Hanzo Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Cześć.Mam problem z nagazowaniem piwa. Chodzi o IPA, blg początkowe 16° końcowe 4°, fermentowane na US05, nie było żadnego problemu.Do butelkowania było 10,5 litra piwa. Rozpuściłem 63g cukru w 200 ml wody, wlałem do fermentora w którym było już przygotowane piwo do rozlewu, zamieszałem dobrze i rozlałem.Butelkowane 19 kwietnia, wczoraj otworzyłem butelkę, smak dobry, ale bardzo mało gazu.Po butelkowaniu wyniosłem je na balkon, liczyłem, że będzie trochę cieplej, niestety było około 4°C postały tam chyba 4 dni, od tygodnia są w mieszkaniu (20-22°C).Da się coś zrobić żeby je "uratować"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Przeniosłeś zabutelkowane piwo do temperatury, w której te drożdże nie pracują. Daj im w 20C jeszcze czas i się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Wiem, że źle zrobiłem, liczyłem że będzie cieplej. W mieszkaniu stoją już tydzień, przez ten czas powinno się już nagazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 11 dni to nie tak dużo, daj mu czas, cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zawieś drożdże w cieczy, poprzez odwracanie butelki góra, dół. Niech mają cukier dookoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Daj im jeszcze czasu w pokojowej temperaturze. Nic nie mieszaj, najlepiej zapomnij o nim na 2 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 No w końcu drożdże ruszyły i piwo w końcu się nagazowało. Jest dobre, ale trzeba jeszcze trochę na nie poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się