khalid Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Witam! Jako początkujący piwowar natknąłem się na matematyczny problem, którego jeszcze nie udało mi się rozwiązać Otóż, posiadam recepturę piwa podającą jedynie proporcje trzech słodów (odpowiednio 70%, 23% i 7%). Receptura mówi także o ekstrakcie 12 stopni Plato. Jak na podstawie powyższych informacji obliczyć ilość słodu w celu uwarzenia 20l piwa? Czy są może jakieś dobre kalkulatory w sieci? Z góry dzięki za odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Znajdź w plikach: Polskie Proste Porachunki Piwne. Pierwszy arkusz. edi: olinkowanie Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 To zależy od wydajności jaką uzyskujesz, ale z 4kg powinno się dać uzyskać 20l 12blg, a reszta to już zwykłe obliczenia: 0,7*4 = 2,8kg 0,23*4 = 0,92kg 0,07*4 = 0,28kg Jeśli masz gorszą wydajnosć to zamiast 4 wstaw trochę większą wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalid Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Dzieki za szybkie odpowiedzi! Wlasnie sprawdzam Porachunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Gorszą/lepszą wydajność lepiej kompensować samym słodem bazowym, a specjalne zostawić jak są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się