radko Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Cześć W najbliższy weekend planuję uwarzyć mocno nachmielone piwo na polskich chmielach (tak, ten Cascade też z polskiej uprawy) Jeśli chodzi o zasyp nie mam za dużo możliwości kombinacji. Chcę dorzucić odrobinę słodu Abbey bo ostała mi się taka niewielka paczuszka. Największe wątpliwości to oczywiście chmielenie i użycie gipsu. Chciałbym wsypywać po 3 x 5g każdego chmielu na każdy etap chmielenia. Co o tym sądzicie?Rzecz druga to użycie gipsu. Woda w moim bloku jest dość twarda z 7pH. Czy użycie 5-6g na 17 litów wody ma sens?Z góry dziękuje za wszelkie sugestie. 22 Imperium Lubelskie - American IPAAlkohol (ABV) 6.5% IBU 53.6 (Tinseth)Barwa 21.3 ebc (Morey) Składniki fermentacjiStrzegom - pale ale 5.000 kg Monachijski 1.000 kg Strzegom - karmelowy 150 250.000 g Abbey Malt 100.000 g Waga słodów: 6.350 kgCHMIELENIECascade 6.0% 5.000 g Do zacierania 1.000 hr Granulat 0.0Iunga 11.6% 5.000 g Do zacierania 1.000 hr Granulat 0.0Sybilla 7.0% 5.000 g Do zacierania 1.000 hr Granulat 0.0Cascade 6.0% 5.000 g Chmielenie przedniej brzeczki 1.000 hr Granulat 3.7Iunga 11.6% 5.000 g Chmielenie przedniej brzeczki 1.000 hr Granulat 7.2Sybilla 7.0% 5.000 g Chmielenie przedniej brzeczki 1.000 hr Granulat 4.3Cascade 6.0% 5.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 3.4Cascade 6.0% 5.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 3.4Iunga 11.6% 5.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 6.5Sybilla 7.0% 5.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 3.9Iunga 11.6% 5.000 g Gotowanie 30.000 min Granulat 5.0Sybilla 7.0% 5.000 g Gotowanie 30.000 min Granulat 3.0Sybilla 7.0% 5.000 g Gotowanie 30.000 min Granulat 3.0Cascade 6.0% 5.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 1.7Iunga 11.6% 5.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 3.2Sybilla 7.0% 5.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 1.9Cascade 6.0% 5.000 g Gotowanie 5.000 min Granulat 0.7Iunga 11.6% 5.000 g Gotowanie 5.000 min Granulat 1.3Sybilla 7.0% 5.000 g Gotowanie 5.000 min Granulat 0.8Cascade 6.0% 5.000 g Gotowanie 1.000 min Granulat 0.1Iunga 11.6% 5.000 g Gotowanie 1.000 min Granulat 0.3Sybilla 7.0% 5.000 g Gotowanie 1.000 min Granulat 0.2Cascade 6.0% 20.000 g Chmielenie na zimno 3.000 day Granulat 0.0Iunga 11.6% 15.000 g Chmielenie na zimno 3.000 day Granulat 0.0Sybilla 7.0% 15.000 g Chmielenie na zimno 3.000 day Granulat 0.0DodatkiIrish Moss 5.000 g 15.000 minGips piwowarskki Mash 5.000 g DrożdżeSafale S-04 GęstwaZacieranieSingle mash 75 min @ 68CMashout @ 75 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 A gdzie można dostać polską Cascade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Twardości wody nie mierzy się w pH, pH 7 oznacza, że ma odczyn obojętny wodny, czyli taki jaki powinien mieć, poniżej kwaśny, powyżej zasadowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Twardości wody nie mierzy się w pH, pH 7 oznacza, że ma odczyn obojętny wodny, czyli taki jaki powinien mieć, poniżej kwaśny, powyżej zasadowy. Racja, racja, chodzi o odczyn. Czy jest sens obniżanie go np do 5 pH w czymś pomoże czy zupełnie odpuścić sobie ten temat? A gdzie można dostać polską Cascade? Dostałem od kolegi, naprawde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Po dodaniu słodu pH zacieru się obniży, w zależności od zasypu , cimne mają niższe, jasne nieco wyższe pH. Korekta zacieru jest minimalna, ale korektę robisz kwasem mlekowym/fosforowym, słodem zakwaszający. Zakwasza się jeszcze wodę do wysładzania do pH ok 5,6. Jak nie masz kwasu ani czym zmienić to olej to. Co do gipsu - (burtonizacja wody) dodany do zacieru i wody do wysładzania podbija chmielowy/goryczkowy charakter piwa, co pewnie wiesz. Nie masz pełnych danych wody to będziesz trochę strzelał na oślep (sam tak robię i dodaję dodatki do wody zależnie od piwa, co nie jest zbyt profesjonalne, ale nie mogę się doprosić danych wody z wodociągów). ja bym dodał małą, płaską łyżeczkę, lub jeśli we wcześniejszych piwach dawałeś, to bym nie dodał aby zobaczyć różnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 ja bym dodał małą, płaską łyżeczkę, lub jeśli we wcześniejszych piwach dawałeś, to bym nie dodał aby zobaczyć różnicę No właśnie jeszcze nie dodawałem gipsu, płaska łyżeczka do zacieru krzywdy nie zrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 No to dodawaj, będziesz miał porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 trochę podbiję temat. Jak oceniacie zasyp i chmielenie (zwłaszcza chmielenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Wygląda na to że jedynym celem tego chmielenia jest żeby dobrze wyglądało w tabelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Na goryczkę daj samą Iungę, w ilości takiej jakie chcesz mieć ibu. Pozostałe chmiele podziel na 3 równe części i wrzuć po jednej na 20' i na 0' oraz na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Pozostałe chmiele podziel na 3 równe części i wrzuć po jednej na 20' i na 0' oraz na zimno. Dzięki. Zmodyfikowałem trochę schemat na następujący: 3 x 5g (S, I, C) do zacierania3 x 5g (S, I, C) chmielenie brzeczki przedniej 60' 20g Iunga20' 30g (3x10g S, I, C) 1' 30g (3x10g S, I, C) 3 x 20g (S,I, C) na 3 dni na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Tylko że Cascade jest dużo mocniejszy od Sybilli, więc dawanie ich w jednakowych ilościach ma średni sens wg. mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się