Powtarzalność jest żadna, a do tego patelnia ma potem umiarkowaną skłonność do pozbycia się nalotu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 Dlatego ja gdy paliłem słód to w piekarniku na foli aluminiowej. folia won i zero mycia. A i kontrola lepsza bo piekarnik z termostatem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 Dlatego ja gdy paliłem słód to w piekarniku na foli aluminiowej. folia won i zero mycia. A i kontrola lepsza bo piekarnik z termostatem Dokładnie. Nic tylko namoczyć słód, wrzucić i wyjąć po jakimś czasie (zależy jak bardzo ma się spiec). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 o dodatkowo kontrolując czas temperaturę i zasyp można uzyskać powtarzalność. Ważne żeby na początku go za bardzo nie przypiec i powoli wchodzić z temp bo inaczej z zewnątrz będzie twardy i spalony a w środku będzie zupa. Dokładnie tal jak z bezami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 (edited) Wracając do tzw. merituma... ->TUTU<- jest już regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy. Jakby co... Edited June 9, 2010 by Kanclerz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted June 16, 2010 Share Posted June 16, 2010 Hot news: Od tegorocznej edycji Pomorskiego Konkursu Piw Domowych Browar AMBER będzie głównym partnerem Konfraterni w tej sprawie. To jedno z ustaleń z mojego dzisiejszego spotkania w browarze z najwyższymi czynnikami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkom73 Posted June 17, 2010 Share Posted June 17, 2010 Czy mozecie dac formularz zgloszeniowy w innym formacie niz pdf moze byc jakis word Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted June 17, 2010 Share Posted June 17, 2010 Posyłam Ci mejlem RTF i ODT A co złego z tym PDF? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted June 17, 2010 Share Posted June 17, 2010 Posyłam Ci mejlem RTF i ODT A co złego z tym PDF? Pewnie nie idzie rubryk na kompie wypełnić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted June 17, 2010 Share Posted June 17, 2010 Posyłam Ci mejlem RTF i ODT A co złego z tym PDF? Pewnie nie idzie rubryk na kompie wypełnić A i tak trza parafę strzelić, nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkom73 Posted June 17, 2010 Share Posted June 17, 2010 dokladnie tak nie da si rubryk wypelnic a jak wydrukowalem pdf to znowu trzeba sie strasznie zageszczac z pismem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted June 17, 2010 Share Posted June 17, 2010 (edited) Cusz... wolą Pełnomocnika konkursu była wszystko trzasnąć na jednej stronie. Co tysz posłusznie uczyniłem byłem -- Swoją drogą dowieszę wersje RTF i ODT gdzie trzeba. Nie mając co prawda pewności jak to trawi winda, bo jej nie mam. Edited June 17, 2010 by Kanclerz Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiluśMax Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Wysłalem dzisiaj wlasnie paczke powinna dojsc do piatku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now