Regis Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Jaka ilość światła jest dopuszczalna podczas fermentacji? Rozpocząłem fermentację burzliwą, przez jeden dzień fermentator (biały, nieprzezroczysty) stał normalnie w pokoju z oknem od północy, później przykryłem go kartonowym pudełkiem - pod przykryciem jednak podnosi temperaturę o jakiś stopień, a wolałbym mieć mniejszą. Czy bez tego pudełka piwo może się naświetlić? Fermentator przezroczysty nie jest, ale jednak sporo światła przepuszcza. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Regis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Nieprzeźroczysty fermentor wielokrotnie trzymałem w normalnie oświetlonym pokoju bez przykrycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Natomiast ja w zeszłym roku wczesną wiosną wystawiłem nieprzezroczysty fermentor na balkon do "lagerowania". Temperatury były w okolicach 0 stopni - w nocy nieco mniej, w dzień nieco więcej. Efektem był skunks. Podczas fermentacji w pokoju niczego takiego nie zaobserwowałem, ale tam nie stawiam nigdy fermentora w zasięgu bezpośredniego światła słonecznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Ok, dzięki za odpowiedzi. Pokój jest od północy, bezpośrednie promienie słoneczne fermentora nie dopadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się