exor Posted June 16, 2016 Share Posted June 16, 2016 Witam. Poniższą recepturę testowałem kilka razy w domu, a ostatnio pojawiła się jako kontrakt w Słociaku. Inspiracją była klasyczna amerykańska pszenica, ale postanowiłem użyć wyłącznie nowofalowych chmieli europejskich. Wyszło rześko, wytrawnie, cytrusowo-żywicznie. ekstrakt: 12°Blg alkohol: 5.5% goryczka: 25 IBU Zasyp liczony na 20l wg wydajności 65% w Brewersfriend 2.4kg słód pszeniczny (50%) 2.4kg słód heidelberg (50%) zamiast heidelberg spokojnie można użyć pilzneński. Mi jednak zależało na jak najjaśniejszej barwie, stąd taki wybór słodu. Wszystko zacierane min przez 60' w 65°C chmielenie: na początku gotowania: 10g Iunga (10.8%aa) na ostatnie 10' gotowania: 6g Triskel (3.5%aa) 6g Bobek (1.5%aa) 6g Kazbek (4.2%aa) 6g Iunga (10.8%aa) whirpool: 10g Triskel 10g Bobek 10g Kazbek 10g Iunga na zimno: 14g Triskel 14g Bobek 14g Kazbek 14g Iunga fermentacja w 17°C, drożdże: US-05. U mnie zeszło do 1.5-2°Blg Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted June 16, 2016 Share Posted June 16, 2016 Chujowa nazwa. knurek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janciuncio Posted November 25, 2018 Share Posted November 25, 2018 A te aromatyczne chmielenie moglbym zastapic Pulawskim/Lubelskim, ewentualnie cascade/citra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.