exor Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Witam. Poniższą recepturę testowałem kilka razy w domu, a ostatnio pojawiła się jako kontrakt w Słociaku. Inspiracją była klasyczna amerykańska pszenica, ale postanowiłem użyć wyłącznie nowofalowych chmieli europejskich. Wyszło rześko, wytrawnie, cytrusowo-żywicznie. ekstrakt: 12°Blg alkohol: 5.5% goryczka: 25 IBU Zasyp liczony na 20l wg wydajności 65% w Brewersfriend 2.4kg słód pszeniczny (50%) 2.4kg słód heidelberg (50%) zamiast heidelberg spokojnie można użyć pilzneński. Mi jednak zależało na jak najjaśniejszej barwie, stąd taki wybór słodu. Wszystko zacierane min przez 60' w 65°C chmielenie: na początku gotowania: 10g Iunga (10.8%aa) na ostatnie 10' gotowania: 6g Triskel (3.5%aa) 6g Bobek (1.5%aa) 6g Kazbek (4.2%aa) 6g Iunga (10.8%aa) whirpool: 10g Triskel 10g Bobek 10g Kazbek 10g Iunga na zimno: 14g Triskel 14g Bobek 14g Kazbek 14g Iunga fermentacja w 17°C, drożdże: US-05. U mnie zeszło do 1.5-2°Blg Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Chujowa nazwa. knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 A te aromatyczne chmielenie moglbym zastapic Pulawskim/Lubelskim, ewentualnie cascade/citra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się