Jump to content

Małe 3-5 litrowe warki

Recommended Posts

Chciałbym trochę poeksperymentować z chmieleniem, drożdżami i ze słodami. Z tego względu, że standardowe 20 litrowe warki są dla mnie zbyt kosztowne i pracochłonne jak na eksperymentowanie, pomyślałem, żeby warzyć bardzo małe, np. 3 litrowe. Wydaje mi się, że nie powinno być żadnego problemu wynikającego ze zmniejszenia skali, ale jednak wolę dopytać bardziej doświadczonych piwowarów domowych. Czy są jakieś przeciwwskazania do warzenia tak małych warek? Czy ktoś może robił już coś takiego i może podzielić się swoim doświadczeniem na ten temat?

Jeśli chodzi o eksperymenty z chmielem i drożdżami to polecam uwarzyć warkę 20L za jednym razem i dopiero podzielić ją na 5 litrowe pojemniki, 4 razy mniej pracy :)

Że słodami już trzeba się pomęczyć

Podepnę się z pytaniem. Jak z drożdżami do takiej małej warki? Zwykła torebka S04 czy US05 nie będzie za dużo?

Łatwiej gęstwą wg mnie operować. Też chodzi mi po głowie plan takich 5~7 litrowych eksperymentów i bym gęstwą szczepił. Kiedyś wykonam ale teraz kulawo byłoby to schłodzić (chłodnica zwykła).

No właśnie nad chłodzeniem też się zastanawiałem. A może by wrzucić zdezynfekowane wkłady do lodówek turystycznych, ewentualnie zamrożoną plastikową butelkę z wodą?

Chłodzić normalnie w wannie. Ja warki 10-litrowe czasami tak chłodzę, wrzucając ze 2 zamrożone PET-y do wody (nie do piwa!!) Do 20 stopni schodzi w 15 minut.

a  na chwilę  do star sanu i następnie do piwa nie można?

Ponieważ zrobiłem z zacieraniem 2 miniwarki, dorzucę swoje doświadczenia.

Zacieram w garnku 5L, raz użyłem 1,4kg słodów, drugi raz 1kg. Te 1,4kg to był taki max, no może bym zmieścił 1,5, ale niekomfortowo się mieszało. Za drugim razem zacierałem w pielusze tetrowej (tak, czystej) i było OK, taki BIAB :)

Zacierałem w 30min, potem chmieliłem też 30min, więc cały proces zajął mi 90-120 min i to jest właśnie fajne, można machnąć piwko po kolacji (albo przed obiadem :) ). 

Problemem jest kiepska wydajność - z 1kg słodów otrzymałem trochę ponad 4L brzeczki 11BLG, pewnie wyjdzie coś koło 3,8L piwa, czyli pięknie 1 gal :). No i stałą/równomierną temperaturę trudniej utrzymać. 

Nachmieloną brzeczkę zlewam do 5L damy i chłodzę w zlewie, jakieś 30 min. Akurat na czas sprzątania. 

Ogólnie mogę polecić do eksperymentów, ew. jak kto ma jakieś resztki, albo go warząchew swędzi :)

Co do testowania chmieli/drożdży, to zdecydowanie polecam miniwarki na ekstrakcie - Bruntal jest świetny.

@@colkurtz

No i stałą/równomierną temperaturę trudniej utrzymać.

aż tak źle? śpiwór lub koc nie wystarczy?

Może i wystarczy, nie chciało mi się w to mieszać koca, wolałem podgrzać ze 2x. 

Rzecz w tym, że przy podgrzewaniu, nawet mieszając, były spore różnice temperatur - zacier jest dość gęsty. Prawdopodobnie grzałem ze zbyt dużą mocą...