kpirx Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Chciałbym trochę poeksperymentować z chmieleniem, drożdżami i ze słodami. Z tego względu, że standardowe 20 litrowe warki są dla mnie zbyt kosztowne i pracochłonne jak na eksperymentowanie, pomyślałem, żeby warzyć bardzo małe, np. 3 litrowe. Wydaje mi się, że nie powinno być żadnego problemu wynikającego ze zmniejszenia skali, ale jednak wolę dopytać bardziej doświadczonych piwowarów domowych. Czy są jakieś przeciwwskazania do warzenia tak małych warek? Czy ktoś może robił już coś takiego i może podzielić się swoim doświadczeniem na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie ma przeciwwskazań, na YT znajdziesz pełno tutoriali i receptur, szukaj "1 gallon batch". Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Jeśli chodzi o eksperymenty z chmielem i drożdżami to polecam uwarzyć warkę 20L za jednym razem i dopiero podzielić ją na 5 litrowe pojemniki, 4 razy mniej pracy Że słodami już trzeba się pomęczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpirx Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 @JackStyle dokładnie tak planowałem, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Podepnę się z pytaniem. Jak z drożdżami do takiej małej warki? Zwykła torebka S04 czy US05 nie będzie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Jak dzielisz dużą warkę na 4 małe, to drożdże też możesz podzielić. Puchacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Podepnę się z pytaniem. Jak z drożdżami do takiej małej warki? Zwykła torebka S04 czy US05 nie będzie za dużo? Łatwiej gęstwą wg mnie operować. Też chodzi mi po głowie plan takich 5~7 litrowych eksperymentów i bym gęstwą szczepił. Kiedyś wykonam ale teraz kulawo byłoby to schłodzić (chłodnica zwykła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpirx Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 No właśnie nad chłodzeniem też się zastanawiałem. A może by wrzucić zdezynfekowane wkłady do lodówek turystycznych, ewentualnie zamrożoną plastikową butelkę z wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Chłodzić normalnie w wannie. Ja warki 10-litrowe czasami tak chłodzę, wrzucając ze 2 zamrożone PET-y do wody (nie do piwa!!) Do 20 stopni schodzi w 15 minut. kpirx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir4 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Chłodzić normalnie w wannie. Ja warki 10-litrowe czasami tak chłodzę, wrzucając ze 2 zamrożone PET-y do wody (nie do piwa!!) Do 20 stopni schodzi w 15 minut. a na chwilę do star sanu i następnie do piwa nie można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Nie. Za duze ryzyko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Ponieważ zrobiłem z zacieraniem 2 miniwarki, dorzucę swoje doświadczenia. Zacieram w garnku 5L, raz użyłem 1,4kg słodów, drugi raz 1kg. Te 1,4kg to był taki max, no może bym zmieścił 1,5, ale niekomfortowo się mieszało. Za drugim razem zacierałem w pielusze tetrowej (tak, czystej) i było OK, taki BIAB . Zacierałem w 30min, potem chmieliłem też 30min, więc cały proces zajął mi 90-120 min i to jest właśnie fajne, można machnąć piwko po kolacji (albo przed obiadem ). Problemem jest kiepska wydajność - z 1kg słodów otrzymałem trochę ponad 4L brzeczki 11BLG, pewnie wyjdzie coś koło 3,8L piwa, czyli pięknie 1 gal . No i stałą/równomierną temperaturę trudniej utrzymać. Nachmieloną brzeczkę zlewam do 5L damy i chłodzę w zlewie, jakieś 30 min. Akurat na czas sprzątania. Ogólnie mogę polecić do eksperymentów, ew. jak kto ma jakieś resztki, albo go warząchew swędzi Co do testowania chmieli/drożdży, to zdecydowanie polecam miniwarki na ekstrakcie - Bruntal jest świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 a macie upatrzone jakieś wiaderka 5L z pokrywą w któreś z sieci sklepów budowlanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpirx Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 @@colkurtz, No i stałą/równomierną temperaturę trudniej utrzymać. aż tak źle? śpiwór lub koc nie wystarczy? @@Pun kOmora, ja się w coś takiego zaopatrzyłem http://allegro.pl/wiaderko-wiadro-pojemnik-z-pokrywka-wieczkiem-5-l-i5862856272.html mam nadzieję, że się sprawdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 @@colkurtz, No i stałą/równomierną temperaturę trudniej utrzymać. aż tak źle? śpiwór lub koc nie wystarczy? Może i wystarczy, nie chciało mi się w to mieszać koca, wolałem podgrzać ze 2x. Rzecz w tym, że przy podgrzewaniu, nawet mieszając, były spore różnice temperatur - zacier jest dość gęsty. Prawdopodobnie grzałem ze zbyt dużą mocą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpirx Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Prawdopodobnie grzałem ze zbyt dużą mocą... A no właśnie, cenna wskazówka. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 a macie upatrzone jakieś wiaderka 5L z pokrywą w któreś z sieci sklepów budowlanych? Pełno tego na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Albo w cukierniach jak ładnie poprosisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się