Jump to content

Schizofrenia - Sancti Lucas 12°Blg


exor

Recommended Posts

Witam.

Poniższą recepturę testowałem kilka razy w domu, a ostatnio pojawiła się jako kontrakt w Słociaku. Inspiracją była klasyczna amerykańska pszenica, ale postanowiłem użyć wyłącznie nowofalowych chmieli europejskich. Wyszło rześko, wytrawnie, cytrusowo-żywicznie.

 

ekstrakt: 12°Blg

alkohol: 5.5%

goryczka: 25 IBU

 

Zasyp liczony na 20l wg wydajności 65% w Brewersfriend

2.4kg słód pszeniczny (50%)

2.4kg słód heidelberg (50%) 

 

zamiast heidelberg spokojnie można użyć pilzneński. Mi jednak zależało na jak najjaśniejszej barwie, stąd taki wybór słodu.

 

Wszystko zacierane min przez 60' w 65°C

 

chmielenie:

na początku gotowania:

10g Iunga (10.8%aa) 

 

na ostatnie 10' gotowania:

6g Triskel (3.5%aa)    

6g Bobek (1.5%aa) 

6g Kazbek (4.2%aa) 

6g Iunga (10.8%aa)

 

whirpool:

10g Triskel   

10g Bobek

10g Kazbek

10g Iunga 

 

na zimno:

14g Triskel

14g Bobek

14g Kazbek

14g Iunga

 

fermentacja w 17°C, drożdże: US-05. U mnie zeszło do 1.5-2°Blg

 

Smacznego!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.