xyz Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Cześć, prośbę mam o sprawdzenie receptury na Belgian Dark Strong Ale.Chciałbym przygotować 30 litrów warki, w kolorze bursztynowo-miedziowym (na pewno nie czarnym), 20-22 BLG.Goryczka umiarkowana. 6,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Słód 1 49,6 %3,50 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Słód 2 28,9 %0,80 kg Aromatic Malt (51,2 EBC) Słód 3 6,6 %0,40 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Słód 4 3,3 %0,40 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 3,3 %1,00 kg Candi Sugar, Amber (147,8 EBC) Cukier 6 8,3 %100,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 33,1 IBUs50,00 g Hallertau [4,50 %] - Gotowanie 40,0 min Chmiel 8 13,1 IBUs1,0 pkg Belgian Strong Ale Yeast (White Labs #WLP545) [50,28 ml] Drożdże 9 - Dzięki za każde uwagi Edytowane 7 Maja 2016 przez xyz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 1,00 kg Candi Sugar, Amber (147,8 EBC) Cukier 6 8,3 % To jest drogi, a nie jest belgiskie. Nie jest ważne do twoja receptura. Lepiej dac cukier zwykły i słód karmelowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Mam trzy uwagi. Drożdże: jedna fiolka na taki litraż i takie BLG to za mało. Chyba pisałeś o tym w wątku obok - gęstwa z jakiegoś cienkusza najlepsza. Chmiele: dałbym go mniej. Wychodzi Ci prawie 50 IBU, ja trzymałbym się widełek stylu: do 35. Cukier: jak napisał Bret - możesz dać zwykły buraczany. 1 kg na pierwszy rzut oka mnie nieco zaskoczył, ale doczytałem i nie jest źle. Czytałeś wątek, widziałeś prezentację? Powodzenia, ja za swoje zabieram się za jakiś czas - miałem tydzień obsuwy w planach warzelniczych. BretBeermann 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Pomyliłem kolor warki, BDSA chce żeby była miedziano-czarna.Czy cukier też wsypuje się na koniec chmielenia?Właśnie przeliczyłem na kalkulatorze i wyszły dwie fiolki, dlatego chciałem zrobić większy starter z jednej fiolki, czy to w ogóle możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Tak robisz starter litrowy, potem ze starter robisz kolejny starter 2 litrowy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Czy cukier też wsypuje się na koniec chmielenia? Zrób syrop i oddać do fermentor jak fermentacja jest wolno (po 2-3 dni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Dałbym więcej słodów specjalnych. WLP545 są bardzo żarłoczne - quadrupla zeżarły mi z 23 do 1 - więc jak wrzucisz więcej karmelowych czy prażonych, to piwo wciąż będzie stosunkowo wytrawne, a trochę więcej będzie się tam działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Super dzięki za sugestię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się