Eselchen Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Noszę sie z zamiarem uważenia pszenicznego piwa. Do zestawu surowców muszę wybrać jeszcze drożdże. Skłaniam się ku suchym, do wyboru mam: Mangrove Jack's M20 Fermentis WB-06 Mauribrew Weiss Danstar Munich Brewerm Blanche Które z nim będą najlepsze? Słyszałem, że całkiem dobre są BW11, lecz musiałbym je z innego sklepu zamawiać. Jeżeli warto to rozważę tą opcje Zestaw składa sie z:słód pszeniczny jasny 2.5kg słód pilzneński 1.6kg słód Carawhell® 0.2kg chmiel Spalt Select (DE) 30g Edytowane 19 Czerwca 2016 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
test Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Tylko Płynne Polecam FM41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 ja robiłem ostatnio wita na Mangrove Jack's M20 i wyszedł bardzo fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 pierwsze pszeniczne fermentowałem na M20 i wyszło całkiem przyzwoite - ciekawy balans bananów i gwoździ przy temp. fermentacji ok 21°C, niestety płytko mi odfermentowały (z 12 na 4 blg) co mogło być spowodowane zbyt słodkim zatarciem... na drugą warkę wybrałem WB-06 które ponoć odfermentowują wszystko co im się pod nos podstawi i liczę na odfermentowanie do jakiś 2 blg co powinno dać bardziej wytrawne pszeniczne ;-) teraz fermentuję w temp. 19-20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 dla mnie z sucharów to Mauribrew Weiss ale i tak temperatura będzie miała większe znaczenie czy będzie dobre czy nie ilość drożdży, można zrobić underpitching ( czyli mniej niż się zaleca)że by bananów było więcej albo overpitching ( więcej od zalecanej ilości) że by było więcej goździków , a najlepiej dać ile trzeba i zacząć fermentować w niskich temperaturach nawet od 12C można zacząć i podnosić stopniowo do 18-19C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Nie jestem na etapie drożdży płynnych, to moja trzecia warka. Wolałbym użyć suchych ze względu na wygodę. dla mnie z sucharów to Mauribrew Weiss ale i tak temperatura będzie miała większe znaczenie czy będzie dobre czy nie ilość drożdży, można zrobić underpitching ( czyli mniej niż się zaleca)że by bananów było więcej albo overpitching ( więcej od zalecanej ilości) że by było więcej goździków , a najlepiej dać ile trzeba i zacząć fermentować w niskich temperaturach nawet od 12C można zacząć i podnosić stopniowo do 18-19C Nie mam żadnej lodówki, ale w piwnicy mam stałą temperaturę ok. 16-17 stopni A co myślicie o WB-06. Mam ich jedną paczkę z terminem ważności jeszcze przez 3 miesiące. Edytowane 18 Czerwca 2016 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) dla mnie z sucharów to Mauribrew Weiss ale i tak temperatura będzie miała większe znaczenie czy będzie dobre czy nie ilość drożdży, można zrobić underpitching ( czyli mniej niż się zaleca)że by bananów było więcej albo overpitching ( więcej od zalecanej ilości) że by było więcej goździków , a najlepiej dać ile trzeba i zacząć fermentować w niskich temperaturach nawet od 12C można zacząć i podnosić stopniowo do 18-19C Polecam ten sposób - właśnie tak zrobiłem swoją ostatnią warkę na Mauribrew Weiss (dla mnie bezsprzecznie najlepsze sucharki do pszenicy). Zadawałem 1 uwodnioną paczkę drożdży na 22 litry 12,9 Blg w 14C, po czym fermentor trafił do pomieszczenia 20C. Następnie fermentacja w 21-22C. W smaku bardzo wyraźne banany, do tego przyjemnie zbalansowane z goździkami. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ten szczep odfermentowuje raczej nisko, więc trzeba wszystko zatrzeć na wytrawnie. Gdyby mi zostawiły nieco mniej cukrów na koniec, to byłaby petarda, a tak jest tylko bardzo zacna pszenica Z płynnych to jednak dla mnie najfajniejsze efekty dają Weihenstephany (WY 3068). I tam zadawanie w niskich temperaturach też daje fajne efekty WB-06 dla mnie (i chyba nie tylko) dają zbyt wytrawne i często dosyć płaskie piwka. PS. Do takiego startu nie potrzebujesz lodówki - po prostu chłodzisz brzeczkę do 12-14C, zadajesz drożdże i wystawiasz do pomieszczenia z temperaturą docelową. Edytowane 18 Czerwca 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Z płynnych to jednak dla mnie najfajniejsze efekty dają Weihenstephany (WY 3068). I tam zadawanie w niskich temperaturach też daje fajne efekty Konieczne jest namnażanie tych drożdży, czy można je wlać bezpośrednio do brzeczki, ew. najpierw rozrobić w wodzie? Edytowane 18 Czerwca 2016 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Tak konieczne. Przy wszystkich płynnych wymagany jest starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Tak konieczne. Przy wszystkich płynnych wymagany jest starter. Raczej wskazane, a nie konieczne. W zapiskach można poczytać o zadawaniu fiolki bezpośrednio do brzeczki i piwa wychodziły. Co innego dobra praktyka, a co innego niezbędna procedura, to trzeba rozgraniczyc, bo później się okazuje, że żeby użyć drożdży płynnych trzeba mieć tonę sprzetu do starterow itd. a to niekoniecznie prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 No ok racja. Z drugiej strony do startera wystarczy słoik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Jest równica w słodach pomiędzy Weyermann a Bestmalz ? Sklep we Wrocku posiada głównie ten drugi i Strzegom, Weyermann'a musiałbym zamawiać internetowo i płacić za przesyłkę. Czy można mieszać słody z różnych słodowni? Edytowane 19 Czerwca 2016 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Jest równica w słodach pomiędzy Weyermann a Bestmalz ? Nie dostrzeżesz różnicy. Czy można mieszać słody z różnych słodowni? Tak. Edytowane 19 Czerwca 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosaczek Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Nie jestem na etapie drożdży płynnych, to moja trzecia warka. Wolałbym użyć suchych ze względu na wygodę. dla mnie z sucharów to Mauribrew Weiss ale i tak temperatura będzie miała większe znaczenie czy będzie dobre czy nie ilość drożdży, można zrobić underpitching ( czyli mniej niż się zaleca)że by bananów było więcej albo overpitching ( więcej od zalecanej ilości) że by było więcej goździków , a najlepiej dać ile trzeba i zacząć fermentować w niskich temperaturach nawet od 12C można zacząć i podnosić stopniowo do 18-19C Nie mam żadnej lodówki, ale w piwnicy mam stałą temperaturę ok. 16-17 stopni A co myślicie o WB-06. Mam ich jedną paczkę z terminem ważności jeszcze przez 3 miesiące. Weizen tylko na płynnych, ja leję FM41 prosto z fiolki bez startera wychodzi zawsze. Polecam też zadawać te drożdże w okolicach 10-12 stopni, piwo ma wtedy mega banany. W wyższej temperaturze może pojawiać się guma balonowa. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez kosaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zdecydowałem się na drożdże WY 3068, a do tego złożyłem mieszadło magnetyczne. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 prosto z fiolki bez startera wychodzi zawsze. na "babuni"też by wyszło piwo ma wtedy mega banany. trzeba pamiętać że dobry pszeniczniak ma mieć balans między goździkiem a bananem, anie wywalony w kosmos w jedną stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 prosto z fiolki bez startera wychodzi zawsze. na "babuni"też by wyszło piwo ma wtedy mega banany. trzeba pamiętać że dobry pszeniczniak ma mieć balans między goździkiem a bananem, anie wywalony w kosmos w jedną stronę To zależy kto co lubi, ja osobiście bardzo lubię banana i wcale bym się nie obraził gdyby wyszedł mi mega bananowy weizen. Do tej pory dwukrotnie wyszedł mi przepisowy czyli zbalansowany, następnym razem będzie lepiej )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Poczyniłem niedawno weizena na FM40 (Pszeniczny łan). Drożdże kręcone na mieszadle ok 36h. Wyszedł bardzo dobry, balans goździki/banan nieco mocniej w stronę banana. Fermentowane w okolicach 17-18 stopni. Uwaga na mega burzliwą fermentację, gdybym włożył rurkę zamiast wężyka (blow-off) to eksplozja pewna, fermentor nadął się niczym balonik, piana uciekała niczym uchodźcy do Niemiec Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosaczek Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 prosto z fiolki bez startera wychodzi zawsze. na "babuni"też by wyszło piwo ma wtedy mega banany. trzeba pamiętać że dobry pszeniczniak ma mieć balans między goździkiem a bananem, anie wywalony w kosmos w jedną stronę Polecam lekturę instrukcji używania drożdży FM, co prawda zalecają starter ale nie jest on konieczny zwłaszcza do lżejszych piw takich jak Weizen. Co do tego mitycznego balansu to piłem sporo Weizenów i te "sucharowe" nijak się mają do takiego Weihenstephanera, który jest dla mnie wzorem balansu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 ale postaw w 25C piwo na 3068 i zobaczymy jaki to będzie wzór balansu dobrze że napisałeś że dla ciebie jest wzorem to że to są jedne z najlepszych drożdży to nie podlega dyskusji, ale nie ma też co demonizować sucharów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosaczek Opublikowano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 ale postaw w 25C piwo na 3068 i zobaczymy jaki to będzie wzór balansu dobrze że napisałeś że dla ciebie jest wzorem to że to są jedne z najlepszych drożdży to nie podlega dyskusji, ale nie ma też co demonizować sucharów Źle mnie zrozumiałeś nie chodzi mi o drożdże Wyeast 3086 tylko piwo Weihenstephaner. http://www.ratebeer.com/beer/weihenstephaner-hefe-weissbier/1156/ Sucharów nie demonizuje ale dla mnie Weizen na sucharach to taki trochę produkt zastępczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 To popatrz na receptury na wiki, jakich drożdży używali. Więc dobre piwo na suchych można zrobić. Ale fakt, sam polecilbym 3068. Z tym fermentowane w odpowiednich temperaturach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Od siebię polecę FM41, także zadawałem bez startera, w temp 15°C, fermentacja ok 19-20°C. Wyszedł fajny balans (choć może bardziej bananowe) i lekko kwaskowe, choc to zapewne od słodu zakwaszającego odfermentowanie z 11.5 do 4, dla mnie takie jest odpowiednie. Wcześniej próbowałem Wb-06, odfermentowały głębiej i dawały piwo prawie klarowne. Dodatkowo obecna była siarka (opinia z metryczki WKPD - akurat z tym się nie zgadzam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Mam jeszcze dwa pytania: 1. Jaki wir ustawić na mieszadle magnetycznym? Ma sięgać samego dna ? 2. Robi się cichą fermentacja pszenicznych piw, czy wystarczy 7-10 dni burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Wir ma być delikatny, ledwo widoczny. w pszenicznym nie przelewasz na cichą. A burzliwa trwa taj długo aż się skończy, nie zakłada się żadnej ilości dni. To mocno zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się