rumcajs Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Powszechnie wiadomo, że piwo lepiej starzeje się w jednym tanku niż w butelkach, pytanie czy to samo tyczy się 12 litrów piwa? Macie jakąś wiedzę na ten temat/doświadczenie? Uważacie, że lepiej zabutelkować taką ilość piwa czy lepiej zostawić je w balonie? Chodzi mi konkretniej o 11% RIS-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) W przypadku piwowarstwa domowego pojemność tanku w stosunku do pojemnośc butelki nie robi aż tak dużej różnicy. Starzenie się w piwa w naszym przypadku głównie koreluje się z temperaturą przechowywania, im wyższa tym piwo szybciej się utleni (nie zależnie od pojemnika). Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Chyba bardziej chodzi o uleżenie sie piwa, niż starzenie w formie utlenienia. Wg mnie ma sens trzymanie mocnych piw w wiekszym jednym pojemniku niz w butelkach bo jak mniemam w butelce zajdzie refermentacja więc i piwo bedzie leżakowac wraz z drożdżami, w przypadku leżakowania piwa zciągniętego po cichej fermentacji tych drożdzy będzie dużo, dużo mniej (bo i refermentacji nie ma) więc i piwo starzeć się bedzie w inny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Powszechnie wiadomo Jakieś źródło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Żadne źródło nie przychodzi mi do głowy, ale spotkałem się z tą informacją kilka razy. Jak się na nią natknę kiedyś, to wrzucę tutaj (jeśli wcześniej ktoś tego nie zrobi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Tak samo jak z lagerowaniem, robi sie to zbiorczo nie w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Raczej z przyczyn logistycznych - tank zajmuje mniej miejsca niż skrzynki z butelkami o takiej samej pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zdaje się, że Porter Bałtycki z Podgórza był leżakowany rok w tanku. Nie wydaje mi się, ażeby logistyka była w tym momencie głównym (jeśli jakimkolwiek) wyznacznikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się