Skocz do zawartości

[receptura do oceny] - Polish IPA


radko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

W najbliższy weekend planuję uwarzyć mocno nachmielone piwo na polskich chmielach (tak, ten Cascade też z polskiej uprawy)

Jeśli chodzi o zasyp nie mam za dużo możliwości kombinacji. Chcę dorzucić odrobinę słodu Abbey bo ostała mi się taka niewielka paczuszka.

Największe wątpliwości to oczywiście chmielenie i użycie gipsu. Chciałbym wsypywać po 3 x 5g każdego chmielu na każdy etap chmielenia. Co o tym sądzicie?
Rzecz druga to użycie gipsu. Woda w moim bloku jest dość twarda z 7pH. Czy użycie 5-6g na 17 litów wody ma sens?

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

 

22 Imperium Lubelskie - American IPA

Alkohol (ABV)    6.5%    
IBU    53.6 (Tinseth)
Barwa    21.3 ebc (Morey)    

Składniki fermentacji

Strzegom - pale ale          5.000 kg    
Monachijski                  1.000 kg    
Strzegom - karmelowy 150     250.000 g    
Abbey Malt                  100.000 g    
            Waga słodów:  6.350 kg

CHMIELENIE


Cascade    6.0%    5.000 g    Do zacierania    1.000 hr    Granulat    0.0
Iunga    11.6%    5.000 g    Do zacierania    1.000 hr    Granulat    0.0
Sybilla    7.0%    5.000 g    Do zacierania    1.000 hr    Granulat    0.0

Cascade    6.0%    5.000 g    Chmielenie przedniej brzeczki    1.000 hr    Granulat    3.7
Iunga    11.6%    5.000 g    Chmielenie przedniej brzeczki    1.000 hr    Granulat    7.2
Sybilla    7.0%    5.000 g    Chmielenie przedniej brzeczki    1.000 hr    Granulat    4.3

Cascade    6.0%    5.000 g    Gotowanie    1.000 hr    Granulat    3.4
Cascade    6.0%    5.000 g    Gotowanie    1.000 hr    Granulat    3.4
Iunga    11.6%    5.000 g    Gotowanie    1.000 hr    Granulat    6.5
Sybilla    7.0%    5.000 g    Gotowanie    1.000 hr    Granulat    3.9
Iunga    11.6%    5.000 g    Gotowanie    30.000 min    Granulat    5.0
Sybilla    7.0%    5.000 g    Gotowanie    30.000 min    Granulat    3.0
Sybilla    7.0%    5.000 g    Gotowanie    30.000 min    Granulat    3.0
Cascade    6.0%    5.000 g    Gotowanie    15.000 min    Granulat    1.7
Iunga    11.6%    5.000 g    Gotowanie    15.000 min    Granulat    3.2
Sybilla    7.0%    5.000 g    Gotowanie    15.000 min    Granulat    1.9
Cascade    6.0%    5.000 g    Gotowanie    5.000 min    Granulat    0.7
Iunga    11.6%    5.000 g    Gotowanie    5.000 min    Granulat    1.3
Sybilla    7.0%    5.000 g    Gotowanie    5.000 min    Granulat    0.8
Cascade    6.0%    5.000 g    Gotowanie    1.000 min    Granulat    0.1
Iunga    11.6%    5.000 g    Gotowanie    1.000 min    Granulat    0.3
Sybilla    7.0%    5.000 g    Gotowanie    1.000 min    Granulat    0.2


Cascade    6.0%    20.000 g    Chmielenie na zimno    3.000 day    Granulat    0.0
Iunga    11.6%    15.000 g    Chmielenie na zimno    3.000 day    Granulat    0.0
Sybilla    7.0%    15.000 g    Chmielenie na zimno    3.000 day    Granulat    0.0
Dodatki

Irish Moss                    5.000 g    15.000 min
Gips piwowarskki    Mash    5.000 g    

Drożdże
Safale S-04    Gęstwa

Zacieranie

Single mash 75 min @ 68C
Mashout @ 75 C

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Twardości wody nie mierzy się w pH, pH 7 oznacza, że ma odczyn obojętny wodny, czyli taki jaki powinien mieć, poniżej kwaśny, powyżej zasadowy.

 

Racja, racja, chodzi o odczyn. Czy jest sens obniżanie go np do 5 pH w czymś pomoże czy zupełnie odpuścić sobie ten temat?

 

 

 

A gdzie można dostać polską Cascade?

Dostałem od kolegi, naprawde.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po dodaniu słodu pH zacieru się obniży, w zależności od zasypu , cimne mają niższe, jasne nieco wyższe pH. Korekta zacieru jest minimalna, ale korektę robisz kwasem mlekowym/fosforowym, słodem zakwaszający. Zakwasza się jeszcze wodę do wysładzania do pH ok 5,6. Jak nie masz kwasu ani czym zmienić to olej to.

Co do gipsu - (burtonizacja wody) dodany do zacieru i wody do wysładzania podbija chmielowy/goryczkowy charakter piwa, co pewnie wiesz. Nie masz pełnych danych wody to będziesz trochę strzelał na oślep (sam tak robię i dodaję dodatki do wody zależnie od piwa, co nie jest zbyt profesjonalne, ale nie mogę się doprosić danych wody z wodociągów). ja bym dodał małą, płaską łyżeczkę, lub jeśli we wcześniejszych piwach dawałeś, to bym nie dodał aby zobaczyć różnicę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja bym dodał małą, płaską łyżeczkę, lub jeśli we wcześniejszych piwach dawałeś, to bym nie dodał aby zobaczyć różnicę ;)
 

No właśnie jeszcze nie dodawałem gipsu, płaska łyżeczka do zacieru krzywdy nie zrobi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozostałe chmiele podziel na 3 równe części i wrzuć po jednej na 20' i na 0' oraz na zimno.

Dzięki. Zmodyfikowałem trochę schemat na następujący:

 

3 x 5g (S, I, C) do zacierania
3 x 5g (S, I, C) chmielenie brzeczki przedniej

60' 20g Iunga
20' 30g (3x10g S, I, C)

1'   30g (3x10g S, I, C)

 

3 x 20g (S,I, C) na 3 dni na zimno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.