buszmen Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Cześć, ostatnio okazało się, że mojej mamie posmakowało Fortuna Czarne. Warząc z ekstraktów nie myślałem nawet o stworzeniu czegoś w jego stylu, ale teraz mając już kadź (pierwsze dwie warki uwarzone, kolejne dwie w weekend) postanowiłem, że jedno z następnych piw będzie w stylu zbliżonym do Fortuny Czarnej. Zdecydowanym utrudnieniem jest fakt, że nie mam warunków do fermentacji lagera, więc muszę ograniczyć wybór bazowego stylu do piw górnej fermentacji. Mam do Was następujące dwa pytania: na jakim stylu / przepisie bazowym powinienem się oprzeć? co zrobić, aby uzyskać smak coli? Szukałem przez pewien czas "gotowców" (brak ) a następnie postów dotyczących ogólnie tematu ciemnych piw ALE i smaku coli (orzeszki), ale nie mam jeszcze pomysłu jak się za to zabrać. Z góry bardzo dziękuję za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Smak coli w ciemnych piwach daje kardamon.A jeśli chodzi o recepturę to pewnie coś w kierunku jakiegoś ala milk stouta bez większej paloności. Przynajmniej z tego co pamiętam. Raz to piwo kiedyś spróbowałem i nie zamierzam nigdy więcej. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Cześć. Jak nie masz opcji na lagery to uwarz górnej fermentacji w niskiej temperaturze np na drożdżach danstar nottingham (Ktoś poleci Ci pewnie lepsze drożdże) - mi w 17 stopniach (średnio, zaczynam 16-16,5 -> 3-4 dni potem lekko do góry do 18-19) daje czysty profil. Słód bazowy - pilzneński/ pale ale, bez dodatków, ewentualnie trochę pszenicznego na pianę + do filtracji jęczmień palony +/- 7% dla barwy. Celuj w ekstrakt: 12,2%; alkohol: 5,8% obj. Czyli zacieranie na wytrawnie, musi Ci zejść do 1,5 blg, żeby zrobić takie parametry. Goryczkę ustaw sobie jak tam chcesz, max 25 IBU. Co do aromatów coli to daj syrop np z herbapolu o smaku coli. Ze 2 buteleczki 0,42 l. Tylko uwzględni to w obliczeniach gęstości początkowej. To w sumie celuj z zacierania na 9-10 blg, resztę Ci podniesie syrop. I dodaje się go pod koniec fermentacji burzliwej. I plus oczywiście ksylitol, lub słodzik Np taka receptura (wydajność na ok. 75%) na 20 litrów Pilzneński 3 kg Pszeniczny 0,4 kg Barwiący 0,3 kg - do filtracji. Zacieranie w 64-62 stopnie. Do filtracji powoli dodać cały barwiący, albo go wymoczyć w zimnej wodzie pare godzin i dolać do filtracji. Chmielu 15-20 g Marynki na 60 min., 10-15 g Lubelskiego na ostatnie 5 minut. Fermentacja w 16-18 stopniach na drożdżach górnej fermentacji, jak już piana opadnie dodać cały syrop (2 butelki), poczekać kilka dni jeszcze i gotowe (Zakładałem, że syrop ma w sobie 75 % cukrów 100 % fermentowalnych i butelka syropu = 0,42 l). Przed butelkowaniem daj 2 ew. 3 tabletki słodzika ze stewi + coś do nagazowania. Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Pindin buszmen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmen Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Dzięki wielkie za sugestie! Na podstawie posta powyżej, stworzyłem przepis na Brewness: http://brewness.com/pl/recipe/czarne-ale-cola/view Przyjąłem następujące założenia: waga syropu: 1,33kg / litr; potraktowałem go jako ekstrakt; 2,5 butelki 3,8l wody na kg ziarna (muszę mieć min. 17l wody aby przykryć grzałki w kadzi, max 26l w fermentatorze) mam minimalne starty z gotowania (1%), kadź jest szczelna Proszę o sugestie, co można tam jeszcze ulepszyć. Przed butelkowaniem daj 2 ew. 3 tabletki słodzika ze stewi + coś do nagazowania. 2 - 3 tabletki na butelkę, zgadza się? W jakie wysycenie celować (ile dodatkowo glukozy do butelki)? Burzliwa około tygodnia, cicha tak samo czy dłużej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Receptura spoko, prosta. 2 - 3 tabletki na butelkę, zgadza się? Tak. Możesz do kilku dać 1 tabletkę do kilku 2 i do kilku 3. Jak będziesz powtarzał kiedyś to określisz które smakowało najbardziej. W jakie wysycenie celować (ile dodatkowo glukozy do butelki)? Z tego co kojarzę to czarna fortuna jest dość mocno nagazowana... Celuj w 2,4-2,5 v/v. Nie powiem Ci ile glukozy, bo nie wiem w jakiej temp. będą leżeć zabutelkowane piwa. Burzliwa około tygodnia, cicha tak samo czy dłużej? Nie planuj pracy drożdżom. Same skończą jeść i wtedy fermentacja się zakończy. Burzliwą będziesz miał 2 razy. Raz przy fermentacji brzeczki, drugi raz jak dodasz syropów. Do drugiego fermentora nie musisz przelewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Dla mnie smak stewii jest nieakceptowany, może w piwie to ginie ale na samą myśl mną wstrząsa Ksylitol pewnie wychodzi drożej ale jest neutralny smakowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmen Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Dla mnie smak stewii jest nieakceptowany, może w piwie to ginie ale na samą myśl mną wstrząsa Ksylitol pewnie wychodzi drożej ale jest neutralny smakowo A jak wygląda kwestia dawkowania ksylitolu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Najprościej, to odlej sobie 0,5 L i dodawaj ksylitolu, aż będzie optymalnie słodkie. Później przelicz to na pozostałą warkę i masz dawkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Czytałem gdzieś, że łyżeczka ksylitolu daje taką samą słodycz jak łyżeczka cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Nie ma odpowiedzi typu "wsyp pół kilo" Robiłem dwa "babskie" piwa Malinowe z wysłodków po BW po dodaniu soków dofermentowało głęboko i musiałem dać 750 g na 22 litry zanim usłyszałem że "takie może być" Imbirowe z dużym dodatkiem karmelowych i zatarte możliwie najbardziej na słodko przy dodatku 500 g na 22 litry wyszło słodsze niż malinowe Tak, że rozpiętość spora i trzeba dobierać na smak Przy czym ja to przelewam na cichą i od razu słodzę bo ksylitol kupuje "po taniości" i jakby ktoś sprytnie domieszał mu cukru to nie mam ryzyka że naprodukowałem granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmen Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Bardzo mi to rozjaśniło sprawę. A co myślicie o dodaniu do planu zacierania przerwy dekstrynującej, żeby pojawiło się więcej niefermentowalnych cukrów? Przy takim zasypie będzie to miało sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Poradzić to Ci nie poradzę ale wątpliwości mogę zasiać pierwsza rzecz, syrop policz sobie jako czysty cukier a nie ekstrakt. Ekstrakt by odfermentował do jakiejś wartości a cukier z syropu dofermentuje do zera. Na butelce musi pisać ile g cukru jest w 100 mll syropu No i biorąc pod uwagę że dodajesz cukru to schemat zacierania masz zastanawiający, dosyć głęboko to zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmen Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zmodyfikowałem delikatnie przepis, uwzględniłem wagę cukru w syropie (76g / 100ml). dosyć głęboko to zejdzie Co to znaczy? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Dodatek cukru sprawia, że piwa odferentowują głębiej, czyli są bardziej wytrawne. Jak chcesz żeby było bardziej słodkie musisz zacierać na słodko, albo dodać cukrów niefermentowalnych. buszmen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 To są w sumie dwie rzeczy do przemyślenia Jedno że robisz piwo które ma być słodkie a zacierasz na maks wytrawnie plus dorzucasz kilogram cukru Bałbym się że % będą się wybijać nawet ponad ten smak z syropu i druga rzecz to ile % alko uzyskasz bo moim zdaniem uzyskasz sporo, za samego cukru około 2,3% Jak to ma być dla mamy to nie wiem czy takie piwo na szybkie usypianie chcesz jej zrobić Ja bym robił co się da żeby zostawić dużo cukrów niefermentowalnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmen Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 W takim razie rozumiem, że chodzi o skrócenie przerwy maltozowej a przedłużenie dekstrynującej, zgadza się? Czy schemat 62 - 30 min 72 - 30 min 78 - 5 min będzie w takim wypadku odpowiedni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Pomiń przerwę w 62oC i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmen Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Właśnie znalazłem wątek: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Autor sugerował: 62 - 5 min 72 - 70 min Tylko czy tak długa przerwa w 72 ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Jeżeli możesz zrobić próbę jodowa to zacieraj do momentu aż będzie negatywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor wątku który cytujesz pisze o tym co wie z praktyki Możesz do tego dochodzić na własnych błędach ale korzystanie z jego doświadczenia jak najbardziej ma sens I jeszcze ostatnia wątpliwość z mojej strony Jęczmień palony 0,4 kg - nie chcesz tego chyba wsypać od początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Właśnie znalazłem wątek: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Autor sugerował: 62 - 5 min 72 - 70 min Tylko czy tak długa przerwa w 72 ma sens? Jak chcesz mieć maksymalnie słodkie piwo, to nie rób przerwy w 62, tylko od razu w 70C. Pamiętaj że 5 minut w 62 + czas podgrzewania do 72C zatrze spora część słodu bardziej na wytrawnie i do tego możesz łatwo przegrzac zacier podczas podnoszenia temperatury do 72C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmen Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Jeżeli możesz zrobić próbę jodowa to zacieraj do momentu aż będzie negatywna. Czyli można spodziewać się jej negatywnego wyniku pomimo pominięcia długiej przerwy w 62st i zastąpieniu jej długą przerwą w 72? Jęczmień palony 0,4 kg - nie chcesz tego chyba wsypać od początku? Bazując na doświadczeniu kolegi opisującego swoje przygody z kobiecymi piwami, zastąpię go ciemnym, karmelowym słodem. Piwo zyska odpowiednią barwę a poza tym karmelowy posmak. A odpowiadając na Twoją wątpliwość - chciałem go dodać do filtracji. Pamiętaj że 5 minut w 62 + czas podgrzewania do 72C zatrze spora część słodu bardziej na wytrawnie i do tego możesz łatwo przegrzac zacier podczas podnoszenia temperatury do 72C. Czas podgrzewania oraz ryzyko przegrzania są w moim przypadku małe, sterownik i grzałki 3.5kw sprawują się przyzwoicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Odkopie, bo mi też owe piwo zasmakowalo i właśnie pije. Kolega zrobił klona, pochwali się jak wyszło? A może zamiast syropu kupić same orzeszki koli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmen Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 W dniu 5.12.2018 o 20:27, advisorylyrics napisał: Odkopie, bo mi też owe piwo zasmakowalo i właśnie pije. Kolega zrobił klona, pochwali się jak wyszło? A może zamiast syropu kupić same orzeszki koli To była ta wareczka: https://brewness.com/pl/batch/2072/view Szczerze mówiąc, to nie do końca pamiętam szczegóły. Było pijalne, aczkolwiek piła je głównie moja mama, mi nie podchodzą słodkie piwa. Nie było infekcji, było czuć colę, aczkolwiek bez przesady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 4 godziny temu, buszmen napisał: To była ta wareczka: https://brewness.com/pl/batch/2072/view Szczerze mówiąc, to nie do końca pamiętam szczegóły. Było pijalne, aczkolwiek piła je głównie moja mama, mi nie podchodzą słodkie piwa. Nie było infekcji, było czuć colę, aczkolwiek bez przesady. Dzięki za łopate. Taką mogę kopać dalej Niestety odnośnik mi nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się