xenon75 Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 W piątek uwarzyłem american pale ale.40 litrów.Po 20 litrów na fermentor.Do jednego fermentora poszły US-05 a do drugiego Mangrove jacks m44 us west coast.Start us-05 po paru godzinach.Mangrove jacks m44 us west coast zero oznak startu. Poczytałem o nich dopiero teraz i dużo opinii że start bardzo długi.Przestraszony tymi opiniami dokupiłem jeszcze jedną paczkę.Czyli w sumie do wiadra poszły dwie saszetki Mangrove jacks m44 us west coast.Nadal brak jakiejkolwiek pracy.Kompletne zero startu :[ Dekiel wklęsły, powierzchnia brzęczki jak lusterko,zero piany kompletne nic :[ Natomiast US-05 super jedzą.Stąd moje pytanie. Czyli jeżeli do jutra nadal nic nie zacznie pracować mogę zadać brzęczkę US-05???????Wiem że już będzie późno i jest ryzyko zakażenia Ale nie mam wyjścia. ps. Nigdy w życiu już nie kupię Mangrove jacks m44 us west coast.Tyle stresu.Coś mnie podkusiło żeby z jednego warzenia zrobic na dwóch różnych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Robienie warek i dzielenie je na dwa fermentory z rożnymi drożdżami ewentualnie inaczej chmielone na zimno może więcej nauczyć i dzieki temu poznasz więcej smaków więc nie rezygnuj z tego. Zrobiłem na tych drożdżach jedno piwo i było to ostatni raz jak je użyłem. Tez miałem problem z wystartowaniem ale po około 35h ruszyły. Po około 3 tyg fermentacji (burzliwa cicha) zabutelkowałem ale piwo wyszło duzo duzo gorsze niż te same na us-05. sam nie wierzyłem ze może być taka różnica. na Twoim miejscu wrzucił bym tam us05 Edytowane 29 Maja 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Te drożdże długo startują, jeśli dodałeś 2 paczki to na pewno ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 przerabiałem je ostatnio. Za 4-5 dni powinny ruszyć. Jak będziesz miał szczęście to może przez ten czas nie rozwinie się żadne dziadostwo. Lepiej było tę dychę na śmietnik wywalić, to bym przynajmniej surowca nie stracił i wiadra nie zasyfił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innerlife Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 chcialem kupic te drozdze ale tez poczytalem troche opini o dlugim starcie i jednak zrezygnowalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Za 4-5 dni powinny ruszyć. Hahahaha Masakra. Ja wygrałem ostatnio 5 różnych paczek drożdży MJ, więc wchodzę na forum i czytam. 1 - startują trzy dni 2- startują 3 dni, płytko odfermentowują 3 - startują 2 dni, długo dofermentowują 4 - lagery - startują w conajmniej 3 dni, po 3 dniach ludzie spanikowani już podnoszą temperaturę do 14°C, i w sumie nie wiadomo czy ne tak długo starują, czy po prostu poniżej 14°C nie pracują 5 - belgi, tu opinie nawet jako takie, jak dobrze pamiętam Wniosek - drożdże MJ to badziew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Ostatnio mi M07 cztery doby startowały, pobiłem dotychczasowy rekord o ponad 3 dni Ale wg mnie coś się u nich porobiło bo rok-dwa lata temu starty miałem normalne, a szkoda bo obecnie wybór suchych jest u nich imponujący (zwłaszcza do anglików i belgów), a z profilu bylem zawsze zadowolony. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Może zamiast narzekać róbcie startery 3 dni wcześniej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) No właśnie, jak mam robić starter to już wolę FM kupić edit: Tym piwem było grodziskie, żeby nie było, że na nie wiem jakie blg się porywałem Edytowane 8 Czerwca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Jedną ze swoich paczek zadałem nieuwodnioną do 5l brzeczki. Po dwóch dniach nieśmiało zaczęła pracować (w 18°C). To co dopiero jak ktoś je zadaje do 20l... No właśnie, jak mam robić starter to już wolę FM kupić Albo wydać 2zł więcej na fermentisy Edytowane 8 Czerwca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Bohemian Lager ostatnio, startowały około 24h. 2 paczki na 23 litry 10o, uwodnione, zadane w 14 stopniach, fermentuje w 10 otoczenia. Więc różnie to bywa z nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Albo wydać 2zł więcej na fermentisy Fermentisy chyba są nawet tańsze, chyba że MJ zeszedł z ceną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ja użyłem z MJ tylko UK Dark Ale M03 i były to najszybciej startujące drożdże, jakie miałem. Pierwsze piwo kilka godzin i pierwsze oznaki piany, na gęstwie wystarczyły im 3 godziny. Może wyjątek potwierdzający regułę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się