exor Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Witam. Poniższą recepturę testowałem kilka razy w domu, a ostatnio pojawiła się jako kontrakt w Słociaku. Inspiracją była klasyczna amerykańska pszenica, ale postanowiłem użyć wyłącznie nowofalowych chmieli europejskich. Wyszło rześko, wytrawnie, cytrusowo-żywicznie. ekstrakt: 12°Blg alkohol: 5.5% goryczka: 25 IBU Zasyp liczony na 20l wg wydajności 65% w Brewersfriend 2.4kg słód pszeniczny (50%) 2.4kg słód heidelberg (50%) zamiast heidelberg spokojnie można użyć pilzneński. Mi jednak zależało na jak najjaśniejszej barwie, stąd taki wybór słodu. Wszystko zacierane min przez 60' w 65°C chmielenie: na początku gotowania: 10g Iunga (10.8%aa) na ostatnie 10' gotowania: 6g Triskel (3.5%aa) 6g Bobek (1.5%aa) 6g Kazbek (4.2%aa) 6g Iunga (10.8%aa) whirpool: 10g Triskel 10g Bobek 10g Kazbek 10g Iunga na zimno: 14g Triskel 14g Bobek 14g Kazbek 14g Iunga fermentacja w 17°C, drożdże: US-05. U mnie zeszło do 1.5-2°Blg Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Chujowa nazwa. knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 A te aromatyczne chmielenie moglbym zastapic Pulawskim/Lubelskim, ewentualnie cascade/citra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi