Rageofhonor Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Chciałem nagazować kwas chlebowy Gozdawy w butelkach i dodatkowo do 3 g cukru na butelkę 0,5 l dodałem Stewii by był trochę słodszy. Niestety nagazowanie wyszło praktycznie zerowe. Czy Stewia zabiła drożdże lub drożdże Gozdawy POKV są kiepskiej jakości? Czy ktoś dodawał już Stewię dodatkowo do cukru podczas refermentacji w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Stewia ma dzialanie grzybobojcze. Dodanie stewii do refermentacji, gdzie ilosc komórek drozdzy byla mala bylo wiec błędem który to zapewne w efekcie poskutkowal ubiciem drożdży. Nie wiem tylko czemu nie zastosowales populatnych sprawdzonych metod podnoszenia slodkosci piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 No cóż ja napiszę tak ... nie będę się przegadywał z pigmei, że Stewia zabija drożdże bo nie znam się na właściwościach Stewii, ale ja w swoim życiu zrobiłem ok 30 warek w tym dwie warki dla mojej żony zgodnie ze wskazaniami użytkownika Zbyszka T tu link: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/. Do refermentacji użyłem stewii kupionej w tesco (prócz cukru). Dodałem 1 tabletkę na 0,5 L piwa i zakapslowałem. Piwa wyszły naprawdę dobre i z dużą trwałą pianką. Tak było w moim przypadku... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Jak widać przy tych drożdżach trzeba uzbroić się w cierpliwość. Nagazowało się, jednak smak pozostawia wiele do życzenia. Z kwasem chlebowym to miało niewiele wspólnego. Za bardzo smakuje jak kawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Bo to idiotyczne robić kwas bez zakwaszania,zrobiłeś najnormalniejszy w świecie podpiwek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Nie do końca zrobiłem podpiwek bo podpiwek jest chmielony a ten pseudo kwas nie miał w składzie chmielu. Nie dziwię się że został wycofany ze sprzedaży. Jak kwas z Gozdawy jest taki beznadziejny to zastanawiam się jak smakuje podpiwek Gozdawy który dzisiaj będę zlewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Pewnie surowce coś się tam różnią,ale stawiam, że smakują b.podobnie, jak chcesz robić b.dobry kwas to polecam moje przemyślenia na ten temat http://www.piwo.org/topic/16563-kwas-chlebowy-modern/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Ojciec się wkurzył i powiedział że teraz on zrobi prawdziwy kwas chlebowy według własnego przepisu bo tego z Gozdawy się pić nie da. Na bazie prawdziwego chleba, cytryn i innych dodatków. Chleb już ma tylko jeszcze go nie podsuszył. Potem kolej na eksperymenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Może robić i z chleba,to nieważne,( pewnie z ciemnej melasy z trzciny by wyszedł bez żadnego chleba,Rosjanie robią kwas ze wszystkiego),byle były bakterie kwasu mlekowego,daj mu ten temat do poczytania lepiej może mu się coś pojaśni w tej sprawie. Nawet ten z gozdawy by wyszedł miarę pijalny jakby był kwaśny Edytowane 27 Czerwca 2016 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się