Skocz do zawartości

Ciepło właściwe słodu


Jakub M

Rekomendowane odpowiedzi

Ile wynosi ciepło właściwe słodu?

 

W internecie, w pdf-ie zeskanowanym z książki o technologii żywienia (nie mogę go teraz zlokalizować) znalazłem wartość ok 494 J/kgK. Ale w tym wątku na forum pojawia się wartość 1600 J/kgK. Gdy dodawałem zasyp do wody o temperaturze policzonej używając pierwszej wartości, dostawałem zawsze zbyt zimny zacier. Druga wartość zdaje się mieć większy sens. Pytanie: czy jest jedna, standardowo przyjęta wartość ciepła właściwego słodu?

 

(Pomińmy odpowiedzi że "browar to nie apteka" itp, pytam z czystej ciekawości)

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W podanej książce jest podany wzór na ciepło właściwe słodu jęczmiennego w zależności od zawartej w nim wilgotności c=3760m+1150 dla 0,094<m<0,165. Jednak w zależności od obróbki cieplnej, którą przeszło ziarno ta wartość pewnie będzie inna. Jeżeli zapisywałeś temperatury to możesz sam wyliczyć ciepło właściwe, tak będzie chyba najdokładniej. Dokładne ciepło właściwe w literaturze można znaleźć raczej tylko dla czystych substancji, ewentualnie dla roztworów czy mieszanin o znanym składzie. I to tylko tych popularniejszych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.