maciek1221 Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Siema, jakiś czas temu nastawiłem Sunny Ale, niestety wydajność mnie zaskoczyła i do fermentacji poszła brzeczka o gęstości 21BLG zamiast 12 . Piwo już zeszło do 3BLG i robi się ciepło po wypiciu,z dawką chmielu wyszła więc aipa. Zostało mi teraz solidnie nachmielić na zimno i za tydzień do butelek. Piwo bardzo fajnie smakuje ale jest dosyć słodkie. Słodycz wręcz dominuje nad goryczą. Z tego co wiem, to chmielenie na zimno wpływa tylko na aromat, więc pytanie - jest jakiś sposób żeby zbić słodycz? A może ona się ułoży i zaniknie w butelkach? Boję się, że picie tego piwa w obecnym stanie będzie nieprzyjemne, bo po prostu za słodkie. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Hmm, herbatka chmielowa? maciek1221 i Bielo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 No poza zakręconymi pomysłami np. z zakwaszeniem tego piwa, tak jak wspomniał wyżej ATP można spróbować skontrować słodycz goryczką z "herbatki chmielowej". maciek1221 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) niestety wydajność mnie zaskoczyła i do fermentacji poszła brzeczka o gęstości 21BLG zamiast 12 Poważnie piszesz z tą wydajnością? Trzeba było rozcieńczyć wodą, albo wysłodkami do odpowiedniej gęstości. Nie kieruj się smakami przed butelkowaniem, wszystko się zmieni z czasem. Jak na 21 blg to wyszła porządna imperial IPA. Jeśli zeszło do 3 blg przy takim początkowym blg nie powinieneś mieć aż tak słodkiego piwa, ale mocno alkoholowe. Chmielenie na zimno nie zwiększa IBU, ale potęguje odczucie goryczki. PS. Napisz mi jakim sposobem uzyskałeś 21 blg przy zamierzonym 12? Za długo gotowałeś, czy co? Edytowane 29 Maja 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Jeszcze patrząc na etykietkę Kwasu Epsilon. Ekstrakt chmielowy to też opcja, ale na pewno dużo droższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Wiem, że piwo w czasie fermentacji może smakować inaczej, ale tu nie chodzi o jakiś posmak szamba czy drożdży tylko o bardzo słodki smak mimo, że cukru już mało zostało. Jakieś mniej więcej proporcje takiej herbatki? Używać typowo goryczkowych odmian? Jakieś zalecenia, co by się chwastowy smak nie pojawił? Problem jest taki, że piwo musi być idealne na 16 lipca, nie mam już czasu na błędy... Mam je 2 fermentorach, więc ewentualnie jeden poddam zgorzknieniu . Czy herbatkę chmielową mogę dodać dniu rozlewu? Piwo ma moc, przy zlewaniu na cichą wychyliłem na szybko pół kufla to byłem bardzo zadowolony. Wysoki ekstrakt otrzymałem sam nie wiem jak. Piwo według tej receptury robiłem już drugi raz i ostatnio wyszło jak należy czyli 12-14. Tym razem filtrowałem bazooką i to może ona mi takiego powera dała, bo zauważyłem wzrost wydajności od momentu jak zacząłem filtrować właśnie bazooką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 BW Ci wyszedł... Może weź go sobie wyleżakuj, a w tygodniu uwarz nową warkę, do 16 lipca się wyrobisz raczej. Strasznie podejrzana ta wydajność, ciężko uwierzyć w taki wzrost... Obstawiam że Ci 2kg cukru ktoś sypnął do gara albo odparowało 9L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Tym razem filtrowałem bazooką i to może ona mi takiego powera dała, bo zauważyłem wzrost wydajności od momentu jak zacząłem filtrować właśnie bazooką. no to raczej wcześniej miałeś kiepska wydajność bo cudów ni ma Czy herbatkę chmielową mogę dodać dniu rozlewu? tak Jakieś mniej więcej proporcje takiej herbatki? gotowałbym gdzieś w 2l wody a dałbym chmielu tak z 10% tego co wychodzi z wyliczeń IBU, o które chciałbym podnieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Wysoki ekstrakt otrzymałem sam nie wiem jak. Piwo według tej receptury robiłem już drugi raz i ostatnio wyszło jak należy czyli 12-14. Tym razem filtrowałem bazooką i to może ona mi takiego powera dała, bo zauważyłem wzrost wydajności od momentu jak zacząłem filtrować właśnie bazooką. Tak z ciekawości - możesz podać tą recepturę i na ile litrów była? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 możesz opisać jak tak cudownie zwiększyć wydajność? rozumiem walnąć się o 1-2°Blg nawet 5°Blg ale nie o 9°Blg może zrobiłeś błąd pomiaru ? chyba że zakładałeś 30l a wyszło 15l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Jak zamiast 12Blg wyszło 21 to niechybnie wydajność musiała byc ponad 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Jak zamiast 12Blg wyszło 21 to niechybnie wydajność musiała byc ponad 100% wg BS nawet 140%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 To niemal jak inpreza w kanie galilejskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Jak zamiast 12Blg wyszło 21 to niechybnie wydajność musiała byc ponad 100% wg BS nawet 140%... A jak to policzyłeś nie znając receptury ani założonej wydajności która by dała te 12Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Panowie, ja nie chciałem się chwalić wydajnością, ani wprowadzać kogoś w jakieś podstępne domysły, bo ta w moc piwa jest mi mocno nie na rękę - nijak się nie nadaje na lekkie piwko na lato, na wesele brejdaka. Bo patrząc na ilość pytań o wydajność: JAKIM CUDEM, JAK, itd, to chyba przysłoniło moje pytanie - jak zbić słodycz. Pale Ale 10KGwiedeński 2,3KGpszeniczny 600gpłatki ryżowe 2,5KGkarmelowy 120 1,2KG Zacierane 67stopni przez godzinę i 10 minut mashout Do fermentacji poszło 55 litrów. Filtrowane do 65litrów, 5 litrów w kanał. Ostatnim razem jak robiłem wg tej samej receptury, a tylko przy innym filtratorze to wyszło mi około 14BLG, bo już średnio pamietam. Edytowane 30 Maja 2016 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Maciek możesz jeszcze zrobić HGB i dodać herbatki chmielowej, bo goryczka dość mocno spadnie. Piwo będzie bardziej rozwodnione, ale mniej słodkie i mniej chmielowe, za to będzie go sporo więcej. Jak to ma być na wesele to pewnie większość niezbyt będzie zwracała na smak Lub jak koledzy pisali wcześniej skontrować słodkość goryczą właśnie z herbaty chmielowej, np 20-25 g chmielu goryczkowego zagotować w litrze wody i dodać do zielonego piwa. (mowa o 1 fermentorze). Mimo wszystko wydajność zacna Edit: Słodkość też Ci podbija słód karmelowy i wiedeński (wnosi posmaki miodowe). Słodkość też bierze się od późnego chmielenia/chmielenia na zimno niektórymi odmianami chmielu. To co czujesz "słodkiego" w piwie to np. owoce, miód, karmel? Czy po prostu jest słodkie (cukrowate?)? Edytowane 30 Maja 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Ciężko powiedzieć, waham się pomiędzy miodowe i cukrowate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Ciężko powiedzieć, waham się pomiędzy miodowe i cukrowate W takim wypadku podbiłbym goryczkę herbatką dla równowagi. Chociaż dla weselnych gości może to być niezbyt smaczne (zakładam, że większość gustuje w Lechu itp. a może się mylę?). Smaki słodowe z czasem się układają (BW czy Dubbel po czasie aż tak słodowe, słodkie nie są, ale zrównoważone), ale to potrzebuje czasu, nie wiem czy do połowy lipca się ułoży. Lub znana technika z koncernów - HGB, rozcieńczenie młodego piwa wodą i zabutelkowanie. Niestety nic więcej mi nie przychodzi do głowy, zrobisz jak uważasz. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Jak zamiast 12Blg wyszło 21 to niechybnie wydajność musiała byc ponad 100% wg BS nawet 140%... A jak to policzyłeś nie znając receptury ani założonej wydajności która by dała te 12Blg? Nie no ten post to śmieszkowanie takie, ale co do tego jak to wyliczyłem - przyjąłem że standardowa wydajność to 80%, wziąłem jakąś swoją recepturę z zasypem na 12blg, wpisalem wydajność na 140% i BS pokazał ponad 21blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 A, ok, ja konserwatywnie przyjąłem 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Coś to dziwne... teraz wydajność osiągnąłeś 100%, a poprzednio miałeś 55%? Nie pierwszy rok warzysz i taki rozrzut? A co do goryczki, to polecałbym ekstrakt chmielowy - najbezpieczniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) patrząc na ilość pytań o wydajność: JAKIM CUDEM, JAK, itd, to chyba przysłoniło moje pytanie - jak zbić słodycz. Bo trzeba najpierw zrozumieć jaka jest sytuacja żeby znaleźć rozwiązanie. Póki co wiemy tyle: - nie wiadomo jakie Blg poszło do fermentora (wersję o 21Blg odrzucam jako sprzeczną z prawami fizyki - wydajność powyżej 100%) - oceniasz smak piwa na podstawie smaku w fermentorze co, jest mało wiarygodne - mimo że piwo zeszło bardzo głęboko, do 3 blg (co nie byłoby od rzeczy nawet w lekkim bitterze), twierdzisz że piwo jest bardzo słodkie. - według danych które podałeś piwo ma 10% AbV, a jednak największym problemem jest to że jest słodkie. Słowem, wiemy że nic nie wiemy. I jak tu dać sensowną poradę? Edytowane 31 Maja 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Panowie, ja nie chciałem się chwalić wydajnością, ani wprowadzać kogoś w jakieś podstępne domysły, bo ta w moc piwa jest mi mocno nie na rękę - nijak się nie nadaje na lekkie piwko na lato, na wesele brejdaka. Bo patrząc na ilość pytań o wydajność: JAKIM CUDEM, JAK, itd, to chyba przysłoniło moje pytanie - jak zbić słodycz. Pale Ale 10KG wiedeński 2,3KG pszeniczny 600g płatki ryżowe 2,5KG karmelowy 120 1,2KG Zacierane 67stopni przez godzinę i 10 minut mashout Do fermentacji poszło 55 litrów. Filtrowane do 65litrów, 5 litrów w kanał. Ostatnim razem jak robiłem wg tej samej receptury, a tylko przy innym filtratorze to wyszło mi około 14BLG, bo już średnio pamietam. Patrząc na Twoją recepturę ciężko nie zadawać pytań typu: "jakim cudem", bo wydajność zacierania na poziomie 105% to chyba cud, nie sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Nie ma co się rozwodzić, pewnie słód został źle zważony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) a tak nieśmiało też się BS posłużę może tu przyczyna ? Edytowane 31 Maja 2016 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się