Hanzo Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 Cześć.Mam problem z nagazowaniem piwa. Chodzi o IPA, blg początkowe 16° końcowe 4°, fermentowane na US05, nie było żadnego problemu.Do butelkowania było 10,5 litra piwa. Rozpuściłem 63g cukru w 200 ml wody, wlałem do fermentora w którym było już przygotowane piwo do rozlewu, zamieszałem dobrze i rozlałem.Butelkowane 19 kwietnia, wczoraj otworzyłem butelkę, smak dobry, ale bardzo mało gazu.Po butelkowaniu wyniosłem je na balkon, liczyłem, że będzie trochę cieplej, niestety było około 4°C postały tam chyba 4 dni, od tygodnia są w mieszkaniu (20-22°C).Da się coś zrobić żeby je "uratować"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 Przeniosłeś zabutelkowane piwo do temperatury, w której te drożdże nie pracują. Daj im w 20C jeszcze czas i się nagazuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanzo Posted April 30, 2016 Author Share Posted April 30, 2016 Wiem, że źle zrobiłem, liczyłem że będzie cieplej. W mieszkaniu stoją już tydzień, przez ten czas powinno się już nagazować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 11 dni to nie tak dużo, daj mu czas, cierpliwości Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazi-1986 Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 Zawieś drożdże w cieczy, poprzez odwracanie butelki góra, dół. Niech mają cukier dookoła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 Daj im jeszcze czasu w pokojowej temperaturze. Nic nie mieszaj, najlepiej zapomnij o nim na 2 tyg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanzo Posted May 4, 2016 Author Share Posted May 4, 2016 No w końcu drożdże ruszyły i piwo w końcu się nagazowało. Jest dobre, ale trzeba jeszcze trochę na nie poczekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts