Kamyk1337 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Cześć Ponad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita (https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Imperial-IPA-Gozdawa-3%2C4-kg/249_ czyli imperial IPĘ. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, BLG wyjściowe z tego co pamietam początkowe BLG po wymieszaniu wszystkiego i dodaniu droższy wynosiło 15. Brzeczka fajnie ruszyła, po kilku godzinach zaczęło bulgotać i tak przez 2-3 dni, niestety od wtedy cisza, nic się nie dzieje, nie otwierałem jeszcze bo nie chce zrobić czegoś źle przed poradzeniem sie u osób bardziej doświadczonych. Jakieś rady? Co zrobiłem: Woda przegotowana. Beczka plastikowa zdezynfekowana porządnie pirosiarczynem sodu (jak i cały sprzęt używany w trakcie (cukromierz/mieszadło, etc). Do wody dodałem po wcześniejszym zagotowaniu zawartość puszek (czyli brewkit) a także słodowy Jasny (https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Ekstrakt-Slodowy-Jasny-WES-1%2C7-kg/477) Całość ostudziłem do około 26 stopni i dodałem, wcześniej rozpuszczone w wodzie (bez mieszania) drożdze dodane do zestawu (niestety trochę się przeliczyłem jeśli chodzi o czas studzenia, zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny, lecz przykryłem je - nie wiem czy to może mieć znaczenie). Całość pożądnie wymieszałem, zmierzyłem BLG (jak wcześniej pisałem - 15) i odstawiłem w ciemne miejsce w pokoju w temperaturze 21 stopni. EDIT Zaglądnąlem do środka - pojedyncze plamy z pianą na powierzchni, zapach drożdzowy. Blg - 8 Co zatem robić? Edytowane 4 Maja 2016 przez Kamyk1337 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 A jakie masz teraz blg? Być może drożdże przejadly już cały cukier. Jak przez 3 dni nie będzie się ono zmieniać możesz przelać na cichą. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) To, że przestało bulgotać nie znaczy, że już nie fermentuje. Zmierz BLG teraz i za jakieś 3 dni. Jak zmierzysz to napisz ile ma. Edytowane 4 Maja 2016 przez Henx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamyk1337 Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) To, że przestało bulgotać nie znaczy, że już nie fermentuje. Zmierz BLG teraz i za jakieś 3 dni. Jak zmierzysz to napisz ile ma. EDIT Zaglądnąlem do środka - pojedyncze plamy z pianą na powierzchni, zapach drożdzowy. Blg - 8 Co zatem robić? W necie natknąłem się na infomację, że temperatura może być za niska, nie wiem teraz nawet jak miałbym ją zwiększyć, położyć brzeczkę bardziej w objęciach promieni słonecznych? mieszkaniu ciężko o spore różnice w temperaturze między pomieszczeniami Edytowane 4 Maja 2016 przez Kamyk1337 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamyk1337 Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 To, że przestało bulgotać nie znaczy, że już nie fermentuje. Zmierz BLG teraz i za jakieś 3 dni. Jak zmierzysz to napisz ile ma. EDIT Zaglądnąlem do środka - pojedyncze plamy z pianą na powierzchni, zapach drożdzowy. Blg - 8 Co zatem robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Przeczytaj sobie ten artykuł na wiki http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki"Fermentacja postępuje w sposób nieliniowy, przyjmuje się, że 80% cukrów jest przerobione przez początkowe 20% czasu fermentacji" Ja bym zamknął fermentor i otworzył go po paru dniach i dopiero zaczął mierzyć, częste otwieranie pokrywy to ryzyko infekcji. Daj piwu czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Dokładnie, nie masz się co martwić póki co, fermentacja nie zawsze zachodzi tak szybko jak byśmy chcieli W razie czego, jeżeli już nie będzie fermentować, śmiało przelewaj na cichą, mi ostatnio AIPA odfermentowała po takim zabiegu o kolejne 3,5 blg i nie ma wad. Edytowane 4 Maja 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. Ja dopiero po 6 dniach sprawdzam BLG i jak jest zamierzone to zostawiam jeszcze na 2 dni i jak jest tak samo to przelewam na cichą. Dobrze jest sobie zrobić test FFT i wiesz do jakiego BLG zejdzie ci piwo, ale o tym poczytasz na wiki http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Nie wnikając we wcześniejsze wpisy, zwrócę tylko uwagę na trzy sprawy, które wg mnie zdecydowały o takim, a nie innym przebiegu fermentacji. 1. drożdże zadano w temperaturze 26°C (dużo za wysoka) 2. piwo fermentuje w temperaturze 21°C (również, wg mnie, dużo za wysoka bo takie piwo fermentowało w temp. ok. 24-25°C) 3. zadano chyba 1 op. drożdży źle uwodnionych (istnieje możliwość, że było ich za mało) Myślę jednak, że wszyscy doradzający, mając doświadczenie z podobnymi przypadkami, wzięli te oczywiste zależności pod uwagę tak chętnie próbując pomagać Wg mnie drożdże poszły już spać bo im temperatura spadła i dlatego piwo jest niedofermentowane Inną kwestią jest, na ile pomiar 8blg jest prawidłowy bo przy fermentującym piwie łatwo o pomyłki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamyk1337 Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Panowie, update: Sprawdzołem dzisiaj, a więc minął ponad tydzień od ostatniego wpisu i BLG piwa to dalej 8. Co to oznacza? Zmienił się zapach, czuć wyraźnie alkohol, nie ma żadnych oznak piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Czym mierzysz blg? Refraktometr? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Zastosuj się do uwag doświadczonych kolegów Zabutelkuj i szybko wypij. Kup kolejny zestaw, warz, zbieraj doświadczenia i nie popełniaj tych samych błędów. I czytaj o twoim problemie to postów można znaleźć co nie miara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamyk1337 Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Czym mierzysz blg? Refraktometr? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Dokładnie czymś takim: http://www.bioking.com.pl/527-thickbox_default/multimierz-biowin-pomiar-cukru-i-pot-alkoholu.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się