conrado Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 (edited) Mam zamiar uwarzyć AIPA'e ok 15 blg.Oto moja wymyślona receptura: Zacieranie: 20l wody (ok 3L/kg słodu) Pale ale 6.5 kg (strzegom) CaraMunich II 0.3kg zacier zakwaszam do Ph 5.2 (w przypadku mojej wody ok 4ml kwasu ortofosforowego) zacieranie jedno temperaturowe w 65°C az do negatywnej próby jodowej wysładzanie wodą zakwaszoną do ph 5.2 -> mam nadzieje ze wyjdzie 30l Chmielenie: 60" 25g summit 15" 40g Chinook Fermentacja: Robię starter drożdżowy (2l z mieszadłem magnetycznym w 25°C ) z saszetki WY1056 i zadaję drożdże w całości (bez schładzania) do na chmielonej brzeczki schłodzonej do 18°C następnego dnia rano podnoszę temperaturę do 19°C i tak trzymam aż ekstrakt spadnie do 4°Blg wtedy podnoszę stopniowo temperaturę do 20* żeby dokładnie dofermentować do spodu (z kalkulatora wynika mi ze powinno zatrzymać się gdzieś przy 3.5°Blg) następnie przez 5 dni robię chmielenie na zimno chmielem simcoe 90g.Re-fermentacja z użyciem syropu cukrowego.Co myślicie? Będzie dobrze czy coś zmienić?Pozdrawiam Edited May 30, 2016 by conrado Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 Więcej chmielu na 0min albo hop stand. Fermentować trochę chłodniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Ja właśnie otworzyłem swoje AIPA (możesz poszukać w zapisakach piwowarów). Jestem bardzo zadowolony. To moja druga warka i pierwsza, do której nie mam zatrzeżeń. Na pewno ją powtórzę. Także na podstawie mojej warki mogę napisać, że więcej chmielu. Nie wiem, jak bardzo lubisz goryczkę, ale dla mnie, to co najmniej drugie tyle. W moim było w sumie 260g w kilku etapach. Poza tym trzeba jakoś to podzielić, żeby na zimno nachmielić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Zapodaj linka, to piwo wygrało jakiś konkurs? Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Zapodaj linka, to piwo wygrało jakiś konkurs? http://www.piwo.org/topic/20856-314wopl/?p=396774 Zajęło pierwsze miejsce w konkursie organizowanym w moim garażu. Na drugim miejscu był mój dry stout. Potem długo, długo nic i wyróżnienie dostała kiełbasa z grilla. Natomiast doszły mnie słuchy, że konkurs był od początku ustawiony. Podobno ten piwowar i sędzia, to jakaś bliska rodzina. Często są widywani razem. Krzysztoń 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Nie wiem czy jak uwarzę drugą warkę odważę się twierdzić że to najlepsze piwo i takie ludkowie róbcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Nie wiem czy jak uwarzę drugą warkę odważę się twierdzić że to najlepsze piwo i takie ludkowie róbcie Też nie wiem. W sumie nie znam piwowara, który by tak zrobił, ale możesz spróbować. Z tego co się zorientowałem, to tu są raczej przyjaźni ludzie, więc pewnie potraktują Cię pobłażliwie. Ale ja tu jestem od niedawna, więc mogę się mylić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
conrado Posted June 5, 2016 Author Share Posted June 5, 2016 314wo.pl - fajny przepis, może spróbuję podobny skoro jesteś zadowolony Rzeczywiście dodam trochę chmielu w 60" (lubię umiarkowaną goryczkę dlatego trochę mniej niż w twoim) i dodatkowo na 0" na aromat. Więcej chmielu na 0min albo hop stand. Fermentować trochę chłodniej. Czy wg ciebie o 1 st C chłodniej będzie ok? czy jeszcze niżej? PawelH 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Ja bym fermentował w 15-16C temperatury otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
conrado Posted June 6, 2016 Author Share Posted June 6, 2016 (edited) ale mam sterowanie wężownica (chłodzenie wodą kranową 12°C) i czujnik umieszczony w piwie wiec mogę dokładnie co do 0,1°C ustawić temperaturę. Jednego razu gdy sterownik się zaciął fermentowałem własnie w takich niskich temperaturach (albo moze nawet bardziej 14-15) i były dziwne posmaki - nie wiem czy to od tego, ale wyszły takie przyprawowe ostre (chyba fenolowe). Nie wiem czy to bylo od niskiej temperatury czy moze bardziej od duzych wachan ale zle wspominam ;P Edited June 6, 2016 by conrado Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 No to 17-18C temperatury piwa. Nie wiem co Ci wtedy wyszło i na czym, mówię o dobrej temperaturze dla 1056. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now