Skocz do zawartości

Browar domowy Tauruss


Rekomendowane odpowiedzi

Miejsce na zapiski browaru domowego Tauruss.

Przygodę z piwowarstwem rozpocząłem w wakacje 2015.

Poniżej będę notował przebieg i wyniki kolejny warek.

 

2015.

 

1. American Pale Ale

2. Stout

 

2016

 

3. Pale Ale

4. American Bitter

5. American Wheat - 05.06.2016

6. Ordinary Bitter - 03.07.2016

7. Polskie Ale (SMaSH) - 30.09.2016

8. Black IPA - 02.10.2016

9. APA - 20.11.2016

10. Saison - 10.12.2016 

 

2017

 

11. Saison 2 - 07.01.2017

12. (Mint) Chocolate Stout - 21.01.2017

13. Mini Saison - 10.02.2017

14. Mini Belgian Pale Ale - 16.02.2017

15a. Belgian Tripel - 18-19.02.2017

15b. American Light Ale - 18-19.02.2017

16. Nowofalowy Pils - 04.02.2017

17. Wheat Wine - 20.03.2017

18. Witbier - 03.05.2017

19. Polish Wheat - 20.05.2017

20. Foreign Extra Stout - 09.07.2017

21. Black IPA - 28.07.2017

22. Imperial Coffee Stout - 18.08.2017

23. Coconut Imperial Stout - 19.08.2017

24. Smoked Stout - 21.10.2017

25. Brown Ale / Chrismas Brown Ale - 29.10.2017

26. Session NEIPA - 9.12.2017

27. Fruit Saison - 27.01.2018

28. Session NEIPA - 23.02.2018

29. Irish Stout - 30.03.2018

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Pale Ale

 

[opis mocno po fakcie]

 

data: 29.06.2015

butelkowanie: 15.07.2015

wolumen: 23l

 

Z brewkitu firmy Mangrove Jack's z chmieleniem na zimno chmielami Mosaic i Chinook

Drożdże z tejże firmy Newcaste Dark Ale M03

Uzupełnione ekstraktem słodowym

 

Zaczynam z ograniczoną ilością sprzętu, z jednym fermentatorem i w sumie tyle.

Do butelkowania pożyczona greta ręczna.

 

post-13166-0-56696200-1460371501_thumb.jpg

 

Fermentacja przebiegała poprawnie, jednak zaraz po nastawieniu fermentacji zaczęły się upały i ciężko było utrzymać temperaturę poniżej 25 stopni.

Musiałem wspomagać się chłodzeniem w wannie, bo drożdże też napędzały trochę temperaturę fermentacji.

 

post-13166-0-59050700-1460371503_thumb.jpg

 

Butelkowanie z glukozą do refermentacji

 

post-13166-0-35923600-1460371505_thumb.jpg

 

Całość jak na pierwsze piwo w sumie na plus, smak/aromat przypomina APA, kilka osób obdarowanych było nawet zadowolonych, chociaż mnie raziło sztucznością i zostawiało ciężkawe wrażenie w żołądku.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stout

 

[opis mocno po fakcie]

 

data: druga połowa października

 

Stout z brewkitu gozdawa

Rozrabiane z ekstraktem niechmielonym "GOZDAWA EKSTRAKT SŁODOWY PŁYNNY DARK 23L "

 

Od początku wszystko szło źle. Ekstrakt już po rozrobieniu miał dziwnie kwaśny smak,

ale miałem nadzieję, że po fermentacji się poprawi. 

Dodatkowo bardzo niskie blg, niższe od zakładanego w przepisie mimo mniejszej ilości wody,

spowodowało że zamiast 23 l było jakieś 19.

Po zadaniu drożdzy cisza. Prawie w ogóle oznak fermentacji, bardzo powolne bulkanie z rurki, prawie brak piany.

Po 2 tygodniach BLG na poziomie 6-6,5 i już później w ogóle nie drgnęło, mimo przeciągnięcia fermentacji o 2 czy 3 tygodnie i ciągłego widocznego gazu w rurce fermentacyjnej.

 

Butelkowanie w końcu 29.11.2015, z dodatkiem 4g glukozy na butelkę.

Po 4 tygodniach leżakowania nic w smaku się nie poprawiło, piwo nieprzyjemne w smaku, kwaśne, bardzo słaba piana przy nalewaniu, znika od razu jak w coca-coli. Reszta pozostawiona na dłuższe leżakowanie, ale i to nic nie dało, teraz dodatkowo każde otwarcie kończy się "eksplozją" i wylaniem 2/3 zawartości. Co w sumie jest plusem, bo i tak nie da się tego pić.

 

Jedyny pozytywny element tej warki to widoczna na zdjęciu kapslownica stołowa, którą dostałem w prezencie na urodziny.

 

post-13166-0-90134500-1460373573_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #3 ] Mariusz - Pale Ale

 

data: 9.4.2016

 

Pora na pierwszą samodzielna warkę.

Uzbrojony w porządną drewnianą łygę i wężyk do filtracji, który dostałem razem z wspomnianą wcześniej kapslownicą oraz drugi fermentator

zabrałem się do pierwszej warki. Nosiłem się z zakupem własnego gara, ale że pojawiła się możliwość pożyczenia, wstrzymałem się  z tym.

Szczególnie, że do końca nie byłem pewien, czy w ogóle moja kuchenka indukcyjna da sobie radę z taką ilością "zupy" do zagotowania.

 

Surowce z zestawu z twojbrowar.pl

 

20 L - 12* BLG

 

zasyp:

 

  • Pale Ale 3,2 kg
  • Monachijski 0,6kg
  • Caramel Light 0,2 kg

chmiele:

  • Phoenix 30g granulat
  • Progress 40g  granulat

drożdze:

  • BRITISH ALE M07 Mangrove Jack's

post-13166-0-61722600-1460375789_thumb.jpg

 

Proces:

  • zacieranie w 12L wody, 70min w 68C, negatywna próba jodowa, 10 min w 78C
  • wysładzanie 15L wody 80C
  • gotowanie 60 minut, Phoenix od początku, progress 10 minut przed końcem

post-13166-0-57785300-1460375791_thumb.jpg

 

Po 12h pozostawione do ostygnięcia i zadane drożdże.

 

Kuchenka finalnie dała radę, ale ogrzewanie strasznie wolno przebiega. Zagotowanie po wysładzaniu zajęło ponad pół godziny. Boje się rachunku za prąd :D

 

 16.04.2016 zlanie na cichą przy blg 3,5

 

23.04.2016 od kilku dni blg stoi na 3.0 - butelkowanie z 60g glukozy. Wyszło 36 butelek.

Smak zielonego piwa bez wyczuwalnych wad, mocno goryczkowy. Aromatu prawie brak.'

 

Wrażenia z degustacji słabe - praktycznie brak właściwego aromatu, za to czuć aromaty herbaciane (łodygowe) -  w smaku przypomina słabe lagery koncernowe, a nie pale ale. Goryczka za wysoka, nieprzyjemna.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

[warka #4 ] Milev - American Bitter

 

data: 10.4.2016

 

Surowce z zestawu z twojbrowar.pl

20 L - 12* BLG

 

Zakupiłem piękny stalowy garnek (używany) za dobrą cenę i wszystko było by pięknie, gdyby nie to, że nie działa na indukcji.

Ale że przyszła pora na warkę "prezentową" dla męża kuzynki (która posiada kuchenkę gazową), zebrałem graty i pod nieobecność obdarowywanego wraz z kuzynką przygotowaliśmy warkę.

Przy okazji okazało się, że indukcja wcale nie jest taka zła, na gazie grzanie trwało jeszcze dłużej i cała warzenie trwało prawie 8h

 

zasyp:

 

  • Słód Pale Ale 3,8kg
  • Słod Crystal 200 0,2kg
     

chmiele:

  • Chmiel Apollo 15g granulat (60 min)
  • Chmiel Cascade 20g granulat (10 min)
  • Chmiel Citra 20g granulat (5 min)
  • Chmiel Summit 25g granulat (3 min)

drożdże:

  • fermentis us-05

 

Proces:

  • zacieranie w 12L wody, 70min w 68C, negatywna próba jodowa, 10 min w 78C
  • wysładzanie 15L wody 80C
  • gotowanie 60 minut

Na początku gotowania pobraliśmy ok 1.5l brzeczki nienachmielonej do wykorzystania w refermentacji.

 

Wstępne chłodzenie w wannie do temperatury 75C. Okazało się, że wyszło aż 15 blg, więc trzeba było dolać 3l wody.

 

Po tygodniu fermentacja cały czas w toku, zlane na cichą 04.05.2016. Niestety, najprawdopodobniej doszło do zakażenia, piwo ma bardzo ostry zapach (fenole ?) 

 

Koniec końców zabutelkowane, ale raczej dla wprawy. Totalna infekcja, nie da się tego absolutnie pić, ostry, nieprzyjemny zapach jak w zagrzybiałej piwnicy.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

[warka #5 ] Dust in the Wind - American Wheat

 

data: 6.04.2016

 

Surowce z zestawu z twojbrowar.pl + dodatkowy chmiel

20 L - 12* BLG

 

Cały sprzęt gruntownie pomyty NaOH po zakażaniu przy poprzedniej warce.

W międzyczasie uzbroiłem się w nowy garnek stalowy o pojemności niby 33l (faktycznie wydaje mi się, że mniej tam jest, jakieś 30 litrów) i chłodnicę zakupioną od @Wajcha. Pora przetestować nowe nabytki.

 

zasyp:

 

  • Słód Pszczeniczny 2,5kg
  • Słód Pilzneński 1,5kg
  • Pszenica prażona 0,3kg (?) - to jest dziwne, bo pszenica prażona ma 1000EBC, więc by z tego wyszło ciemne piwo. Na oko widać było prażone czarne ziarenka, ale w ilości raczej 0,03 kg niż 0,3. Coś tu chyba pomylili.

chmiele:

  • Chmiel Chinook 5g granulat (60 min)
  • Chmiel Centennial 20g granulat (10 min)
  • Chmiel Centennial 20g granulat (5 min)
  • Chmiel Citra 25g granulat (5 min)
  • Chmiel Cascade 50g szyszka (5 min) <- to już inwencja własna

drożdże:

  • fermentis us-05

 

post-13166-0-78833600-1465215628_thumb.jpg

 

Proces:

  • ​zacieranie w 12L wody, 60min w ok 65C, negatywna próba jodowa, 10 min w 78C
  • wysładzanie 15L wody 78C
  • gotowanie 60 minut

 

Jakiś miesiąc wcześniej kolega robił z tego samego zestawu warkę, dodał własne chmiele na 5 minut i wyszło super,

więc zdecydowałem się też na odrobinę własnej inwencji i dorzuciłem 50g szyszki w woreczku na 5 minut.

 

Chłodzenie ok 40 minut - jakieś 80-100 l , tak na oko (dobrze ponad pół wanny).

 

post-13166-0-07918000-1465216488_thumb.jpg

 

Po gotowaniu wyszło ok 16,5l + 2l odstawione do słoików do dekantacji znad chmielin. 15 blg, więc zagotowałem i schłodziłem 2l czystej wody. Zadane drożdże i odstawione do komórki na fermentację. Temperatura powietrza w komórce w tej chwili to jakieś 21 stopni, mam nadzieje, że nie pójdzie w górę za bardzo, ale już ciepło się robi.

 

EDIT 26.06.2016

 

Po drodze zlane na cichą, finalnie zeszło do ok 4 blg . Trochę wysoko, no ale zaczynało z poziomu ok 13,5 czyli 1,5 blg wyżej niż zakładane. Fermentacja trwała prawie 3 tygodnie i po pierwszym tygodniu blg zmieniło się już maks o 0,5blg. 

Zabutelkowane z 1l rezerwy na refermentację - wyszło finalnie 36 x 0,5 l - na świeżo prezentuje się już całkiem fajnie, jest i delikatna goryczka i wyczuwalne w smaku i aromacie cytrusy z chmielu. Wygląda na to, że będzie w końcu pierwsze piwo z prawdziwego zdarzenia.

 

post-13166-0-27367500-1467020245_thumb.jpg

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

[warka #6 ] Kaczka na drzewie - Ordinary Bitter
 
data: 03.07.2016
 
Surowce z zestawu z twojbrowar.pl + dodatkowy chmiel
20 L - 10* BLG

Niejako powtórka po poprzednim, nieudanym bitterze, tylko tym razem w klasycznej, angielskiej wersji. 
 
zasyp

  • Słód Pale Ale 3,5kg
  • Słód Crystal 0,2kg

chmiele

  • Chmiel Challanger 25g granulat (60 min)
  • Chmiel Fuggles 20g granulat (25 min)
  • Chmiel Fuggles 25g granulat (5 min)

W zestawie challangera na 60min było 45g - wyszło mi w kalku, że to będzie prawie 50IBU, trochę za dużo jak na bittera, więc wrzuciłem tylko 25g.
 
drożdże

  • fermentis s-04

Dodatki

  • 2g gips piwowarski
  • 4ml kwas mlekowy 80% do wysładzania
  • 10g mech irlandzki - na 10 min gotowania

post-13166-0-20839500-1468326597_thumb.jpg

 

Proces

  • ​zacieranie w 12L wody, na totalnego lenia (przykryłem kołdrą i poszedłem na zakupy) 60min w 66 do 62 C, negatywna próba jodowa, 10 min w 78C
  • wysładzanie 15L wody 78C
  • gotowanie 60 minut (22 litry po wysładzaniu)

post-13166-0-58929100-1468326599_thumb.jpg

 

Chłodzenie - doszło do 27C i dalej nie dało rady, woda w kranie 23C :(
Reszta musiała się już zbić w lodówce.

Wyszło ok 18l po gotowaniu (trochę się rozlało po drodze) - tym razem to co odzyskałem z chmielin poszło do fermentora, na refermentację pójdzie glukoza.

Fermentacja - planowane 20 dni w 16-17 C brzeczki - spróbuje bez cichej
 

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze mogę się pochwalić etykietą zrobioną dla American Wheat.

Zwykły klej do papieru spisał się wystarczająco, jak na potrzeby domowego browaru,

papier tylko przydałby się lepszy niż taki zwykły cienki biurowy.

 

post-13166-0-22421200-1468333674_thumb.jpgpost-13166-0-60954600-1468333676_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zlałem Bitttera do butelek - po dwóch tygodniach - burzliwa trwała w sumie 3-4 dni, potem już wszystko się uspokoiło, drożdże opadły i piwo się sklarowało, więc nie widziałem sensu trzymać tego dłużej - szczególnie, że to dość lekkie piwo.

S-04 na koniec wyglądały trochę dziwnie w porównaniu z M07 czy US-05 - zamiast ładnego kremu na dnie latały mniejsze bądź większe brązowawe kulki.

Opadały na dno i nie robiły syfu, ale jakoś nie wyglądały bardzo zdrowo te drożdże na koniec.
 

Wyszło wszystkiego jakieś 17l - aromat bardzo delikatny, w smaku też oszczędnie. Piwo bardzo klarowne już przy butelkowaniu.

Zabutelkowane z dodatkiem 75g glukozy i do lodówki na refermentację w 16C

post-13166-0-01907400-1468837903_thumb.jpg

 

 

Przy okazji mały update o sprzęcie: przy okazji warzenia bittera zrobiłem sobie taka prostą platformę transportową.

Deska taka, że spokojnie się mieszczą dwie skrzynki albo fermentator - oszczędza mi to trochę plecy, bo fermentację prowadzę w komórce lokatorskiej,

więc noszenie tego wszystkiego wymagało trochę wysiłku - teraz spokojnie pcham sobie ten niby-wózeczek.

 

post-13166-0-02381100-1468837905_thumb.jpg

 

Oczywiście ta trywialna konstrukcja nie jest żadnym odkryciem, ale wrzucam jako ciekawostkę.

 

 

I w sumie to można uznać za zamknięcie sezonu 2015/2016 , to co jest w butelkach teraz starczy na wakacje, kolejna warka najwcześniej gdzie na przełomie września/października.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

[warka #7 ] SMaSH - Polski Ale
 
data: 30.09.2016
 
Bazowałem na Full Aroma Hops, ale na samym Lubelskim
 
zasyp

  • Słód Pilzeński 4,5kg

chmiele

  • Chmiel Lubelski 50g (3,5%) granulat (90 min)
  • Chmiel Lubelski 40g (3,5%) granulat (45 min)
  • Chmiel Lubelski 40g (3,5%) granulat (0 min)
  • Chmiel Lubelski 70g (3,5%) granulat (4 dni na zimno)

 
drożdże

  • fermentis us-05

Dodatki

  • 4ml kwas mlekowy 80% do wysładzania
  • 10g mech irlandzki - na 10 min gotowania

Proces

 

hY9HRVFg.jpg

 

Zacieranie:

 

Temp Czas 40 C 0 min 62 C 10 min 72 C 45 min 76 C 10 min

  • ​zacieranie w 13,5L wody
  • wysładzanie 17L wody 78C
  • gotowanie 90 minut (ok. 25 litry po wysładzaniu)

Chłodzenie - woda w kranie dalej dość ciepła, zeszło do 26, reszta w lodówce

Wyszło ok l 19 po gotowaniu, prawie 15 blg, poszły 3l zamrożonej wody na rozcieńczenie - 90 minut gotowania to jednak przesada.

Fermentacja - burzliwa 16 dni w 16-17 C brzeczki, później tydzień na cichej.

 

19.10.2016 - Wyszło ok 19,5 l w butelkach, 120g glukozy do refermentacji.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

[warka #8 ] You can't always get what you want - (Almost) Black IPA

 

data: 02.10.2016

 

Pierwszy samodzielny przepis

 

zasyp

 

Pilzneński 5.5 kg

Ekstrakcja na zimno Czekoladowy 0.25 kg 800-1000 ECB

Ekstrakcja na zimno Carafa Special II 0.25 kg 800-1000 ECB

Kleik Płatki owsiane 0.25 kg

 

chmiele

 

Gotowanie Chinook 30 g - 60 min 13 %

Gotowanie Chinook 20 g - 30 min 13 %

Gotowanie Cascade 40 g - 3 min 6 %

Gotowanie Mosaic 50 g - 0 min 10 %

Na zimno Citra 50 g - 4 dni 12 %

Na zimno Cascade 50 g - 4 dni 6 %

 

drożdże

  • fermentis us-05
Dodatki
  • 4ml kwas mlekowy 80% do wysładzania
  • 10g mech irlandzki - na 10 min gotowania
Proces

 

Zacieranie:

 

Temp 66C, 60 min, Mash-out 10 minut 74C

Gotowanie 60 min

Ekstrakt z ciemnych słodów dodany na 15 minut.

Wyszło sporo, w warzeniem był problem, bo się nie mieściło w garze, więc musiałem wspomagać się 3litrowym na zupę.

W sumie po wysładzaniu musiało być jakieś 27 litrów, do tego 1,5l ekstraktu i jeszcze kleik.

Po części z tego, po części pewnie z tego powodu, że przy robieniu ekstraktu na zimno trzeba by więcej słodu dać do uzyskania koloru, piwo nie wyszło dostatecznie ciemne. Spokojnie 750g ciemnego słodu można było dać.

 

Fermentacja - burzliwa 21 dni w 16-17 C brzeczki, później 10 dni na cichej.

 

01.11.2016 - Wyszło ok 23 l w butelkach, 160g glukozy do refermentacji.

 

Co do piwa mam mieszane uczucia, wyszło generalnie poprawnie, nie czuję jakiś wyraźnych wad, w smaku wreszcie przyjemna goryczka, ale raz ten kolor zbyt jasny, dwa - na zimno wpakowałem chmiele do worka muślinowego i dałem obciążnik - niestety, ale cały aromat został w środku i poszedł do kibla przy butelkowaniu. Woreczek na cicho to marnotrawstwo chmielu - nie róbcie tego :)

84e6b45cf34051b5f7e807615ad60740.jpg

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy granat w karierze :(

235572a2925996e1998ba49eb1686325.jpg

Polskie Ale eksplodowało z taką siłą, że doszczętnie rozerwało butelkę, a spore kawałki szkła powbijały się w ściany styropianowej lodówki.

Zostawiam to na razie na 3 dni, zobaczy czy będą kolejne granaty, bo teraz to strach w ogóle ruszać. Mam nadzieje, że to jakiś syf dostał się do jednej butelki.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a potem to nie strach będzie?

 

Pewnie i będzie, chociaż liczę na to, że to była jakąś niedoczyszczona butelka. Piwo było butelkowane 4 tygodnie temu i już kilka sztuk było otwartych i w żadnej oznak przegazowanie, wprost przeciwnie. Obejrzałem kilka i wizualnie nic w nich dziwnego się nie dzieje, ładnie się piwo wyklarowało. Jakby nie było, powtórne kapslowanie to większą zabawa, i tak przed weekendem na to czasu raczej nie znajdę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakby nie było, powtórne kapslowanie to większą zabawa, i tak przed weekendem na to czasu raczej nie znajdę.

 

 

wystarczy lekko odkapslować tak żeby nie uszkodzić kapsla (stosując specjalny otwieracz lub kładąc na wierzch monetę), popuścić gazu i znowu docisnąć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wystarczy lekko odkapslować tak żeby nie uszkodzić kapsla (stosując specjalny otwieracz lub kładąc na wierzch monetę), popuścić gazu i znowu docisnąć

 

Ok, cenna rada, natomiast nie wiem, które są przegazowane. Te które otwierałem do tej pory miały gaz w porządku, jak je odgazuje to chyba by wypadało wstrzyknąć trochę cukru, żeby nie zostawiać rozgazowanego. Czy jak piwo ok, to takie delikatne popuszczenie gazu nie wpłynie znacznie na nagazowanie ? 

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

[warka #9 ] American Pale Ale - Cascade SH

data: 20.11.2016

zasyp

Pale Ale 3 kg
Monachijski II 0.5 kg
Pilzneński 1 kg

Karmelowy 150 0.2 kg

chmiele

Gotowanie Cascade 40 g - 60 min 6 %

Gotowanie Cascade 20 g - 10 min 6 %

Gotowanie Cascade 15 g - 5 min 6 %

Chłodzenie 70 C - Cascade 35 g - 6 %

Na zimno Cascade 90g - 7 dni

drożdże

  • fermentis us-05

Dodatki

  • 4ml kwas mlekowy 80% do wysładzania

Proces

Zacieranie:

Temp 66C, 60 min, Mash-out 10 minut 74C
Gotowanie 60 min

 

Wyszło 22 litry przy 13 blg, IBU ok. 30

Fermentacja - planowane 21 dni w 17 C brzeczki, bez przelewania

 

Zeszło do ok 3-3,5 blg, 5,2% ABV

Aromat jest, ale nie powala cytrusami, bardziej taka brzoskwinia. Ale też chmiel jeszcze z 2015, muszę zwrócić uwagę teraz przy zamawianiu kolejnych na daty.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

[warka #10 ] Saison

data: 10.12.2016 

 

Ostatnia warka zeszłego już roku, coś nie mogę się zebrać do zapisków na bieżąco.

zasyp
Pilzneński 2.2 kg
Pszeniczny 0.5 kg

Monachijski II 0.4 kg

Strzegom Karmel 600 0.05 kg

Zakwaszający 0.05 kg

Cukier kandyzowany biały 0,4 kg

chmiele

Iunga 10 g - 60 min 11 %

Iunga 10 g - 30 min 11 %

East Kent Goldings  15 g - 10 min 5.1 %

Styrian Golding 50g po wyłączeniu grzania

 

drożdże

  • FM21 Odkrycie sezonu, starter 1.4l 2x2 dni mieszane ręcznie w słoiku

Dodatki

  • 10 gram suszonej skórki z curacao na 10 minut gotowania

 

Proces

Zacieranie:

Temp 66C, 60 min, Mash-out 10 minut 76C

Karmelowy dodany na mash-out

Gotowanie 60 min

 

Wyszło ok 17 litry, ale jakieś 2l poszły na podłogę przez niezamknięty kranik w fermentorze.

IBU ok. 30, 13.5 blg ze spławika, 14 BRIX refrektometr.

 

Fermentacja - planowane 21 dni w temperaturze 21 C

Pierwsze 3 dni pracy drożdży rozbujały temperaturę fermentacji do 23 C. Następnym razem dogrzeję jeszcze trochę na początek fermentację, żeby było te 25 C, bo niby najlepsze efekty są w tej temperaturze.

 

01.01.2017 butelkowanie przy 5 Brix (pomiar), 0.7 blg na spławiku. 

Niezłe odfermentowanie, będzie miało z 7%.

Wyszło 28x0,5l butelek - zabutelkowane z około 5.2 g cukru białego na litr.

 

Odzyskane ok 200 ml gęstwy.

W sobotę drugie podejście do Saisona.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

[warka #11 ] Saison 2

data: 07.01.2017

 

Warka zaczęła się źle, a potem było tylko gorzej.

Na początek otwieram paczkę ze słodami i się okazuje, że nie zaznaczyłem śrutowania przy zamówieniu.

No to trzeba improwizować.

W trakcie warzenia zacząłem się coś dziwnie czuć - no i pod wieczór byłem już dętką, dopadła mnie jelitówka.

Ledwo dałem radę zlać brzeczkę po chłodzeniu i skończyć to piwo.

zasyp
Weyermann Pilzneński 1,7
Weyermann Pszeniczny 0.5 kg

VIking Malt Monachijski II 1,1 kg

Weyermann Carahell 26 EBC 0.3kg

Weyermann Zakwaszający 0.2 kg

Cukier kandyzowany biały 0,3 kg

chmiele

Iunga 10 g - 60 min 11 %

Brewers Gold 15g - 30 min 4,5%

Smaragd 15g - 30 min 3.9%

Smaragd 15g - 5 min 3.9%

Strisselspalt 25g - 5 min 3,2%

Strisselspalt 25g - 0 min 3,2%

Smaragd 20g - 0 min 3,9%

 

drożdże

  • FM21 Odkrycie sezonu, zebrane z poprzednej warki ok 100ml rozpędzone w starterze 1,5l 24h

Dodatki

  • starta skórka z 2 limonek i mandarynek macerowana w spirytusie

 

Proces

Zacieranie:

Temp 66C, 60 min, Mash-out 10 minut 76C

Gotowanie 60 min

 

Wyszło ok 15 litrów.

IBU ok. 30, 14.5 blg ze spławika

 

Fermentacja - planowane 21 dni w temperaturze 20C

Pierwsze 3 dni brzeczka dogrzewana i drożdże pracowały sobie w temperaturze 24.5C

Reszta fermentacji w 20C

 

31.01.2017

Zeszło do 1.5 blg, czyli mamy ok. 7%.

Zabutelkowane, bodaj 28 butelek 0,5l.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

[warka #12 ]  Mint Chocolate Stout

data: 07.01.2017

 

Wszystkiego po trochu - pełna nazwa to mogłaby być Chocolate Rye Oatmeal Mint Stout, ale kluczowy jest tu czekoladowy słod i miętę, aby uzyskać efekt czekoladek miętowych.

zasyp

 

Viking Malt Pale Ale 1,35 kg

Viking Malt Monachijski typ II 2 kg

Viking Malt Karmelowy Pszeniczny 0,3 kg 130 EBC

Weyermann Żytni 0,3 kg

Viking Malt Czekoladowy Ciemny 0,2 kg 1200 EBC

Viking Malt Pszenica Prażona 0,05 kg 1000 EBC

Weyermann Carafa II Special 0,15 kg (ekstrakt na zimno)

Płatki owsiane górskie 0,5kg

 

chmiele

Iunga 22 g - 60 min 11 %

Brewers Gold 20g - 20 min 4,5%

EKG 30g - 10 min 5,1%

Mosaic 30g - 0 min 11%

 

drożdże

  • FM52 Amerykański sen, gęstwa ok 150 ml, po APA

 

Proces

Zacieranie:

Temp 62C, 30 min, 72C 30 min, Mash-out 5 minut 76C

Ciemne i ekstrakt z Carafy dodany na mash-out

Gotowanie 60 min

 

Wyszło ok 20 litrów.

IBU ok. 39, 14.5 blg ze spławika

 

Fermentacja - planowane 21 dni w temperaturze 17-18, potem 20C

Na koniec przy butelkowaniu będzie dodany ekstrakt ze świeżej mięty - proporcje jeszcze muszę przetestować.

 

17.02.2017

Piwo będzie stało jeszcze pewnie z 2 tygodnie przed butelkowaniem, więc zlałem je, przy okazji zbierając drożdze.

Przy zlewaniu zabutelkowałem 4 butelki, żeby spróbować, jaki jest efekt samego stouta. W fermentorze zostało 17l.

Zeszło do 3 brix

 

04.03.2017

Do chocolate stouta poleciała mięta, zerwane duże i średnie liście z jednego "krzaczka" doniczkowego.

Mam nadzieje, że to wystarczy, bo przy testach z samym ekstraktem, aromat ulatywał mi bardzo szybko.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

[warka #13 ]  Mini Belgian Pale Ale Saison
data: 10.02.2017

 

Mini warka, żeby rozbujać drożdze płynne zakupione na tripla (WPL530 Abbey Ale), ale dranie zadane w sobotę rano nie ruszyły do poniedziałku wieczoram. Żeby nie wylewać brzeczki w kanał wrzuciłem gęstwę po saisonie. Zaskoczyły od razu. Będzie do przetestowania party kega, którego dostałem na odchodne z pracy od zespołu.

 

zasyp

 

Bruntal Pale Ale płynny, ok 1.kg - lałem na oko

 

chmiele

Premiant 6g - 60 min 8%

Premiant 5 - 20 min 8%

Hallertau Hersbrucker 8g - 5 min 2,7%

Hallertau Hersbrucker 15g - 0 min 2,7% (miał być Aramis, ale coś pokręciłem)

 

drożdże

  • gęstwa po FM21

 

Proces
 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 6 litrów.

IBU ok. 20, 13 P

 

Fermentacja - planowane 21 dni w temperaturze 20C

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #14 ]  Mini Belgian Pale Ale
data: 16.02.2017

 

Powtórka, bo coś trzeba rozbujać na tego Tripla - pokarało mnie poprzednio za brak patriotyzmu, więc teraz spróbuje szczęścia z FM Artefakty Trapistów

 

zasyp

 

Bruntal Pale Ale płynny, ok 1.kg - lałem na oko

 

chmiele

Premiant 6g - 60 min 8%

Premiant 5 - 20 min 8%

Aramis 8g - 5 min 7,8%

Hallertau Hersbrucker 15g - 0 min 2,7% 

 

drożdże

  • FM27 Artefakty trapistów

 

Proces
 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 5,5 litra

12 Plato, IBU nie chce mi się liczyć dokładnie, ale pewnie dalej jakieś 20,

 

Fermentacja

Miałem nadzieje w sobotę zebrać ładne drożdże znad fermentującej brzeczki, ale z rozpędu wlałem drożdze do brzeczki 27C i w zasadzie w dwa dni przeżarły cały cukier i poopadały - więc trzeba było wygarniać z dna :/

 

04.03.2017

Zlane do mini kega 5l, dodane 20g cukru.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #15a ]  Belgian Tripel
data: 18-19.02.2017

 

zasyp

 

Viking Malt Pilzeński 4,2 kg

Weyermann monachijski Typ I 0,7kg

Weyermann Carabelge 0,3 kg

Zakwaszający 0,05 kg

Do fermentacji syrop kandyzowany z 0,8kg cukru

 

Celuję na koniec w 21 Plato

 

chmiele

60min - Premiant 15g 8%

20min - Aramis 20g 7,8%

5min - Saaz 20g 4,5%

5min - Hallertau Hersbrucket 2,7%

 

drożdże

  • FM27 artefakty trapistów

Proces

Zacieranie:

Temp 62C=>68C 60 minut z dwukrotnym zbieraniem 3l dekoktu.

Z filtrowanie odebrane 17l, ok 14 brix.

Później odebrane wysłodziny, 7 litrów 5 brix

 

Gotowanie 70 min

 

Wyszło 16l, 17 Brix, 30IBU

Po dodaniu syropu będzie ok 22-23 brix

 

Fermentacja

Planowane 4 tygodnie

 

burzliwa 7 dni w 22C, potem zeszło do 20C

po 3 dniach dodałem syrop

 

{EDIT 14.03.2017}

 

Zlałem warkę #15a Belgian Tripel do mniejszego fermentora, żeby zwolnić duży fermentor. Warka raczej do powtórki, bo zeszło do 1.5 blg no i aromacie daje spirytusem. Znowu za dużo cukru chyba, wychodzi, że ma z 11%. Zabutelkowałem dwie 0,5l na próbę, reszta niech sobie stoi jeszcze w 17C. Z obliczeń wychodzi mi, że total OG to było 21blg.

 

 

{Edit 04.04.2017}

 

Zlałem w końcu po ponad 6 tygodniach Triple. Wyszło 27x0,5l. Finalnie na spławiku wyszło 2-2,5 blg, co w połączeniu z odczytem z refraktometru daje OG: 22 P i 11,5% ABV - o mamo... Ale spirytus trochę zelżał, zapominam na razie o tym piwie, może za 3 miesiące będzie się lepiej prezentować.

 

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #15b ]  American Light Ale
data: 18.02.2017

 

zasyp

 

Wysłodziny z Tripla, 7 litrów 5 brix

 

chmiele

2 g summit 50 minut

3 g Ahtanum 5 minut

12g Summit chłodzenie 70C

12g Ahtanum chłodzenie 70C

 

Jak będzie mało, to pójdzie jeszcze coś na zimno. 

 

drożdże

  • FM52 Amerykański sen po stoucie

Proces

 

Gotowanie 60 minut

IBU ok. 17, 6 brix

 

Fermentacja 2 tygodnie w 16C

 

[edit 02.02.2017]

Zabutelkowane 8 butelek, dodane po 3g cukru do refermentacji

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

[warka #16 ]  Nowofalowy Pils
data: 04.03.2017

 

zasyp

 

Bestmaltz Pilzeński 3 kg

Weyermann monachijski Typ I 0,3kg

Bestmaltz Carmel Pils 0,25 kg

Carahell 0,13kg

 

chmiele

60min - Marynka 20g 10%

20min - Hersbrucker 10g 3%

20min - Saaz 10

5min - Summit 5min 17%

chłodzenie 70C - Ahtanum, Simcoe, Galaxy, Centennial po 25g, przetrzymane jakieś 30'

 

Simcoe, Galaxy i Centennial w końcu z rocznika 2016 

drożdże

  • FM30 Bohemska Rapsodia, startery 3x1l po 24h bujane ręcznie

Proces

Zacieranie:

Temp 64->62C 30 min

71C->68C 30min

mashout 10min

 

Odebrane jakieś 25l, 10 brix

 

Gotowanie 90 min

Przed gotowaniem strasznie dawało DMS-em, więc gotowanie 90 min, zamiast 60.

Pod koniec gotowania dolany litr wrzątku.

 

Wyszło 18l, 12brix, 39 IBU + 2,5l odzyskanego z chmielin na startery

 

Fermentacja

Planowane ? tygodnie - się zobaczy, po 3 tygodniach pewnie będę przelewał, żeby odzyskać drożdże na portera.

Temperatura - 10C, zobaczymy jak wyjdzie zapanowanie nad taka temperaturą PET-ami, musi być stabilnie, bo przy porterze będzie jeszcze trudniej.

 

Rozlew

 

odfermentował do 3blg, czyli wzorowe 4,7% , poszło 5l do mini kega i 20 butelek 0,5l

Fermentacja 24 dni, jakieś 3 dni było na diacetylowej po drodze pod koniec 2 tygodnia. Ładnie się już wyklarowało.

Co do smaku i aromatu poczekam z oceną na to co w butelkach - póki co gdzieś uleciał aromat z chmieli :(

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.