Eselchen Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Na wstępie Witam wszystkich forumowiczów Mam już za sobą jedną warkę z brewkitu (Coopers wheat beer), które bardzo mi smakowało. Później warzyłem piwko z zacieraniem, lecz poszło wszystko w kanał. Było to z 1.5 roku temu, a teraz znowu naszła mnie ochota na domowe piwko. Skłaniam się ku gotowcowi, tylko nie wiem jaki wybrać. Interesuje mnie jasne, tradycyjne piwo z niską goryczką. Najchętniej kupiłbym Coopers LAGER, ale nie uzyskam odpowiednio niskiej temperamenty fermentacji, więc zostają mi bittery i ale. Co byście polecili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) Na wstępie Witam wszystkich forumowiczów Mam już za sobą jedną warkę z brewkitu (Coopers wheat beer), które bardzo mi smakowało. Później warzyłem piwko z zacieraniem, lecz poszło wszystko w kanał. Było to z 1.5 roku temu, a teraz znowu naszła mnie ochota na domowe piwko. Skłaniam się ku gotowcowi, tylko nie wiem jaki wybrać. Interesuje mnie jasne, tradycyjne piwo z niską goryczką. Najchętniej kupiłbym Coopers LAGER, ale nie uzyskam odpowiednio niskiej temperamenty fermentacji, więc zostają mi bittery i ale. Co byście polecili? co się stało, że wszystko poszło przy zacieraniu w kanał? myślę, że nie ma się co zniechęcać, piwa własnoręcznie zacierane są o klase lepsze niż brewkity, o czym pewnie doskonale wiesz. może jednak warto na odświeżenie wiadomości i nabranie chęci zrobić jeszcze jeden kit. Edytowane 18 Maja 2016 przez kondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) Przy zacieraniu wszystko było ok. Piwko zabutelkowałem, leżało 2-3 miesiące, a przy próbie degustacji nie dało się przełknąć, tylko kwas było czuć w każdej butelce. Prawdopodobnie nie utrzymałem odpowiedniej sterylności podczas przelewania schłodzonej brzeczki do fermentora. Ze względu na brak czasu, chce zrobić w brewkita, może po tym najdzie mnie ochota na piwko z zacieraniem Edytowane 18 Maja 2016 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) może w takim razie opcja 50/50 - zrób z ekstraktów słodowych. a co to jak dla mnie już zależy trochę od warunków jakie będziesz miał do fermentacji bo za chwilę zrobi się ciepło i jak nie masz odpowiednio chłodnego pomieszczenia to może pomyśl o belgach? bpa albo saison? Edytowane 18 Maja 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) Widzę, ze chcecie mi brewkity wybić z głowy może w takim razie opcja 50/50 - zrób z ekstraktów słodowych. Jak mam z ekstraktów słodowych robić, to wole już z zestawu surowców na bazie słodów. Co sądzicie o tym zestawie? http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/731-belgian-pale-ale-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html#/zestaw-20l/srutowanie-tak I ew. jaki drożdże wybrać? z jeszcze długim terminem ważności, nadadzą się? EDIT: Mam nowe nie otwarte drożdże Safale S-04 z jeszcze długim terminem ważności, nadadzą się? Edytowane 18 Maja 2016 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) Skłaniam się ku gotowcowi, tylko nie wiem jaki wybrać. Interesuje mnie jasne, tradycyjne piwo z niską goryczką. Najchętniej kupiłbym Coopers LAGER, ale nie uzyskam odpowiednio niskiej temperamenty fermentacji, więc zostają mi bittery i ale. Co byście polecili? Zestawów Coopersowych masz do wyboru sporo. Z tych co robiłem - to Lager (z cukrem) - taki sobie, ale to było moje pierwsze w ogóle piwo. Dark Ale i English Bitter (oba z jasnym ekstraktem Coopersa płynnym) - wyszły dobre, ale to oczywiście kwestia gustu. Przy czym Dark Ale wcześniej po rozlaniu jest dobre, English Bitter nabrał smaku dopiero po 3 miesiącach. No i oba fermentowane tak ok 2°C niżej niż podaje instrukcja. No i Dark Ale jasne w ogóle nie jest :-). Edytowane 18 Maja 2016 przez mrmrooz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 S-04 nie nadadzą się do belgów, na nich to jakiś bitter albo ira, może nie do końca jasne ale goryczką Cię nie przerazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 To do belga które wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Pod zestawem masz zalecane i każde z nich lepiej czy gorzej się nadają. Nie chcę Ci doradzać konkretnie które bo żadnych nie używałem - do swoich belgów użyłem płynnych FM26 Gdybym miał robić na suchych to chyba bym próbował tych MJ Belgian Ale M27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Po przeglądnięciu zestawów surowców, ostatecznie zdecydowałem się na a'la Kölsch (http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/716-kolsch-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html). W piwnicy mam ok. 17-18 stopni, wiec idealnie. Jako, że cała rodzinka preferuje nisko chmielone piwa, jak Żywe Amber. Generalnie IBU w okolicy 20-25. W zestawie znajdują się 2 rodzaje chmieli: Chmiel Magnum 10g oraz Chmiel H.Hersbrucker 25g. O Ile powinienem zmniejszyć dawkę, aby uzyskać zadowalający efekt? Ewentualnie, jakich innych chmieli użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Te będziesz miał w zestawie to może szkoda płacić za inne. Według TB magnum ma 11,5 a HH 4,3 % alfakwasów Żeby policzyć ibu to jeszcze trzeba wiedzieć jak będziesz miał w instrukcji chmielenie Ale 10 g magnum na 60m i 25 Hallertauer na 10 m da Ci w okolicy 28 IBU jeśli uzyskasz 20 litrów po gotowaniu Tu masz kalkulator i możesz sobie trochę pokombinować http://www.homebrewing.com/calculators/?page=tools§ion=bitterness Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Przy zacieraniu wszystko było ok. Piwko zabutelkowałem, leżało 2-3 miesiące, a przy próbie degustacji nie dało się przełknąć, tylko kwas było czuć w każdej butelce. Prawdopodobnie nie utrzymałem odpowiedniej sterylności podczas przelewania schłodzonej brzeczki do fermentora.To co poszło źle, poszło nie dlatego że zacierałeś. Po prostu przy pierwszej warce sprzęt był czysty, a kiedy lałes drugie piwo to nie wymyłeś go i nie odkaziłeś prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Właśnie skończyłem sprzątać po warzeniu piwka Uzyskałem ok. 19,5l brzeczki z 11-12 blg. Wszystko przebiegało bez problemów, z wyjątkiem awarii rurki z gruszką, do zasysania i przelewania schłodzonej brzeczki do fermentora, więc trzeba było zaciągać ustami Początkowa faza warzenia Chłodzenie brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 ile czasu tak chłodziłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 ile czasu tak chłodziłeś? Trochę ponad godzinę, dokładnie nie liczyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się