Jakub M Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 (edytowane) Ile wynosi ciepło właściwe słodu? W internecie, w pdf-ie zeskanowanym z książki o technologii żywienia (nie mogę go teraz zlokalizować) znalazłem wartość ok 494 J/kgK. Ale w tym wątku na forum pojawia się wartość 1600 J/kgK. Gdy dodawałem zasyp do wody o temperaturze policzonej używając pierwszej wartości, dostawałem zawsze zbyt zimny zacier. Druga wartość zdaje się mieć większy sens. Pytanie: czy jest jedna, standardowo przyjęta wartość ciepła właściwego słodu? (Pomińmy odpowiedzi że "browar to nie apteka" itp, pytam z czystej ciekawości) Edytowane 11 Czerwca 2016 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Za http://pbc.biaman.pl/Content/363/wlasciwosci_termofizyczne_zywnosci_cz2.pdf suchego słodu jęczmiennego 1214 [J/kg*K] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 W podanej książce jest podany wzór na ciepło właściwe słodu jęczmiennego w zależności od zawartej w nim wilgotności c=3760m+1150 dla 0,094<m<0,165. Jednak w zależności od obróbki cieplnej, którą przeszło ziarno ta wartość pewnie będzie inna. Jeżeli zapisywałeś temperatury to możesz sam wyliczyć ciepło właściwe, tak będzie chyba najdokładniej. Dokładne ciepło właściwe w literaturze można znaleźć raczej tylko dla czystych substancji, ewentualnie dla roztworów czy mieszanin o znanym składzie. I to tylko tych popularniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się