kpirx Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Chciałbym trochę poeksperymentować z chmieleniem, drożdżami i ze słodami. Z tego względu, że standardowe 20 litrowe warki są dla mnie zbyt kosztowne i pracochłonne jak na eksperymentowanie, pomyślałem, żeby warzyć bardzo małe, np. 3 litrowe. Wydaje mi się, że nie powinno być żadnego problemu wynikającego ze zmniejszenia skali, ale jednak wolę dopytać bardziej doświadczonych piwowarów domowych. Czy są jakieś przeciwwskazania do warzenia tak małych warek? Czy ktoś może robił już coś takiego i może podzielić się swoim doświadczeniem na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 (edited) Nie ma przeciwwskazań, na YT znajdziesz pełno tutoriali i receptur, szukaj "1 gallon batch". Edited April 12, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Jeśli chodzi o eksperymenty z chmielem i drożdżami to polecam uwarzyć warkę 20L za jednym razem i dopiero podzielić ją na 5 litrowe pojemniki, 4 razy mniej pracy Że słodami już trzeba się pomęczyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpirx Posted April 12, 2016 Author Share Posted April 12, 2016 @JackStyle dokładnie tak planowałem, dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Podepnę się z pytaniem. Jak z drożdżami do takiej małej warki? Zwykła torebka S04 czy US05 nie będzie za dużo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Jak dzielisz dużą warkę na 4 małe, to drożdże też możesz podzielić. Puchacz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Podepnę się z pytaniem. Jak z drożdżami do takiej małej warki? Zwykła torebka S04 czy US05 nie będzie za dużo? Łatwiej gęstwą wg mnie operować. Też chodzi mi po głowie plan takich 5~7 litrowych eksperymentów i bym gęstwą szczepił. Kiedyś wykonam ale teraz kulawo byłoby to schłodzić (chłodnica zwykła). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpirx Posted April 12, 2016 Author Share Posted April 12, 2016 No właśnie nad chłodzeniem też się zastanawiałem. A może by wrzucić zdezynfekowane wkłady do lodówek turystycznych, ewentualnie zamrożoną plastikową butelkę z wodą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Chłodzić normalnie w wannie. Ja warki 10-litrowe czasami tak chłodzę, wrzucając ze 2 zamrożone PET-y do wody (nie do piwa!!) Do 20 stopni schodzi w 15 minut. kpirx 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mir4 Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Chłodzić normalnie w wannie. Ja warki 10-litrowe czasami tak chłodzę, wrzucając ze 2 zamrożone PET-y do wody (nie do piwa!!) Do 20 stopni schodzi w 15 minut. a na chwilę do star sanu i następnie do piwa nie można? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Nie. Za duze ryzyko Link to comment Share on other sites More sharing options...
colkurtz Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Ponieważ zrobiłem z zacieraniem 2 miniwarki, dorzucę swoje doświadczenia. Zacieram w garnku 5L, raz użyłem 1,4kg słodów, drugi raz 1kg. Te 1,4kg to był taki max, no może bym zmieścił 1,5, ale niekomfortowo się mieszało. Za drugim razem zacierałem w pielusze tetrowej (tak, czystej) i było OK, taki BIAB . Zacierałem w 30min, potem chmieliłem też 30min, więc cały proces zajął mi 90-120 min i to jest właśnie fajne, można machnąć piwko po kolacji (albo przed obiadem ). Problemem jest kiepska wydajność - z 1kg słodów otrzymałem trochę ponad 4L brzeczki 11BLG, pewnie wyjdzie coś koło 3,8L piwa, czyli pięknie 1 gal . No i stałą/równomierną temperaturę trudniej utrzymać. Nachmieloną brzeczkę zlewam do 5L damy i chłodzę w zlewie, jakieś 30 min. Akurat na czas sprzątania. Ogólnie mogę polecić do eksperymentów, ew. jak kto ma jakieś resztki, albo go warząchew swędzi Co do testowania chmieli/drożdży, to zdecydowanie polecam miniwarki na ekstrakcie - Bruntal jest świetny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 a macie upatrzone jakieś wiaderka 5L z pokrywą w któreś z sieci sklepów budowlanych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpirx Posted April 14, 2016 Author Share Posted April 14, 2016 @@colkurtz, No i stałą/równomierną temperaturę trudniej utrzymać. aż tak źle? śpiwór lub koc nie wystarczy? @@Pun kOmora, ja się w coś takiego zaopatrzyłem http://allegro.pl/wiaderko-wiadro-pojemnik-z-pokrywka-wieczkiem-5-l-i5862856272.html mam nadzieję, że się sprawdzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
colkurtz Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 @@colkurtz, No i stałą/równomierną temperaturę trudniej utrzymać. aż tak źle? śpiwór lub koc nie wystarczy? Może i wystarczy, nie chciało mi się w to mieszać koca, wolałem podgrzać ze 2x. Rzecz w tym, że przy podgrzewaniu, nawet mieszając, były spore różnice temperatur - zacier jest dość gęsty. Prawdopodobnie grzałem ze zbyt dużą mocą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpirx Posted April 15, 2016 Author Share Posted April 15, 2016 Prawdopodobnie grzałem ze zbyt dużą mocą... A no właśnie, cenna wskazówka. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 a macie upatrzone jakieś wiaderka 5L z pokrywą w któreś z sieci sklepów budowlanych? Pełno tego na allegro Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Albo w cukierniach jak ładnie poprosisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now