rbk Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Mam w planach uwarzenie w następnych tygodniach American Barley Wine. Mam prośbę o weryfikację receptury:American BarleywineZasyp:8,5kg - Słodownia Strzegom - pale ale 0,5kg - Castle Malting - Crystal 150 EBC0,5kg - Słodownia Strzegom - karmelowy 300,5kg - Słodownia Strzegom - wiedeńskiChmielenie:20g - Chinook - 60'15g - Amarillo - 60'15g - Cascade - 40'15g - Chinook - 20'20g - Amarillo - 15'15g - Cascade - 15'15g - Chinook - 10'15g - Amarillo - 0'20g - Cascade - 0'Drożdże: FM52 - Amerykański Sen - Gęstwa (drugie pokolenie po Mosaic IPA 14,2brx)Zacieranie:63C - 30 min 67C - 60 min 74C - 30 min Wychodzi około 65IBU i 24blg na 20L.Czy zasyp i chmielenie wygląda dobrze? A może dorzucić chmielenie na cichą na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Czy zasyp i chmielenie wygląda dobrze? A może dorzucić chmielenie na cichą na aromat? wyglądają dobrze (a co tam ma wyglądać?), ale goryczka chyba troszkę za małą jak na piwo 24Blg, które troszkę będzie musiało leżeć. No i ja bym dał mniej tych karmeli, ale to moja subiektywna ocena. Przy okazji wyjaśnij może cel tak zawiłego chmielenia bo mam wrażenie, że lubisz sobie dokładać roboty? BW z punktu widzenia chmielenia to wg mnie nie jest piwo, które wymaga nie wiadomo jakich cudów, wręcz uważam, że im prościej tym lepiej No, ale twój cyrk Twoje małpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbk Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Dzięki za odpowiedź. Z chmieleniem faktycznie zbyt komplikuje sobie życie. Rozbije to na max 4 porcje. Odnośnie ilości chmielu dorzucę więcej, żeby dobić do około 80. Karmele pewnie też lekko ograniczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 10% karmelowego to pasuje do Bittera 10Blg a nie takiego potwora. Gdzieś tu niedawno był wątek o Barleywine na 100% Pale Ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Gdzieś tu niedawno był wątek o Barleywine na 100% Pale Ale... I wyszło super, piękna głęboko czerwona barwa i dużo aromatów typowych dla BW. Tylko należałoby dodać, że samo gotowanie trwało 4h co chyba może być poniekąd uznane za ekwiwalent dodatku słodów karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbk Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Gdzieś tu niedawno był wątek o Barleywine na 100% Pale Ale... I wyszło super, piękna głęboko czerwona barwa i dużo aromatów typowych dla BW. Tylko należałoby dodać, że samo gotowanie trwało 4h co chyba może być poniekąd uznane za ekwiwalent dodatku słodów karmelowych. Planuje gotować 3h. W takim razie ograniczę karmele do minimum, ewentualnie całkiem je wyeliminuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Tak przy okazji: ilość gotowego piwa 11 L Gęstość 22.7 BLG IBU 79 SRM 14.7 Styl American Barleywin Surowce fermentujące: -Viking/Strzegom Pale ALE 4 kg (88.9%) 5EBC -Fawcett - Crystal 0.25 kg (5.6%) 160EBC -Carapils 0.25 kg (5.6%) 4EBC Zacieranie: 67°C; 60 min Gotowanie: 90 min Chmiele: Chinook 25 g 60 min Chinook 10 g 45 min Amarillo 10 g 30 min Amarillo 10 g 15 min Cascade 10 g 15 min Whirlpool: Amarillo 15 g Cascade 25 g Na zimno: Chinook 15 g 7 dni Amarillo 15 g Cascade 15 g Drożdże: US-05 jedna saszetka (pewnie dwie byłoby lepiej, ale warka jest 2x mniejsza - powinno starczyć) Będzie dobrze? Najbardziej zastanawia mnie ilość karmelu. Chciałbym dobrą, slodowo-karmelową podbudowę ale bez 3h gotowania(zbyt uciążliwe) i smaku cukierków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się