Brutus Bambus Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Czołem, Chudzi za mną od jakiegoś czasu słód torfowy i chciałbym bo użyć do zrobienia ABW. Celuje w 24 BLG, 17 litrów po gotowaniu. Przy zasypie: 8kg Pale Ale, 1kg Monachijski, 125g Karmelowy bursztynowy, 125g Karmelowy jasny, planuję dodać 125g słodu Whiskey CastleMalting - czy to mało czy dużo, tego właśnie nie wiem. Do gotowania chcę dodać laski wanilii. Ktoś już dodawał? Myślicie, że 3-5 lasek na tyle litrów to będzie OK? Dodatkowo na cichą chcę dodać płatki z beczki po bourbonie macerowane w 12-letniem Glenfidditch (40volt) - tutaj nie wiem, ile ta fermentacja z płatkami powinna trwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 To wygląda jak Strong Scotch Ale http://www.wiki.piwo.org/Strong_Scotch_Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 planuję dodać 125g słodu Whiskey CastleMalting Jak ma być wyraźnie torfowe to walnij tego słodu >50% zasypu czyli raczej kilka kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brutus Bambus Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 To wygląda jak Strong Scotch Ale http://www.wiki.piwo.org/Strong_Scotch_Ale To ma być taka amerykańska wariacja: 80 IBU, chmiel USA, drożdże US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się