Mycroft Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Mam nadzieję, że nie powielam żadnego istniejącego wątku, ale nic nie znalazłem. Jak postąpić w przypadku chcicy na nachmielenie lagera na zimno? Produkuję aktualnie India Red Lagera i zastanawiam się nad sekwencją kroków: 1) burzliwa -> cicha z chmieleniem na zimno przez ostatnie 4-6 dni -> lagerowanie? 2) burzliwa -> lagerowanie i chmielenie pod koniec przy jednoczesnym podniesieniu temperatury? 3) jeszcze inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ja bym wybrał opcję 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ja bym wybrał opcję 2. Opcja numer 1 ma sens w przypadku chęci uzyskania bardzo klarownego piwa. Przefiltrowanie chmielin z pewnością nie da takich samych efektów jak kilkutygodniowe lagerowanie już bez chmielu. Pytanie co w tym czasie stanie się z aromatem chmielowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się