conrado Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Mam zamiar uwarzyć AIPA'e ok 15 blg.Oto moja wymyślona receptura: Zacieranie: 20l wody (ok 3L/kg słodu) Pale ale 6.5 kg (strzegom) CaraMunich II 0.3kg zacier zakwaszam do Ph 5.2 (w przypadku mojej wody ok 4ml kwasu ortofosforowego) zacieranie jedno temperaturowe w 65°C az do negatywnej próby jodowej wysładzanie wodą zakwaszoną do ph 5.2 -> mam nadzieje ze wyjdzie 30l Chmielenie: 60" 25g summit 15" 40g Chinook Fermentacja: Robię starter drożdżowy (2l z mieszadłem magnetycznym w 25°C ) z saszetki WY1056 i zadaję drożdże w całości (bez schładzania) do na chmielonej brzeczki schłodzonej do 18°C następnego dnia rano podnoszę temperaturę do 19°C i tak trzymam aż ekstrakt spadnie do 4°Blg wtedy podnoszę stopniowo temperaturę do 20* żeby dokładnie dofermentować do spodu (z kalkulatora wynika mi ze powinno zatrzymać się gdzieś przy 3.5°Blg) następnie przez 5 dni robię chmielenie na zimno chmielem simcoe 90g.Re-fermentacja z użyciem syropu cukrowego.Co myślicie? Będzie dobrze czy coś zmienić?Pozdrawiam Edytowane 30 Maja 2016 przez conrado Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Więcej chmielu na 0min albo hop stand. Fermentować trochę chłodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Ja właśnie otworzyłem swoje AIPA (możesz poszukać w zapisakach piwowarów). Jestem bardzo zadowolony. To moja druga warka i pierwsza, do której nie mam zatrzeżeń. Na pewno ją powtórzę. Także na podstawie mojej warki mogę napisać, że więcej chmielu. Nie wiem, jak bardzo lubisz goryczkę, ale dla mnie, to co najmniej drugie tyle. W moim było w sumie 260g w kilku etapach. Poza tym trzeba jakoś to podzielić, żeby na zimno nachmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafik Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zapodaj linka, to piwo wygrało jakiś konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zapodaj linka, to piwo wygrało jakiś konkurs? http://www.piwo.org/topic/20856-314wopl/?p=396774 Zajęło pierwsze miejsce w konkursie organizowanym w moim garażu. Na drugim miejscu był mój dry stout. Potem długo, długo nic i wyróżnienie dostała kiełbasa z grilla. Natomiast doszły mnie słuchy, że konkurs był od początku ustawiony. Podobno ten piwowar i sędzia, to jakaś bliska rodzina. Często są widywani razem. Krzysztoń 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafik Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Nie wiem czy jak uwarzę drugą warkę odważę się twierdzić że to najlepsze piwo i takie ludkowie róbcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Nie wiem czy jak uwarzę drugą warkę odważę się twierdzić że to najlepsze piwo i takie ludkowie róbcie Też nie wiem. W sumie nie znam piwowara, który by tak zrobił, ale możesz spróbować. Z tego co się zorientowałem, to tu są raczej przyjaźni ludzie, więc pewnie potraktują Cię pobłażliwie. Ale ja tu jestem od niedawna, więc mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conrado Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 314wo.pl - fajny przepis, może spróbuję podobny skoro jesteś zadowolony Rzeczywiście dodam trochę chmielu w 60" (lubię umiarkowaną goryczkę dlatego trochę mniej niż w twoim) i dodatkowo na 0" na aromat. Więcej chmielu na 0min albo hop stand. Fermentować trochę chłodniej. Czy wg ciebie o 1 st C chłodniej będzie ok? czy jeszcze niżej? PawelH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Ja bym fermentował w 15-16C temperatury otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conrado Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) ale mam sterowanie wężownica (chłodzenie wodą kranową 12°C) i czujnik umieszczony w piwie wiec mogę dokładnie co do 0,1°C ustawić temperaturę. Jednego razu gdy sterownik się zaciął fermentowałem własnie w takich niskich temperaturach (albo moze nawet bardziej 14-15) i były dziwne posmaki - nie wiem czy to od tego, ale wyszły takie przyprawowe ostre (chyba fenolowe). Nie wiem czy to bylo od niskiej temperatury czy moze bardziej od duzych wachan ale zle wspominam ;P Edytowane 6 Czerwca 2016 przez conrado Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 No to 17-18C temperatury piwa. Nie wiem co Ci wtedy wyszło i na czym, mówię o dobrej temperaturze dla 1056. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się