lapendo Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 W czwartek pierwsza warka z zacieraniem. Mam pytanie czy Polish PIPA 25L bedzie oki??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 W czwartek pierwsza warka z zacieraniem. Mam pytanie czy Polish PIPA 25L bedzie oki??? Poczekaj, odkurzam szklaną kulę. A serio: bez podania receptury trudno jest powiedzieć coś wiążącego. W skrócie: jeśli pierwsze piwo jest proste w wykonaniu, jest dobrym wyborem na początek. Podaj recepturę jeśli chcesz coś więcej usłyszeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir4 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Będzie jak najbardziej ok. Piwo proste w wykonaniu i w smaku tez ok. Kłopot może tylko sprawić chmielenie na zimno i pozbycie się chmielin. ale trzymam kciuku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Skład: - Słód Strzegom Pale Ale - Słód Strzegom Monachijski - Słód Strzegom Karmelowy 30 - Chmiel Marynka - Chmiel Magnum - Chmiel Sybilla - Chmiel Lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 warkę tworzyłeś sam czy z jakiegoś zestawu? ogólnie warzenie z zacieraniem to nic trudnego, polecam pooglądać filmiki na YT, poczytać forum i robić w skupieniu i pomału tak żeby nic nie przeoczyć i nie zepsuć. licz też że czasowo zajmie Ci to trochę więcej niż standardowo. ja pierwszą warkę z zacieraniem robiłem chyba z 8h ze sprzątaniem, a musiałem pół kuchni umyć łącznie z podłogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 zestaw ze sklepu http://homebrew.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 A masz instrukcję? Bo pojawiają się błędne, niepełne a czasami idiotyczne zapisy w instrukcjach z różnych sklepów. Nie wiem jak jest w tym wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 A masz instrukcję? Bo pojawiają się błędne, niepełne a czasami idiotyczne zapisy w instrukcjach z różnych sklepów. Nie wiem jak jest w tym wypadku. Tak z ciekawości, jakie błędy są najczęstsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir4 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 A takie że kupując nie wiesz ile kg kupujesz np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Tak z ciekawości, jakie błędy są najczęstsze? Rzuć okiem na wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ogólnie błędy są różne, ale przerażająco często są karygodne porady dotyczące fermentacji. Czyli daj nam instrukcję, to Ci ją naprawimy, a będziesz jednym z pierwszych, którzy przynajmniej kilku unikną błędów początkujących. Sam żałuję, że przy pierwszych 3 warkach nie byłem jeszcze na forum, bo bym uniknął wielu stresów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz Włosek Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 W moim pierwszym zestawie miałem chmielenie za mocne, trzeba było zredukować goryczkę. A błędem który popełniłem było wysładzanie do podanej ilości brzeczki, a nie zakładanego blg co spowodowało wyższą ekstraktywność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 W moim pierwszym zestawie miałem chmielenie za mocne, trzeba było zredukować goryczkę. A błędem który popełniłem było wysładzanie do podanej ilości brzeczki, a nie zakładanego blg co spowodowało wyższą ekstraktywność. Czy ktoś poza Tobą rozumie co napisałeś? 1, co to jest 'chmielenie za mocne"? 2. co to znaczy "zredukować goryczkę" w trakcie chmielenia? 3. podaj podstawy tego, że proponowany prze z Ciebie sposób wysładzania ma wpływ na ekstraktywność. Przy okazji, odkąd to wyższa ekstraktywność jest błędem? Wg mnie błędem jest nieznajomość swojego browaru i używanych w nim słodów. znaczy się przyjęcie złych założeń. 4, Ty wiesz co to jest ekstraktywność? 5. Czy zdajesz sobie sprawę, że wielu początkujących czytając Twoje prawdy objawione, może w nie uwierzyć i przyjąć je za pewnik? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 A masz instrukcję? Bo pojawiają się błędne, niepełne a czasami idiotyczne zapisy w instrukcjach z różnych sklepów. Nie wiem jak jest w tym wypadku. we wtorek bede mial to przesle scana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzisiaj skończona pierwsza warka z zacieraniem Poparzone dwa palce przy wysładzaniu ale zadowolenie jest . Wysładzanie do 28L brzeczki. .W mieszkaniu zapach slodów i chmielu . Żona od razu poznała że coś nie tak BLG 15 przy 24 litrach nie udalo sie 25 L. Teraz pytanie ile na burzliwej a ile na cichej, chmielenie na zimno będzie jeszcze. Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez lapendo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 na burzliwej tak długo aż drożdże wszystko zjedzą. a cicha z chmieleniem z 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapendo Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 na burzliwej tak długo aż drożdże wszystko zjedzą. a cicha z chmieleniem z 7 dni Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Poczytasz forum to się przekonasz, że co piwowar to opinia... Ale z jednym chyba zgadzamy się bezwzględnie: na burzliwej tak długo aż drożdże wszystko zjedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się