kamilg20 Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Witajcie. Wpadłem na pomysł żeby uwarzyć piwo dla narzeczonej jako prezent imieninowy. Nie jest ona specjalną fanką piwa, ale za to bardzo docenia zalety aromatyczne chmieli amerykańskich jak i charakter piw pszenicznych. Dlatego piwo powinno spełniać warunki takie jak: mała zawartość alkoholu, lekkie lecz nie wodniste, mało goryczkowe lecz intensywnie chmielone na aromat. Do tego dojdą specjalne i okazyjne etykiety Wstępny plan działania: 10,5 Blg, 23-24L, IBU 22-25 2,0 kg pale ale 1,5 kg słód pszeniczny 0,5 kg słód wiedeński 0,2 kg płatki owsiane (a może słód żytni?) Do wody o temp. 50* wsypuję słód i podgrzewam stopniowo do 67* 67-68* 60' dodanie 100 g łuski ryżowej w połowie przerwy 78* 10' 20' Citra 20 g 1' Citra 40 g 1' Mosaic 40 g Chmielenie na zimno 4 dni: 30 g Citra 30 g Simcoe 20 g Mosaic Chmiele kupowane po 30, 60 lub 100 g. Gęstwa US-05 czwarte pokolenie. Fermentacja burzliwa w temp. 16-17* Co myślicie? Zastanawiałem się też nad chmielem Azacca w zastępstwie za Simcoe lub Mosaic, ale muszę go wcześniej wypróbować. Piwo imieninowe będę warzyć w połowie czerwca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Co myślicie? Ja bym uprościł zasyp: 50% pszeniczny / 50% pale lub pilzneński. Zrobiłbym hopstand zamiaast '1 bardzo docenia (...) charakter piw pszenicznych To może spróbuj drożdży do pszenicy? Ostatnio robiłem coś podobnego #25 i obie wersje są udane kamilg20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Na US05, nawet się nie z orientuje, że to piwo pszeniczne :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Na US05, nawet się nie z orientuje, że to piwo pszeniczne :-) Bardziej mi chodziło o to, że docenia piwo uwarzone na tych drożdżach z udziałem pszenicy Także bardziej chciałbym się skupić na zasypie i chmielach. Ja bym uprościł zasyp: 50% pszeniczny / 50% pale lub pilzneński. Dzięki za radę. A co myślisz o wiedeńskim dla podbicia koloru? Nie chciałbym żeby wyglądało jak woda z cytryną. Zrobiłbym hopstand zamiaast '1 Nigdy nie robiłem przerwy chmielowej po warzeniu, ale zastosuję się do tej rady. Edytowane 12 Maja 2016 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Dzięki za radę. A co myślisz o wiedeńskim dla podbicia koloru? Nie chciałbym żeby wyglądało jak woda z cytryną. Szczerze mówiąc, nic nie myślę. W lekkim i letnim piwie nie widzę sensu ani przyciemniania koloru, ani dodawania ciała/ słodowości. Nigdy nie robiłem przerwy chmielowej Podlinkowana warka byłą moją pierwszą z hopstandem ale na pewno nie ostatnią - dał bardzo dobry efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Witajcie. W kwestii cytrusowego piwa kobiecego... Jakie chmiele polecacie? Myślałem o połączeniu 2-3 chmieli amerykańskich, ale jakoś nie mam pomysłu których użyć. Myślę, że finalnie powinny dominować po prostu aromaty cytrusowe (pomarańcza, ananas, itp.) z jakimś nienachalnym owocowym tłem. Słody zacierać będę na słodko. Zastanawiałem się nad połączeniem Cascade i Amarillo, może do tego Nelson Sauvin, Vic Secret lub Mosaic... Podajcie jakieś sugestie. Na pewno próbowaliście różnych połączeń i wiecie co z czym fajnie gra. W sklepach niby podają profil każdego chmielu, ale domyślam się, że jest to często wesoła twórczość literacka, a interesują mnie właśnie połączenia, nie single hop. Edytowane 31 Maja 2016 przez kamilg20 pigmei 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 od siebie mogę polecić połączenie citra, mosaic, chinook - robiłem chyba ze 3 razy i tropiki, marakuja, ananas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się