buber Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Myślę o takim czymś: 1,7 kg ekstrakt jasny 0,25 słód monachijski I 0,2 słód carapils 0,2 płatki błyskawiczne żytnie Słody myślę moczyć w wodzie 70 st. C przez godzinę, potem dodać do tego ekstrakt. Nad chmieleniem się jeszcze zastanowię, na goryczkę pójdzie Magnum, na smak i aromat Cascade. Z Brewerfiends wychodzi ok. 13,5 Plato, 12 litrów. Czy te słody mają mi się szansę zatrzeć (enzymy?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Monachijski I ma moc diastetyczny 70 stopni Litner. Powinna być średnia 30 stopni Litner do cała warka. Twoje ma około 39 (CaraPils nie da nic). Może lepiej dać troszeczka Pilsner/Pale Ale a mniej ekstrakt słodowy. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Monachijski I ma moc diastetyczny 70 stopni Litner. Powinna być średnia 30 stopni Litner do cała warka. Twoje ma około 39 (CaraPils nie da nic). Może lepiej dać troszeczka Pilsner/Pale Ale a mniej ekstrakt słodowy. A jeśli zostanie tak jak jest, to jakich problemów należy się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Słody się nie zatrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Skrobia, a to tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Nie chciałbym odbierać ekstraktu słodowego, bo nie mam co potem z nim zrobić. Najwyżej wyjdzie więcej piwa. Ile dorzucić pale ale - 0,25 kg? To wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Na pewno dość, a może być mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Ok dziękuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Ostatecznie - 14 litrów, 13,5 Blg 1,7 kg ekstrakt jasny 0,2 kg słód pale ale 0,25 słód monachijski I 0,2 słód carapils 0,2 płatki błyskawiczne żytnie Chmielenie (do 35 IBU): 60 min - Magnum 8 g 30 min - Cascade 10 g 5 min - Cascade 20 g 0 min - Cascade 20 g Czy chmielenie jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Tego Cascade 30' to przełożyłbym na pięć minut czyli na 5' Cascade w ilości 30g lub na chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Myślicie, że coś takego jako podstawa do APA będzie ok? 13 litrów, ok 13,5 Blg 1,7 kg ekstrakt jasny 0,25 słód monachijski II 0,25 słód pszeniczny 0,2 płatki błyskawiczne żytnie 0,1 słód karmelowy 300 (chciałem przerobić ostatki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się