Marq Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Porter plebejski - Broworkator Piana drobna, trwała. Ciemna barwa. Aromat kawowy. Początek nieco pusty, później atakuje palona goryczka, która długo zalega w ustach. Ogólnie piwo ok, bez wad. Popracowałbym nad ilością i metodą dodawania kawy, oraz proporcjami chmielu i słodów palonych. Ze swoich doświadczeń wiem że nawet niewielka ilość kawy potrafi zdominować piwo i sprawić że piwo wydaje się wodniste/puste, oraz mocno palone. Moje rozwiązanie to zacieranie na słodko i większy ekstrakt, mniej kawy do kotła, a więcej przed rozlewem, na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Porter Gryczany - SvantevitPiana: Prawie jej nie ma. Poza tym drobna, beżowa.Barwa: Jak trzebaZapach: Słodki, mleczna czekolada, praliny (trochę estrów).Smak: Dobry balans między wodnistości, a pełnią. Pierwszy akord słodowy, drugi lekko kwaśny, a finisz trochę palony. Aftertaste złożony z tego co ciemne słody mają najlepszego do zaoferowania. Brakuje mi trochę goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Już nikt nie pije piwa z depozytu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homade in SCI Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) Dzisiaj zostawiłem w magicznej skrzynce dwa swoje piwa: 1. Marcowe 2. Saison Natomiast wziąłem: 1. Foreign EXTRA STOUT z Browar Domowy 2. Słony Kwas z Vpatyk Brevery Testować piwa z żoną będziemy w najbliższy weekend. Na początku chciałbym podkreślić, że nie znam się na ocenianiu piwa a dodatkowo ocena będzie bardzo subiektywna: W zasadzie już po weekendzie. W chwili obecnej spróbowałem piwa SŁONY KWASIK z VPATRYK BROVERY. Piwo trudno stwierdzić jakie tak naprawdę było, pierwszy łyk to intrygujące połączenie piwnego smaku ze słonym posmakiem, jednak kolejne łyki powodowały coraz mocniejsze zobojętnienie smaku a na samym końcu smak całkowicie się zatracił, piwo po drugim, trzecim łyku stało się całkowicie puste w smaku. Chmiel był całkowicie niewyczuwalny pomimo dodania kilku rodzajów na etapie warzenia, prawdopodobnie przez dodanie kwasu mlekowego w późniejszej fermentacji. Piwo było mętnawe, w zasadzie bez piany, bardzo słabo nagazowane. Nadmienić należy, iż piwo przed nalaniem było w lodówce przez 3 dni tak by pomóc mu się sklarować jednak nie pomogło. Piwo pite było w temperaturze około 10C. Foreign EXTRA STOUT z Browar Domowy Piwo o wyrazistym smaku. Piana średnio pęcherzykowa utrzymywała się do końca. Mocno wyczuwalny smak palonej kawy i czekolady. Goryczka słabo wyczuwalna. Piwo bardzo mi smakowało, przyjemy smak prawdziwego Stouta Edytowane 18 Września 2017 przez Homade in SCI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Cześć, Zostawiłem: 2x Cherry Sour Ale (jedno jest dla Beu, informacja na etykiecie) 2x Wood Aged RIS 2x Belgian Pale Ale Zabrałem: Porter Bałtycki - Bue's Homebrewing Belgian Blond Ale - Beu's Homebrewing Grodzisz - RKKR Rauchbier - Browar Reemisja Pils - Zibi666 Kveik - Vpatyk brewery Edytowane 21 Września 2017 przez Marq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Grodziskie - RKKR Lekko zmętnione, słomkowy kolor. Nagazowane wysokie. Trwała i drobnopecherzykową piana. W aromacie delikatna wędzonka, nuty zbożowe. W smaku wędzonka, zboże, zbalansowana goryczka. Brak odczucia wodnistości. Bardzo dobry i wzorowy grodzisz, gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 27 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Pils - Zibi666 Rozlew piwa: 30.12.2016, więc nie spodziewałem się cudów. Nagazowanie wysokie, ale w normie. Delikatnie zmętnione, kolor złoty. W aromacie intensywny miód pochodzący z utlenienia, goździki (albo coś kojarzącego się z tym), ziarno. W smaku ziarno, średnia goryczka, miód (zapewne aromat mnie myli), lekko kwaskowate, nie jest wodniste. Po takim czasie nie ma czego oceniać. Wypiłem ze smakiem, ale pewnie pół roku temu to było zupełnie inne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Rauchbier - Browar Reemisja Kolor bursztynowy, bardzo klarowne. Trwała piana. W aromacie intensywna bukowa wędzonka. W smaku wędzonka, delikatna słodowość, dość wytrwane, z wyczuwalną, ale delikatną goryczką. Bardzo czyste w profilu piwo, zbalansowane i pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 OT BIELSKO-BIAŁA Potrzebuję 50g chmielu na goryczkę (miała być marynka). Poratuje ktoś z okolicy? Byłem przekonany że mam a tu po sprawdzeniu wyszło na jaw że zużyłem dwa tygodnie temu. Przepraszam za zaśmiecanie tematu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Hej ludki, jaki jest stan depozytu po wakacyjnej przerwie? Wracamy do zabawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Cześć. Zostawiłem w depozycie: 1xBerliner Weisse 1xRye Saison Zabrałem: 1x Dry Stout - Michał Sewastianik 1x Pils Jarzębinowy - Browar Pająkus Dnia 24.11.2017 o 15:25, beu napisał: Hej ludki, jaki jest stan depozytu po wakacyjnej przerwie? Pamiętam, że w skrzynce jest: 2x Pils Jarzębinowy - Browar Pająkus 2x Polotmave - Zibi666 W sumie jest około 18 piw na chwilę obecną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Beu's Homebrewing - Belgian Blond Ale Przy otwarciu powolutku wychodzi z butelki, nasycenie wysokie, piana sycząca, ale dość trwała. Klarowny bursztyn. Aromat fenolowy, trochę estrowy. W smaku delikatnie czuć alkohol (mieści się w normie), ale alkohol rozgrzewa, co jest moim zdaniem wychodzi poza granicę tego stylu. Goryczka średnio-wysoka jak na ten styl, wychodzi na pierwszy plan, dalej taka chlebowa słodowość, biszkopt słabo wyczuwalny, raczej w tle. Estry sprawiają że piwo jest delikatnie owocowe. Podjąłem się raz uwarzenia blonda i widzę wspólną cechę naszych piw, czyli rozgrzewanie alkoholu, które na WKPD ocenili mi negatywnie. Cała reszta jest super, łącznie z goryczką, zbalansowanym aromatem. Powiedz jaki to jest ekstrakt, bo widzę tylko info o alkoholu (tyle samo miał mój blond) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto Wi Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Witam. Proszę o recenzję Browaru Pająkus- Pils Jarzębinowy. Starałem się Dziś dam do depozytu Tropical Pale Ale, też 3 szt. Też poproszę o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) 3 godziny temu, Roberto Wi napisał: Proszę o recenzję Browaru Pająkus- Pils Jarzębinowy. Hej. Jeszcze nie miałem czasu na degustację. Na pewno dodam recenzję prędzej lub później . Pozdrawiam Edytowane 7 Grudnia 2017 przez rkkr Roberto Wi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Wyczyściłem depozyt ze starych piw, zostawiając poniższe. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś w temacie, a depozyt odżyje po letniej przerwie: 1x Rye Dry Stout 2x Black Pale Ale 2x Kolsch 2x Red Flanders Ale 2x Framboise 2x Ronce (ostrężyna) Pobrałem: Słony Kwasik - Vpatyk brewery 2x Szybkie Rączki - Bez Zasad 2x Tmave - ??? Kveik - Vpatyk Brewery Saison - RK? Bubble Pale - Marq Marcowe - RK? Dry Stout - Michał Sewastianik dodatkowo wziąłem: Pils Jarzębinowy na dekokcji - Browar Pająkus Generalnie oprócz tego ostatniego piwka nie planuję degustować w trybie "recenzowania". Chyba, że ktoś się zgłosi, ze chciałby inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto Wi Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Czekam niecierpliwie To dopiero moja 23 warka, ale wydaje się niezła. Być może nie do końca stylowa, ale łatwo pijalna i smaczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto Wi Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Piwa pobrane z depozytu od Beu. Lambik sztos. Bardzo w stylu, pełnia, rewelacja. Jak wstawić zdjęcie z telefonu? Macie jakiś patent? Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Roberto Wi uczę się forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto Wi Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Maria też dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 17 minut temu, Roberto Wi napisał: Maria też dobra Na taką recenzję pewnie czekał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto Wi Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Cała recenzję dostał na PW. No może skróconą. Całość degustowanego piwa jest stylowa, są estry- czerwone owoce, rodzynki, śliwki, sherry utlenione, jest kwaskowatosc, jest słodycz. Ale jest też na wykończeniu smak "inny". Poczekam aż ktoś zrecenzuje bo nie wiem czy dobrze sensoruję Piwo wg mnie 9/10, bo powyższy Lambik dostał 10/10 . Po prostu wolę Lambiki A tak wogóle to niech ktoś pokaże jak się powinno oceniać piwo. Ja nie robię tego profesjonalnie. Aha- I jak wstawiać foty z telefonu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Pils Jarzębinowy na dekokcji - Browar Pająkus Piana: Grubopęcherzykowa, niemalże nieistniejąca, nietrwała, biała.Barwa: Słomkowy, przygaszony w stronę klarownego.Zapach: Słodowy, rześki, trawiasty, subtelne czerwone owoce, kiszona kapusta, mokry karton.Smak: Wysycenie niskie. Bardzo krótki akcent słodowy, potem wchodzi goryczka i kwaśność. Kwaśny finisz, kwaśno-cierpki aftertaste. Podsumowując: pilsy nie są zbyt wdzięcznymi piwami odnośnie "dodatków". Najpierw sugerowałbym uwarzyć dobrego słodowo-goryczkowego pilsa, a potem pomyśleć w którą stronę ewentualnie pociągnąć to jakimś dodatkiem. Roberto Wi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Dry Stout - Michał Sewastianik Piana: drobno pęcherzykowa, kremowy kolor, redukuje się powoli do obrączki Zapach: na pierwszym planie słody palone, kawa, brak wyczuwalnego chmielu ani alkoholu Kolor: czarny, nieprzejrzysty nawet pod światło Smak: na pierwszym planie wyczuwalna minimalna słodowość, lekko wyczuwalny chmiel, potem do głosu dochodzą smaki słodów palonych, kawowe i lekka kwaśność, wysycenie niskie, piwo jest trochę wodniste (11°Blg) Pils Jarzębinowy - Browar Pająkus Piana: niska, średnio pęcherzykowa, bardzo szybko redukuje się do obrączki, biała Zapach: na pierwszym planie chmiel, w tle kwaśność Kolor: jasno żółty, idealnie klarowny (piwo stało 3 tygodnie w lodówce) Smak: w pierwszej chwili wyczuwalny chmiel, następnie czuć kwaśność, niskie wysycenie, brak wyczuwalnego smaku jarzębiny, gdzieś w tle pojawia się w słodowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoslaw Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Pobrałem Lambika, porter podbity śliwka i kwas śliwkowy. Zostawiłem Canella stout (stout owsiany z cynamonem), Fragrant stout (stout owsiany z przytulią wonną), i American stout (ameryka się straciła wyszedł bardziej dry stout ale juz nie zmieniłem etykiet). Edytowane 4 Lutego 2018 przez piwoslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Pobrałem z depozytu: American Stout - Svantevit Schwarzbier - Kulik Brew Zostawiłem: 1xMarcowe 1xAltbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 American Stout - Svantevit Piana: drobno pęcherzykowa, kolor kremowy, długo się utrzymuje, ładnie oblepia szkło Zapach: na pierwszym planie słody palone, lekko wyczuwalny alkohol, potem można wyczuć delikatny aromat chmielu Kolor: czarny, nieprzejrzysty Smak: na pierwszym planie słody palone, kawowe, potem pojawia się goryczka, piwo fajnie zbalansowane, treściwe, minimalny alkohol w smaku Schwarzbier - Kulik Brew Piana: drobno pęcherzykowa, kolor lekko żółty, redukuje się do obrączki Zapach: najpierw zapach czekolady, potem na drugim planie kawa Kolor: czarny z rubinowymi przebłyskami pod światło Smak: na pierwszym planie słodowość, lekko wyczuwalna goryczka, niskie wysycenie, brak wyczuwalnego lakoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi