Skocz do zawartości

Schizofrenia - Sancti Lucas 12°Blg


exor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poniższą recepturę testowałem kilka razy w domu, a ostatnio pojawiła się jako kontrakt w Słociaku. Inspiracją była klasyczna amerykańska pszenica, ale postanowiłem użyć wyłącznie nowofalowych chmieli europejskich. Wyszło rześko, wytrawnie, cytrusowo-żywicznie.

 

ekstrakt: 12°Blg

alkohol: 5.5%

goryczka: 25 IBU

 

Zasyp liczony na 20l wg wydajności 65% w Brewersfriend

2.4kg słód pszeniczny (50%)

2.4kg słód heidelberg (50%) 

 

zamiast heidelberg spokojnie można użyć pilzneński. Mi jednak zależało na jak najjaśniejszej barwie, stąd taki wybór słodu.

 

Wszystko zacierane min przez 60' w 65°C

 

chmielenie:

na początku gotowania:

10g Iunga (10.8%aa) 

 

na ostatnie 10' gotowania:

6g Triskel (3.5%aa)    

6g Bobek (1.5%aa) 

6g Kazbek (4.2%aa) 

6g Iunga (10.8%aa)

 

whirpool:

10g Triskel   

10g Bobek

10g Kazbek

10g Iunga 

 

na zimno:

14g Triskel

14g Bobek

14g Kazbek

14g Iunga

 

fermentacja w 17°C, drożdże: US-05. U mnie zeszło do 1.5-2°Blg

 

Smacznego!

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.