tauruss Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Miejsce na zapiski browaru domowego Tauruss. Przygodę z piwowarstwem rozpocząłem w wakacje 2015. Poniżej będę notował przebieg i wyniki kolejny warek. 2015. 1. American Pale Ale 2. Stout 2016 3. Pale Ale 4. American Bitter 5. American Wheat - 05.06.2016 6. Ordinary Bitter - 03.07.2016 7. Polskie Ale (SMaSH) - 30.09.2016 8. Black IPA - 02.10.2016 9. APA - 20.11.2016 10. Saison - 10.12.2016 2017 11. Saison 2 - 07.01.2017 12. (Mint) Chocolate Stout - 21.01.2017 13. Mini Saison - 10.02.2017 14. Mini Belgian Pale Ale - 16.02.2017 15a. Belgian Tripel - 18-19.02.2017 15b. American Light Ale - 18-19.02.2017 16. Nowofalowy Pils - 04.02.2017 17. Wheat Wine - 20.03.2017 18. Witbier - 03.05.2017 19. Polish Wheat - 20.05.2017 20. Foreign Extra Stout - 09.07.2017 21. Black IPA - 28.07.2017 22. Imperial Coffee Stout - 18.08.2017 23. Coconut Imperial Stout - 19.08.2017 24. Smoked Stout - 21.10.2017 25. Brown Ale / Chrismas Brown Ale - 29.10.2017 26. Session NEIPA - 9.12.2017 27. Fruit Saison - 27.01.2018 28. Session NEIPA - 23.02.2018 29. Irish Stout - 30.03.2018 Edytowane 20 Czerwca 2018 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) American Pale Ale [opis mocno po fakcie] data: 29.06.2015 butelkowanie: 15.07.2015 wolumen: 23l Z brewkitu firmy Mangrove Jack's z chmieleniem na zimno chmielami Mosaic i Chinook Drożdże z tejże firmy Newcaste Dark Ale M03 Uzupełnione ekstraktem słodowym Zaczynam z ograniczoną ilością sprzętu, z jednym fermentatorem i w sumie tyle. Do butelkowania pożyczona greta ręczna. Fermentacja przebiegała poprawnie, jednak zaraz po nastawieniu fermentacji zaczęły się upały i ciężko było utrzymać temperaturę poniżej 25 stopni. Musiałem wspomagać się chłodzeniem w wannie, bo drożdże też napędzały trochę temperaturę fermentacji. Butelkowanie z glukozą do refermentacji Całość jak na pierwsze piwo w sumie na plus, smak/aromat przypomina APA, kilka osób obdarowanych było nawet zadowolonych, chociaż mnie raziło sztucznością i zostawiało ciężkawe wrażenie w żołądku. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Stout [opis mocno po fakcie] data: druga połowa października Stout z brewkitu gozdawa Rozrabiane z ekstraktem niechmielonym "GOZDAWA EKSTRAKT SŁODOWY PŁYNNY DARK 23L " Od początku wszystko szło źle. Ekstrakt już po rozrobieniu miał dziwnie kwaśny smak, ale miałem nadzieję, że po fermentacji się poprawi. Dodatkowo bardzo niskie blg, niższe od zakładanego w przepisie mimo mniejszej ilości wody, spowodowało że zamiast 23 l było jakieś 19. Po zadaniu drożdzy cisza. Prawie w ogóle oznak fermentacji, bardzo powolne bulkanie z rurki, prawie brak piany. Po 2 tygodniach BLG na poziomie 6-6,5 i już później w ogóle nie drgnęło, mimo przeciągnięcia fermentacji o 2 czy 3 tygodnie i ciągłego widocznego gazu w rurce fermentacyjnej. Butelkowanie w końcu 29.11.2015, z dodatkiem 4g glukozy na butelkę. Po 4 tygodniach leżakowania nic w smaku się nie poprawiło, piwo nieprzyjemne w smaku, kwaśne, bardzo słaba piana przy nalewaniu, znika od razu jak w coca-coli. Reszta pozostawiona na dłuższe leżakowanie, ale i to nic nie dało, teraz dodatkowo każde otwarcie kończy się "eksplozją" i wylaniem 2/3 zawartości. Co w sumie jest plusem, bo i tak nie da się tego pić. Jedyny pozytywny element tej warki to widoczna na zdjęciu kapslownica stołowa, którą dostałem w prezencie na urodziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) [warka #3 ] Mariusz - Pale Ale data: 9.4.2016 Pora na pierwszą samodzielna warkę. Uzbrojony w porządną drewnianą łygę i wężyk do filtracji, który dostałem razem z wspomnianą wcześniej kapslownicą oraz drugi fermentator zabrałem się do pierwszej warki. Nosiłem się z zakupem własnego gara, ale że pojawiła się możliwość pożyczenia, wstrzymałem się z tym. Szczególnie, że do końca nie byłem pewien, czy w ogóle moja kuchenka indukcyjna da sobie radę z taką ilością "zupy" do zagotowania. Surowce z zestawu z twojbrowar.pl 20 L - 12* BLG zasyp: Pale Ale 3,2 kg Monachijski 0,6kg Caramel Light 0,2 kg chmiele: Phoenix 30g granulat Progress 40g granulat drożdze: BRITISH ALE M07 Mangrove Jack's Proces: zacieranie w 12L wody, 70min w 68C, negatywna próba jodowa, 10 min w 78C wysładzanie 15L wody 80C gotowanie 60 minut, Phoenix od początku, progress 10 minut przed końcem Po 12h pozostawione do ostygnięcia i zadane drożdże. Kuchenka finalnie dała radę, ale ogrzewanie strasznie wolno przebiega. Zagotowanie po wysładzaniu zajęło ponad pół godziny. Boje się rachunku za prąd 16.04.2016 zlanie na cichą przy blg 3,5 23.04.2016 od kilku dni blg stoi na 3.0 - butelkowanie z 60g glukozy. Wyszło 36 butelek. Smak zielonego piwa bez wyczuwalnych wad, mocno goryczkowy. Aromatu prawie brak.' Wrażenia z degustacji słabe - praktycznie brak właściwego aromatu, za to czuć aromaty herbaciane (łodygowe) - w smaku przypomina słabe lagery koncernowe, a nie pale ale. Goryczka za wysoka, nieprzyjemna. Edytowane 1 Lipca 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) [warka #4 ] Milev - American Bitter data: 10.4.2016 Surowce z zestawu z twojbrowar.pl 20 L - 12* BLG Zakupiłem piękny stalowy garnek (używany) za dobrą cenę i wszystko było by pięknie, gdyby nie to, że nie działa na indukcji. Ale że przyszła pora na warkę "prezentową" dla męża kuzynki (która posiada kuchenkę gazową), zebrałem graty i pod nieobecność obdarowywanego wraz z kuzynką przygotowaliśmy warkę. Przy okazji okazało się, że indukcja wcale nie jest taka zła, na gazie grzanie trwało jeszcze dłużej i cała warzenie trwało prawie 8h zasyp: Słód Pale Ale 3,8kg Słod Crystal 200 0,2kg chmiele: Chmiel Apollo 15g granulat (60 min) Chmiel Cascade 20g granulat (10 min) Chmiel Citra 20g granulat (5 min) Chmiel Summit 25g granulat (3 min) drożdże: fermentis us-05 Proces: zacieranie w 12L wody, 70min w 68C, negatywna próba jodowa, 10 min w 78C wysładzanie 15L wody 80C gotowanie 60 minut Na początku gotowania pobraliśmy ok 1.5l brzeczki nienachmielonej do wykorzystania w refermentacji. Wstępne chłodzenie w wannie do temperatury 75C. Okazało się, że wyszło aż 15 blg, więc trzeba było dolać 3l wody. Po tygodniu fermentacja cały czas w toku, zlane na cichą 04.05.2016. Niestety, najprawdopodobniej doszło do zakażenia, piwo ma bardzo ostry zapach (fenole ?) Koniec końców zabutelkowane, ale raczej dla wprawy. Totalna infekcja, nie da się tego absolutnie pić, ostry, nieprzyjemny zapach jak w zagrzybiałej piwnicy. Edytowane 1 Lipca 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) [warka #5 ] Dust in the Wind - American Wheat data: 6.04.2016 Surowce z zestawu z twojbrowar.pl + dodatkowy chmiel 20 L - 12* BLG Cały sprzęt gruntownie pomyty NaOH po zakażaniu przy poprzedniej warce. W międzyczasie uzbroiłem się w nowy garnek stalowy o pojemności niby 33l (faktycznie wydaje mi się, że mniej tam jest, jakieś 30 litrów) i chłodnicę zakupioną od @Wajcha. Pora przetestować nowe nabytki. zasyp: Słód Pszczeniczny 2,5kg Słód Pilzneński 1,5kg Pszenica prażona 0,3kg (?) - to jest dziwne, bo pszenica prażona ma 1000EBC, więc by z tego wyszło ciemne piwo. Na oko widać było prażone czarne ziarenka, ale w ilości raczej 0,03 kg niż 0,3. Coś tu chyba pomylili. chmiele: Chmiel Chinook 5g granulat (60 min) Chmiel Centennial 20g granulat (10 min) Chmiel Centennial 20g granulat (5 min) Chmiel Citra 25g granulat (5 min) Chmiel Cascade 50g szyszka (5 min) <- to już inwencja własna drożdże: fermentis us-05 Proces: zacieranie w 12L wody, 60min w ok 65C, negatywna próba jodowa, 10 min w 78C wysładzanie 15L wody 78C gotowanie 60 minut Jakiś miesiąc wcześniej kolega robił z tego samego zestawu warkę, dodał własne chmiele na 5 minut i wyszło super, więc zdecydowałem się też na odrobinę własnej inwencji i dorzuciłem 50g szyszki w woreczku na 5 minut. Chłodzenie ok 40 minut - jakieś 80-100 l , tak na oko (dobrze ponad pół wanny). Po gotowaniu wyszło ok 16,5l + 2l odstawione do słoików do dekantacji znad chmielin. 15 blg, więc zagotowałem i schłodziłem 2l czystej wody. Zadane drożdże i odstawione do komórki na fermentację. Temperatura powietrza w komórce w tej chwili to jakieś 21 stopni, mam nadzieje, że nie pójdzie w górę za bardzo, ale już ciepło się robi. EDIT 26.06.2016 Po drodze zlane na cichą, finalnie zeszło do ok 4 blg . Trochę wysoko, no ale zaczynało z poziomu ok 13,5 czyli 1,5 blg wyżej niż zakładane. Fermentacja trwała prawie 3 tygodnie i po pierwszym tygodniu blg zmieniło się już maks o 0,5blg. Zabutelkowane z 1l rezerwy na refermentację - wyszło finalnie 36 x 0,5 l - na świeżo prezentuje się już całkiem fajnie, jest i delikatna goryczka i wyczuwalne w smaku i aromacie cytrusy z chmielu. Wygląda na to, że będzie w końcu pierwsze piwo z prawdziwego zdarzenia. Edytowane 27 Czerwca 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 (edytowane) [warka #6 ] Kaczka na drzewie - Ordinary Bitter data: 03.07.2016 Surowce z zestawu z twojbrowar.pl + dodatkowy chmiel20 L - 10* BLGNiejako powtórka po poprzednim, nieudanym bitterze, tylko tym razem w klasycznej, angielskiej wersji. zasyp Słód Pale Ale 3,5kg Słód Crystal 0,2kg chmiele Chmiel Challanger 25g granulat (60 min) Chmiel Fuggles 20g granulat (25 min) Chmiel Fuggles 25g granulat (5 min) W zestawie challangera na 60min było 45g - wyszło mi w kalku, że to będzie prawie 50IBU, trochę za dużo jak na bittera, więc wrzuciłem tylko 25g. drożdże fermentis s-04 Dodatki 2g gips piwowarski 4ml kwas mlekowy 80% do wysładzania 10g mech irlandzki - na 10 min gotowania Proces zacieranie w 12L wody, na totalnego lenia (przykryłem kołdrą i poszedłem na zakupy) 60min w 66 do 62 C, negatywna próba jodowa, 10 min w 78C wysładzanie 15L wody 78C gotowanie 60 minut (22 litry po wysładzaniu) Chłodzenie - doszło do 27C i dalej nie dało rady, woda w kranie 23C Reszta musiała się już zbić w lodówce.Wyszło ok 18l po gotowaniu (trochę się rozlało po drodze) - tym razem to co odzyskałem z chmielin poszło do fermentora, na refermentację pójdzie glukoza.Fermentacja - planowane 20 dni w 16-17 C brzeczki - spróbuje bez cichej Edytowane 12 Lipca 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 To jeszcze mogę się pochwalić etykietą zrobioną dla American Wheat. Zwykły klej do papieru spisał się wystarczająco, jak na potrzeby domowego browaru, papier tylko przydałby się lepszy niż taki zwykły cienki biurowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Wczoraj zlałem Bitttera do butelek - po dwóch tygodniach - burzliwa trwała w sumie 3-4 dni, potem już wszystko się uspokoiło, drożdże opadły i piwo się sklarowało, więc nie widziałem sensu trzymać tego dłużej - szczególnie, że to dość lekkie piwo. S-04 na koniec wyglądały trochę dziwnie w porównaniu z M07 czy US-05 - zamiast ładnego kremu na dnie latały mniejsze bądź większe brązowawe kulki. Opadały na dno i nie robiły syfu, ale jakoś nie wyglądały bardzo zdrowo te drożdże na koniec. Wyszło wszystkiego jakieś 17l - aromat bardzo delikatny, w smaku też oszczędnie. Piwo bardzo klarowne już przy butelkowaniu. Zabutelkowane z dodatkiem 75g glukozy i do lodówki na refermentację w 16C Przy okazji mały update o sprzęcie: przy okazji warzenia bittera zrobiłem sobie taka prostą platformę transportową. Deska taka, że spokojnie się mieszczą dwie skrzynki albo fermentator - oszczędza mi to trochę plecy, bo fermentację prowadzę w komórce lokatorskiej, więc noszenie tego wszystkiego wymagało trochę wysiłku - teraz spokojnie pcham sobie ten niby-wózeczek. Oczywiście ta trywialna konstrukcja nie jest żadnym odkryciem, ale wrzucam jako ciekawostkę. I w sumie to można uznać za zamknięcie sezonu 2015/2016 , to co jest w butelkach teraz starczy na wakacje, kolejna warka najwcześniej gdzie na przełomie września/października. Edytowane 18 Lipca 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) [warka #7 ] SMaSH - Polski Ale data: 30.09.2016 Bazowałem na Full Aroma Hops, ale na samym Lubelskim zasyp Słód Pilzeński 4,5kg chmiele Chmiel Lubelski 50g (3,5%) granulat (90 min) Chmiel Lubelski 40g (3,5%) granulat (45 min) Chmiel Lubelski 40g (3,5%) granulat (0 min) Chmiel Lubelski 70g (3,5%) granulat (4 dni na zimno) drożdże fermentis us-05 Dodatki 4ml kwas mlekowy 80% do wysładzania 10g mech irlandzki - na 10 min gotowania Proces Zacieranie: Temp Czas 40 C 0 min 62 C 10 min 72 C 45 min 76 C 10 min zacieranie w 13,5L wody wysładzanie 17L wody 78C gotowanie 90 minut (ok. 25 litry po wysładzaniu) Chłodzenie - woda w kranie dalej dość ciepła, zeszło do 26, reszta w lodówceWyszło ok l 19 po gotowaniu, prawie 15 blg, poszły 3l zamrożonej wody na rozcieńczenie - 90 minut gotowania to jednak przesada.Fermentacja - burzliwa 16 dni w 16-17 C brzeczki, później tydzień na cichej. 19.10.2016 - Wyszło ok 19,5 l w butelkach, 120g glukozy do refermentacji. Edytowane 11 Listopada 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) [warka #8 ] You can't always get what you want - (Almost) Black IPA data: 02.10.2016 Pierwszy samodzielny przepis zasyp Pilzneński 5.5 kg Ekstrakcja na zimno Czekoladowy 0.25 kg 800-1000 ECB Ekstrakcja na zimno Carafa Special II 0.25 kg 800-1000 ECB Kleik Płatki owsiane 0.25 kg chmiele Gotowanie Chinook 30 g - 60 min 13 % Gotowanie Chinook 20 g - 30 min 13 % Gotowanie Cascade 40 g - 3 min 6 % Gotowanie Mosaic 50 g - 0 min 10 % Na zimno Citra 50 g - 4 dni 12 % Na zimno Cascade 50 g - 4 dni 6 % drożdże fermentis us-05 Dodatki 4ml kwas mlekowy 80% do wysładzania 10g mech irlandzki - na 10 min gotowania Proces Zacieranie: Temp 66C, 60 min, Mash-out 10 minut 74C Gotowanie 60 min Ekstrakt z ciemnych słodów dodany na 15 minut. Wyszło sporo, w warzeniem był problem, bo się nie mieściło w garze, więc musiałem wspomagać się 3litrowym na zupę. W sumie po wysładzaniu musiało być jakieś 27 litrów, do tego 1,5l ekstraktu i jeszcze kleik. Po części z tego, po części pewnie z tego powodu, że przy robieniu ekstraktu na zimno trzeba by więcej słodu dać do uzyskania koloru, piwo nie wyszło dostatecznie ciemne. Spokojnie 750g ciemnego słodu można było dać. Fermentacja - burzliwa 21 dni w 16-17 C brzeczki, później 10 dni na cichej. 01.11.2016 - Wyszło ok 23 l w butelkach, 160g glukozy do refermentacji. Co do piwa mam mieszane uczucia, wyszło generalnie poprawnie, nie czuję jakiś wyraźnych wad, w smaku wreszcie przyjemna goryczka, ale raz ten kolor zbyt jasny, dwa - na zimno wpakowałem chmiele do worka muślinowego i dałem obciążnik - niestety, ale cały aromat został w środku i poszedł do kibla przy butelkowaniu. Woreczek na cicho to marnotrawstwo chmielu - nie róbcie tego Edytowane 15 Listopada 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Pierwszy granat w karierze Polskie Ale eksplodowało z taką siłą, że doszczętnie rozerwało butelkę, a spore kawałki szkła powbijały się w ściany styropianowej lodówki. Zostawiam to na razie na 3 dni, zobaczy czy będą kolejne granaty, bo teraz to strach w ogóle ruszać. Mam nadzieje, że to jakiś syf dostał się do jednej butelki. Edytowane 15 Listopada 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Zostawiam to na razie na 3 dni, zobaczy czy będą kolejne granaty, bo teraz to strach w ogóle ruszać. a potem to nie strach będzie? Ja bym od razu sprawdzał i odgazowywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 a potem to nie strach będzie? Pewnie i będzie, chociaż liczę na to, że to była jakąś niedoczyszczona butelka. Piwo było butelkowane 4 tygodnie temu i już kilka sztuk było otwartych i w żadnej oznak przegazowanie, wprost przeciwnie. Obejrzałem kilka i wizualnie nic w nich dziwnego się nie dzieje, ładnie się piwo wyklarowało. Jakby nie było, powtórne kapslowanie to większą zabawa, i tak przed weekendem na to czasu raczej nie znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Jakby nie było, powtórne kapslowanie to większą zabawa, i tak przed weekendem na to czasu raczej nie znajdę. wystarczy lekko odkapslować tak żeby nie uszkodzić kapsla (stosując specjalny otwieracz lub kładąc na wierzch monetę), popuścić gazu i znowu docisnąć tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) wystarczy lekko odkapslować tak żeby nie uszkodzić kapsla (stosując specjalny otwieracz lub kładąc na wierzch monetę), popuścić gazu i znowu docisnąć Ok, cenna rada, natomiast nie wiem, które są przegazowane. Te które otwierałem do tej pory miały gaz w porządku, jak je odgazuje to chyba by wypadało wstrzyknąć trochę cukru, żeby nie zostawiać rozgazowanego. Czy jak piwo ok, to takie delikatne popuszczenie gazu nie wpłynie znacznie na nagazowanie ? Edytowane 15 Listopada 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) [warka #9 ] American Pale Ale - Cascade SHdata: 20.11.2016zasypPale Ale 3 kgMonachijski II 0.5 kgPilzneński 1 kg Karmelowy 150 0.2 kgchmieleGotowanie Cascade 40 g - 60 min 6 % Gotowanie Cascade 20 g - 10 min 6 % Gotowanie Cascade 15 g - 5 min 6 % Chłodzenie 70 C - Cascade 35 g - 6 % Na zimno Cascade 90g - 7 dnidrożdże fermentis us-05 Dodatki 4ml kwas mlekowy 80% do wysładzania ProcesZacieranie:Temp 66C, 60 min, Mash-out 10 minut 74CGotowanie 60 min Wyszło 22 litry przy 13 blg, IBU ok. 30 Fermentacja - planowane 21 dni w 17 C brzeczki, bez przelewania Zeszło do ok 3-3,5 blg, 5,2% ABVAromat jest, ale nie powala cytrusami, bardziej taka brzoskwinia. Ale też chmiel jeszcze z 2015, muszę zwrócić uwagę teraz przy zamawianiu kolejnych na daty. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) [warka #10 ] Saisondata: 10.12.2016 Ostatnia warka zeszłego już roku, coś nie mogę się zebrać do zapisków na bieżąco.zasypPilzneński 2.2 kgPszeniczny 0.5 kg Monachijski II 0.4 kg Strzegom Karmel 600 0.05 kg Zakwaszający 0.05 kg Cukier kandyzowany biały 0,4 kg chmieleIunga 10 g - 60 min 11 % Iunga 10 g - 30 min 11 % East Kent Goldings 15 g - 10 min 5.1 % Styrian Golding 50g po wyłączeniu grzania drożdże FM21 Odkrycie sezonu, starter 1.4l 2x2 dni mieszane ręcznie w słoiku Dodatki 10 gram suszonej skórki z curacao na 10 minut gotowania ProcesZacieranie:Temp 66C, 60 min, Mash-out 10 minut 76C Karmelowy dodany na mash-out Gotowanie 60 min Wyszło ok 17 litry, ale jakieś 2l poszły na podłogę przez niezamknięty kranik w fermentorze. IBU ok. 30, 13.5 blg ze spławika, 14 BRIX refrektometr. Fermentacja - planowane 21 dni w temperaturze 21 C Pierwsze 3 dni pracy drożdży rozbujały temperaturę fermentacji do 23 C. Następnym razem dogrzeję jeszcze trochę na początek fermentację, żeby było te 25 C, bo niby najlepsze efekty są w tej temperaturze. 01.01.2017 butelkowanie przy 5 Brix (pomiar), 0.7 blg na spławiku. Niezłe odfermentowanie, będzie miało z 7%. Wyszło 28x0,5l butelek - zabutelkowane z około 5.2 g cukru białego na litr. Odzyskane ok 200 ml gęstwy. W sobotę drugie podejście do Saisona. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) [warka #11 ] Saison 2data: 07.01.2017 Warka zaczęła się źle, a potem było tylko gorzej. Na początek otwieram paczkę ze słodami i się okazuje, że nie zaznaczyłem śrutowania przy zamówieniu. No to trzeba improwizować. W trakcie warzenia zacząłem się coś dziwnie czuć - no i pod wieczór byłem już dętką, dopadła mnie jelitówka. Ledwo dałem radę zlać brzeczkę po chłodzeniu i skończyć to piwo.zasypWeyermann Pilzneński 1,7Weyermann Pszeniczny 0.5 kg VIking Malt Monachijski II 1,1 kg Weyermann Carahell 26 EBC 0.3kg Weyermann Zakwaszający 0.2 kg Cukier kandyzowany biały 0,3 kg chmieleIunga 10 g - 60 min 11 % Brewers Gold 15g - 30 min 4,5% Smaragd 15g - 30 min 3.9% Smaragd 15g - 5 min 3.9% Strisselspalt 25g - 5 min 3,2% Strisselspalt 25g - 0 min 3,2% Smaragd 20g - 0 min 3,9% drożdże FM21 Odkrycie sezonu, zebrane z poprzednej warki ok 100ml rozpędzone w starterze 1,5l 24h Dodatki starta skórka z 2 limonek i mandarynek macerowana w spirytusie ProcesZacieranie:Temp 66C, 60 min, Mash-out 10 minut 76C Gotowanie 60 min Wyszło ok 15 litrów. IBU ok. 30, 14.5 blg ze spławika Fermentacja - planowane 21 dni w temperaturze 20C Pierwsze 3 dni brzeczka dogrzewana i drożdże pracowały sobie w temperaturze 24.5C Reszta fermentacji w 20C 31.01.2017 Zeszło do 1.5 blg, czyli mamy ok. 7%. Zabutelkowane, bodaj 28 butelek 0,5l. Edytowane 18 Lutego 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) [warka #12 ] Mint Chocolate Stoutdata: 07.01.2017 Wszystkiego po trochu - pełna nazwa to mogłaby być Chocolate Rye Oatmeal Mint Stout, ale kluczowy jest tu czekoladowy słod i miętę, aby uzyskać efekt czekoladek miętowych. zasyp Viking Malt Pale Ale 1,35 kg Viking Malt Monachijski typ II 2 kg Viking Malt Karmelowy Pszeniczny 0,3 kg 130 EBC Weyermann Żytni 0,3 kg Viking Malt Czekoladowy Ciemny 0,2 kg 1200 EBC Viking Malt Pszenica Prażona 0,05 kg 1000 EBC Weyermann Carafa II Special 0,15 kg (ekstrakt na zimno) Płatki owsiane górskie 0,5kg chmieleIunga 22 g - 60 min 11 % Brewers Gold 20g - 20 min 4,5% EKG 30g - 10 min 5,1% Mosaic 30g - 0 min 11% drożdże FM52 Amerykański sen, gęstwa ok 150 ml, po APA ProcesZacieranie:Temp 62C, 30 min, 72C 30 min, Mash-out 5 minut 76C Ciemne i ekstrakt z Carafy dodany na mash-out Gotowanie 60 min Wyszło ok 20 litrów. IBU ok. 39, 14.5 blg ze spławika Fermentacja - planowane 21 dni w temperaturze 17-18, potem 20C Na koniec przy butelkowaniu będzie dodany ekstrakt ze świeżej mięty - proporcje jeszcze muszę przetestować. 17.02.2017 Piwo będzie stało jeszcze pewnie z 2 tygodnie przed butelkowaniem, więc zlałem je, przy okazji zbierając drożdze. Przy zlewaniu zabutelkowałem 4 butelki, żeby spróbować, jaki jest efekt samego stouta. W fermentorze zostało 17l. Zeszło do 3 brix 04.03.2017 Do chocolate stouta poleciała mięta, zerwane duże i średnie liście z jednego "krzaczka" doniczkowego. Mam nadzieje, że to wystarczy, bo przy testach z samym ekstraktem, aromat ulatywał mi bardzo szybko. Edytowane 4 Marca 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) [warka #13 ] Mini Belgian Pale Ale Saisondata: 10.02.2017 Mini warka, żeby rozbujać drożdze płynne zakupione na tripla (WPL530 Abbey Ale), ale dranie zadane w sobotę rano nie ruszyły do poniedziałku wieczoram. Żeby nie wylewać brzeczki w kanał wrzuciłem gęstwę po saisonie. Zaskoczyły od razu. Będzie do przetestowania party kega, którego dostałem na odchodne z pracy od zespołu. zasyp Bruntal Pale Ale płynny, ok 1.kg - lałem na oko chmielePremiant 6g - 60 min 8% Premiant 5 - 20 min 8% Hallertau Hersbrucker 8g - 5 min 2,7% Hallertau Hersbrucker 15g - 0 min 2,7% (miał być Aramis, ale coś pokręciłem) drożdże gęstwa po FM21 Proces Gotowanie 60 min Wyszło 6 litrów. IBU ok. 20, 13 P Fermentacja - planowane 21 dni w temperaturze 20C Edytowane 18 Lutego 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) [warka #14 ] Mini Belgian Pale Aledata: 16.02.2017 Powtórka, bo coś trzeba rozbujać na tego Tripla - pokarało mnie poprzednio za brak patriotyzmu, więc teraz spróbuje szczęścia z FM Artefakty Trapistów zasyp Bruntal Pale Ale płynny, ok 1.kg - lałem na oko chmielePremiant 6g - 60 min 8% Premiant 5 - 20 min 8% Aramis 8g - 5 min 7,8% Hallertau Hersbrucker 15g - 0 min 2,7% drożdże FM27 Artefakty trapistów Proces Gotowanie 60 min Wyszło 5,5 litra 12 Plato, IBU nie chce mi się liczyć dokładnie, ale pewnie dalej jakieś 20, Fermentacja Miałem nadzieje w sobotę zebrać ładne drożdże znad fermentującej brzeczki, ale z rozpędu wlałem drożdze do brzeczki 27C i w zasadzie w dwa dni przeżarły cały cukier i poopadały - więc trzeba było wygarniać z dna 04.03.2017 Zlane do mini kega 5l, dodane 20g cukru. Edytowane 4 Marca 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) [warka #15a ] Belgian Tripeldata: 18-19.02.2017 zasyp Viking Malt Pilzeński 4,2 kg Weyermann monachijski Typ I 0,7kg Weyermann Carabelge 0,3 kg Zakwaszający 0,05 kg Do fermentacji syrop kandyzowany z 0,8kg cukru Celuję na koniec w 21 Plato chmiele 60min - Premiant 15g 8% 20min - Aramis 20g 7,8% 5min - Saaz 20g 4,5% 5min - Hallertau Hersbrucket 2,7% drożdże FM27 artefakty trapistów ProcesZacieranie:Temp 62C=>68C 60 minut z dwukrotnym zbieraniem 3l dekoktu. Z filtrowanie odebrane 17l, ok 14 brix. Później odebrane wysłodziny, 7 litrów 5 brix Gotowanie 70 min Wyszło 16l, 17 Brix, 30IBU Po dodaniu syropu będzie ok 22-23 brix Fermentacja Planowane 4 tygodnie burzliwa 7 dni w 22C, potem zeszło do 20C po 3 dniach dodałem syrop {EDIT 14.03.2017} Zlałem warkę #15a Belgian Tripel do mniejszego fermentora, żeby zwolnić duży fermentor. Warka raczej do powtórki, bo zeszło do 1.5 blg no i aromacie daje spirytusem. Znowu za dużo cukru chyba, wychodzi, że ma z 11%. Zabutelkowałem dwie 0,5l na próbę, reszta niech sobie stoi jeszcze w 17C. Z obliczeń wychodzi mi, że total OG to było 21blg. {Edit 04.04.2017} Zlałem w końcu po ponad 6 tygodniach Triple. Wyszło 27x0,5l. Finalnie na spławiku wyszło 2-2,5 blg, co w połączeniu z odczytem z refraktometru daje OG: 22 P i 11,5% ABV - o mamo... Ale spirytus trochę zelżał, zapominam na razie o tym piwie, może za 3 miesiące będzie się lepiej prezentować. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) [warka #15b ] American Light Aledata: 18.02.2017 zasyp Wysłodziny z Tripla, 7 litrów 5 brix chmiele 2 g summit 50 minut 3 g Ahtanum 5 minut 12g Summit chłodzenie 70C 12g Ahtanum chłodzenie 70C Jak będzie mało, to pójdzie jeszcze coś na zimno. drożdże FM52 Amerykański sen po stoucie Proces Gotowanie 60 minut IBU ok. 17, 6 brix Fermentacja 2 tygodnie w 16C [edit 02.02.2017] Zabutelkowane 8 butelek, dodane po 3g cukru do refermentacji Edytowane 4 Marca 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 (edytowane) [warka #16 ] Nowofalowy Pilsdata: 04.03.2017 zasyp Bestmaltz Pilzeński 3 kg Weyermann monachijski Typ I 0,3kg Bestmaltz Carmel Pils 0,25 kg Carahell 0,13kg chmiele 60min - Marynka 20g 10% 20min - Hersbrucker 10g 3% 20min - Saaz 10 5min - Summit 5min 17% chłodzenie 70C - Ahtanum, Simcoe, Galaxy, Centennial po 25g, przetrzymane jakieś 30' Simcoe, Galaxy i Centennial w końcu z rocznika 2016 drożdże FM30 Bohemska Rapsodia, startery 3x1l po 24h bujane ręcznie ProcesZacieranie:Temp 64->62C 30 min 71C->68C 30min mashout 10min Odebrane jakieś 25l, 10 brix Gotowanie 90 min Przed gotowaniem strasznie dawało DMS-em, więc gotowanie 90 min, zamiast 60. Pod koniec gotowania dolany litr wrzątku. Wyszło 18l, 12brix, 39 IBU + 2,5l odzyskanego z chmielin na startery Fermentacja Planowane ? tygodnie - się zobaczy, po 3 tygodniach pewnie będę przelewał, żeby odzyskać drożdże na portera. Temperatura - 10C, zobaczymy jak wyjdzie zapanowanie nad taka temperaturą PET-ami, musi być stabilnie, bo przy porterze będzie jeszcze trudniej. Rozlew odfermentował do 3blg, czyli wzorowe 4,7% , poszło 5l do mini kega i 20 butelek 0,5l Fermentacja 24 dni, jakieś 3 dni było na diacetylowej po drodze pod koniec 2 tygodnia. Ładnie się już wyklarowało. Co do smaku i aromatu poczekam z oceną na to co w butelkach - póki co gdzieś uleciał aromat z chmieli Edytowane 28 Marca 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się