Skocz do zawartości

13.08.2010 - IV Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke


Saks

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 13.08.2010 odbędzie się

IV Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

 

W tym roku jury będzie oceniało piwa w 5 kategoriach, zgodnych z specyfikacją styli według BJCP*.

A mianowicie będą to trzy kategorie znane z zeszłego roku:

 

1. Weizen ? wg. BJCP styl 15.A Weizen/Weissbier

2. Stout - wg. BJCP styl 13.A Dry Stout

3. Piwo Specjalne Miodowe (piwo z udziałem w składzie miodu pszczelego, na dowolnym piwie bazowym) - wg. BJCP styl 23 SPECIALTY BEER

 

Oraz dwóch nowych kategoriach w których popularyzacji ogromny udział miał patron konkursu Sławomir Pahlke. Są to:

 

4. Koźlak - wg. BJCP styl 5.B Traditional Bock

5. Porter Bałtycki - wg. BJCP styl 12.C Baltic Porter

 

Dalsze informacje w tym regulamin, karty zgłoszeniowe, adres do wysyłki piw,

dostępne będą na stronie organizatora konkursu w późniejszym terminie.

Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła

www.konfraternia.org

 

Michał Saks

Pełnomocnik Zarządu

Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła

ds. organizacji IV Pomorskiego Konkursu Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

______________________________________

*BJCP ? Beer Judge Certification Program

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 297
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 4 miesiące temu...
można, ale to daje gorsza powtarzalność i ciężej jest przewidzieć efekt. To jest dobre do sezonowego piwa na jakąś okazje a nie na konkurs kiedy trzeba się jakiś norm trzymać.

Absolutna racja! Ja to robię (czasem) dla podkreślania faktu, że warzę piwo jakoś tam zakorzenione w średniowieczu. Powtarzalność jest żadna, a do tego patelnia ma potem umiarkowaną skłonność do pozbycia się nalotu :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego ja gdy paliłem słód to w piekarniku na foli aluminiowej. folia won i zero mycia. A i kontrola lepsza bo piekarnik z termostatem :okey:

Dokładnie. Nic tylko namoczyć słód, wrzucić i wyjąć po jakimś czasie (zależy jak bardzo ma się spiec).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

o dodatkowo kontrolując czas temperaturę i zasyp można uzyskać powtarzalność. Ważne żeby na początku go za bardzo nie przypiec i powoli wchodzić z temp bo inaczej z zewnątrz będzie twardy i spalony a w środku będzie zupa. Dokładnie tal jak z bezami :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cusz... wolą Pełnomocnika konkursu była wszystko trzasnąć na jednej stronie. Co tysz posłusznie uczyniłem byłem :monster:

 

--

Swoją drogą dowieszę wersje RTF i ODT gdzie trzeba. Nie mając co prawda pewności jak to trawi winda, bo jej nie mam.

Edytowane przez Kanclerz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.