xyz Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Cześć, prośbę mam o sprawdzenie receptury na Belgian Dark Strong Ale.Chciałbym przygotować 30 litrów warki, w kolorze bursztynowo-miedziowym (na pewno nie czarnym), 20-22 BLG.Goryczka umiarkowana. 6,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Słód 1 49,6 %3,50 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Słód 2 28,9 %0,80 kg Aromatic Malt (51,2 EBC) Słód 3 6,6 %0,40 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Słód 4 3,3 %0,40 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 3,3 %1,00 kg Candi Sugar, Amber (147,8 EBC) Cukier 6 8,3 %100,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 33,1 IBUs50,00 g Hallertau [4,50 %] - Gotowanie 40,0 min Chmiel 8 13,1 IBUs1,0 pkg Belgian Strong Ale Yeast (White Labs #WLP545) [50,28 ml] Drożdże 9 - Dzięki za każde uwagi Edytowane 7 Maja 2016 przez xyz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 1,00 kg Candi Sugar, Amber (147,8 EBC) Cukier 6 8,3 % To jest drogi, a nie jest belgiskie. Nie jest ważne do twoja receptura. Lepiej dac cukier zwykły i słód karmelowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Mam trzy uwagi. Drożdże: jedna fiolka na taki litraż i takie BLG to za mało. Chyba pisałeś o tym w wątku obok - gęstwa z jakiegoś cienkusza najlepsza. Chmiele: dałbym go mniej. Wychodzi Ci prawie 50 IBU, ja trzymałbym się widełek stylu: do 35. Cukier: jak napisał Bret - możesz dać zwykły buraczany. 1 kg na pierwszy rzut oka mnie nieco zaskoczył, ale doczytałem i nie jest źle. Czytałeś wątek, widziałeś prezentację? Powodzenia, ja za swoje zabieram się za jakiś czas - miałem tydzień obsuwy w planach warzelniczych. BretBeermann 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Pomyliłem kolor warki, BDSA chce żeby była miedziano-czarna.Czy cukier też wsypuje się na koniec chmielenia?Właśnie przeliczyłem na kalkulatorze i wyszły dwie fiolki, dlatego chciałem zrobić większy starter z jednej fiolki, czy to w ogóle możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Tak robisz starter litrowy, potem ze starter robisz kolejny starter 2 litrowy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Czy cukier też wsypuje się na koniec chmielenia? Zrób syrop i oddać do fermentor jak fermentacja jest wolno (po 2-3 dni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Dałbym więcej słodów specjalnych. WLP545 są bardzo żarłoczne - quadrupla zeżarły mi z 23 do 1 - więc jak wrzucisz więcej karmelowych czy prażonych, to piwo wciąż będzie stosunkowo wytrawne, a trochę więcej będzie się tam działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Super dzięki za sugestię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi