jacer Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Wstawić gar do wanny, przykryć pokrywką, nalać wody zimnej do wysokości mniej więcej połowy gara i iść spać. Rano zdekantować do fermentora zostawiając osady białkowe na dnie i wsypać drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Wstawić gar do wanny, przykryć pokrywką, nalać wody zimnej do wysokości mniej więcej połowy gara i iść spać. Rano zdekantować do fermentora zostawiając osady białkowe na dnie i wsypać drożdże. Co mam zrobić ... "zdekantować" ... a co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Aby warzyć dobre piwo to trzeba się tylko nim zająć i poświęcić parę godzin.Dobry sprzęt to połowa sukcesu. eee tam ja jeszcze przy okazji obiad ugotuję' date=' dom posprzątam, pranie zrobię... [/quote'] to tak jak z seksem. Można się kochać i w międzyczasie wypatrzeć, że sufit trza pomalować ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Tomek-Pasieka.Przybij piątkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zdekantować czyli zlać za pomocą wężyka wszystko znad osadu. Tak jak się sciaga wino z butla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Jak wyskalować curkomierz? Mam przesuniętą skalę. Teraz pomiar brzeczki wynosi 19BLG a czystej wody 7BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Jak wyskalować curkomierz? Mam przesuniętą skalę. Teraz pomiar brzeczki wynosi 19BLG a czystej wody 7BLG czysta woda oczywiście ma temp. 20°C?? Na moje wystarczy, że będziesz od pomiaru brzeczki odejmował owe 7 Blg (acz głowy za to nie dam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Oczywiście w temp. 20 stopni. Czy usuwam pierwszy chmiel goryczkowy z gotującej się brzeczki, czy dopiero po zakończeniu gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Oczywiście w temp. 20 stopni.Czy usuwam pierwszy chmiel goryczkowy z gotującej się brzeczki, czy dopiero po zakończeniu gotowania? Po zakończeniu gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 O g.22.30 przelałem i odfiltrowałęm brzeczkę o g.23.00 zacząłem gotować o g.00.30 zaczęło wrzeć, więc zadałem 40g Marynki w szyszkach o g.1.20 zadałem 30g Lomika o g.1.30 zadałęm 5g Lomika o 1.35 wyłączyłem gotowanie i poszedłem spać zostawiając chłodzenie do rana. o g. 8.00 brzeczka miała 32stopnie o g.9.00 miałem wszystko przefitrowane saszetkę drożdży S-23 zalałem szklanką wody 28stopni o g.9.30 zadałem drożdże do fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Gratuluje że ukończyłeś warzenie.Zainwestuj w sprzęt i literaturę.Warzenie wtedy ok.4 godziny bez nerwów na luzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Gratuluje że ukończyłeś warzenie.Zainwestuj w sprzęt i literaturę.Warzenie wtedy ok.4 godziny bez nerwów na luzie. Powoli będę inwestował, jak coś wyjdzie z tej pierwszej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charlotte Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Nie zrażaj się nawet jak nie wyjdzie !!!! Tylko raczej zacznij od ekstraktów niż zacierania. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Nie zrażaj się nawet jak nie wyjdzie !!!!Tylko raczej zacznij od ekstraktów niż zacierania. Powodzenia Dzięki za słowa otuchy, ale chcę nabrać wprawy i pozostać przy słodach, ekstrakty z puszki źle się kojarzą. Teraz pora na następne wyroby domowe: w sobotę robimy wyprawę do ubojni po mięso na wyroby. Potem peklowanie szynek, boczków, kręcenie kiełbas i 15-tego wędzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 W trakcie gotowania brzeczki troche wyparowało i do fermentacji zlałem ok 16l, a dałe 4,5kg słodu. po wyskalowaniu mojego cukromierza namierzyłem 12,5blg przy 28stopni, czy nie jest trochę mało? Czy po gotowaniu i nachmieleniu można dolewać wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 12blg to taka "norma". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 W trakcie gotowania brzeczki troche wyparowało i do fermentacji zlałem ok 16l, a dałe 4,5kg słodu.po wyskalowaniu mojego cukromierza namierzyłem 12,5blg przy 28stopni, czy nie jest trochę mało? Czy po gotowaniu i nachmieleniu można dolewać wody? Gdy zrobisz kilka warek, mając trochę podstawowego sprzętu, to uznasz że trochę za mało. Ale jak na pierwszy raz to nie najgorzej. Zakładając że pomiar powinien być dokonywany w 20°C, Twój cukromierz jest nieco niepewny i że część musiałeś wylać wraz z syfami nie jest tragicznie. Teoretyzując mogę przyjąć, że uzyskałeś wydajność zacierania na poziomie 60%. Jak na pierwszy raz - lepiej niż wielu przed Tobą Na pocieszenie powiem jeszcze, że moja pierwsza warka zacierana, z zastosowaniem sprzętu podstawowego dała mi 63%. Po chmieleniu wody dodawać można, tylko po co? Po pierwsze: ryzyko zakażenia Po drugie: może wyjść z tego sikacz Po trzecie: tak to robią koncerny piwowarskie, a nie porządny piwowar domowy. Nawrzyłeś piwa, to je teraz wypij. Inaczej się nie nauczysz, nie będziesz wiedział gdzie popełniłeś błędy i co zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Po chmieleniu wody dodawać można, tylko po co? Żeby uzyskać pożądany/zakładany ekstrakt brzeczki nastawnej. Po pierwsze: ryzyko zakażenia Dlatego należy użyć przegotowanej wody ochłodzonej do 20C. Wydaje mi się, że dobrym wyjściem jest też dolanie wody źródlanej z nowo otwartej butelki. Wydaje mi się, ze ze względu na normy SANEPIDu powinna być dość czysta mikrobiologicznie. Po drugie: może wyjść z tego sikacz Jak dobrze policzysz, to rozcieńczasz tylko do oczekiwanego blg, więc nie powinien wyjść sikacz. Po trzecie: tak to robią koncerny piwowarskie, a nie porządny piwowar domowy. To nie do końca prawda, metoda HGB, którą masz na myśli polega na rozcieńczaniu wodą piwa już po fermentacji. A to trochę co innego niż rozcieńczanie brzeczki przed fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Kopyr. Generalnie oczywiście w tym ustępie masz kupę racji. Ale patrzysz z pozycji doświadczonego piwowara. Marek zrobił swoją pierwszą warkę. Do prawd wykazanych przez Ciebie dojdzie z czasem. Na razie, moim zdaniem , powinien sam się przekonać co zrobił i jakie to daje efekty. No ale może ja jak zwykle się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) Pomyliło mi się. Elroy, wykasuj to proszę. Edytowane 6 Grudnia 2007 przez angasc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Jak dobrze policzysz, to rozcieńczasz tylko do oczekiwanego blg, więc nie powinien wyjść sikacz. Bardzo Cię Kopyr proszę: powiedz Markowi jak ma to policzyć. Daję głowę, że nie wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Pomyliło mi się.Elroy, wykasuj to proszę. Wybacz Nic nie kasuję Pomylić się każdy może przecież, nic nie szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) Ale mi chodziło o post o treści: Pomyliło mi się. Elroy, wykasuj to proszę. a nie o ten wyżej Jakoś moja przeglądarka ma problem z cytowaniem fragmentów. I tak było w tym przypadku, więc edytowałem, usunąłem treść i wpisałem prośbę o kasację. Tak przy okazji: możesz sprawdzić działanie tej funkcji pod Operą? U mnie szwankuje. Edytowane 6 Grudnia 2007 przez angasc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) Po chmieleniu wody dodawać można' date=' tylko po co?[/quote']Żeby uzyskać pożądany/zakładany ekstrakt brzeczki nastawnej. Po pierwsze: ryzyko zakażenia Dlatego należy użyć przegotowanej wody ochłodzonej do 20C. Wydaje mi się, że dobrym wyjściem jest też dolanie wody źródlanej z nowo otwartej butelki. Wydaje mi się, ze ze względu na normy SANEPIDu powinna być dość czysta mikrobiologicznie. Po drugie: może wyjść z tego sikacz Jak dobrze policzysz, to rozcieńczasz tylko do oczekiwanego blg, więc nie powinien wyjść sikacz. Po trzecie: tak to robią koncerny piwowarskie, a nie porządny piwowar domowy. To nie do końca prawda, metoda HGB, którą masz na myśli polega na rozcieńczaniu wodą piwa już po fermentacji. A to trochę co innego niż rozcieńczanie brzeczki przed fermentacją. Dokładna i fachowa porada, dziękuję, to właśnie u was cenię, a nie zaraz wyśmiewanie i odsyłanie do przycisku SZUKAJ tylko konkretne odpowiedzi. Cierpliwość u piwowarów jest nie tylko w stosunku do piwa ale i do nowych użytkowników. Ja dość dużo szukam, czytam ale też się pytam, może to i banalne pytania, jak dla was, ale dla mnie jeszcze nie. O, na przykład takie: Czy przy gotowaniu i chmieleniu brzeczki powinno się mieć zdjętą pokrywkę? wydaje mi się, że tak aby uleciały niepożądane aromaty, choć to opóźnia gotowanie. A wracając do tematu: Jak dobrze policzysz, to rozcieńczasz tylko do oczekiwanego blg, więc nie powinien wyjść sikacz. Bardzo Cię Kopyr proszę: powiedz Markowi jak ma to policzyć. Daję głowę, że nie wie. to jak się oblicza tą ilość wody do rozcieńczenia, choć na razie nie będę rozcieńczał, ale na przyszłość już będę wiedział. Bo gdzieś też czytałem, że jak się nie mam dużego gara to się gotuje w małej ilości a potem dolewa się wody. Chyba ten stosunek 1:3,5? Edytowane 6 Grudnia 2007 przez marekch2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) Bardzo Cię Kopyr proszę: powiedz Markowi jak ma to policzyć. Daję głowę, że nie wie. No, ma X litrów brzeczki o ekstrakcie Y. A chce mieć (X+m) litrów o ekstrakcie (Y-n). Po pierwsze robimy korektę ze względu na temperaturę, czyli 12,5 blg w 28C jest równoważne 13blg w 20C. Korektę zrobiłem w ProMashu, ale są też tabelki. Czyli X=16l Y=13blg n=1 Myślę, że 12blg na piwo jest ok, (choć możemy przyjąć n=2 żeby wyliczyć dla ekstraktu równego 11blg). m=? jest to ilość wody jaką musimy dodać. Ponieważ blg jest w pewnym uproszczeniu % zawartością cukrów w brzeczce, więc możemy założyć, że mamy 16l roztworu 13%, a chcemy wiedzieć ile dodać wody, żeby mieć roztwór 12%. Można to pewnie wyliczyć z jakiegoś wzoru z chemii, ale nie pamiętam takiego, więc jedziemy na zdrowy chłopski rozum. Mamy 16l*13%=2,08l czystego cukru czyli 2,08l/12%=17,3l Wniosek dolewamy 1,3l wody. To można pewnie jakoś ładniej zapisać ale obliczenia są ok. W ProMashu jest coś takiego jak Dilution Calculator czyli kalkulator rozcieńczania i tam też można to sobie policzyć. Jedyny mankament, to, że jest to jankeski wynalazek, a oni używają galonów i OG zamiast litrów i blg. Ale wyszło mi podobnie 1,29l wody. Zresztą dla spokojnego serca i żeby nie było sikacza, niech doleje 1l. Jeśli chcielibyśmy wyliczyć dla 11blg, to 2,08l/0,11=18,9l, czyli dolewa 1,9l jak doleje 2l to też tragedii nie będzie. Mam nadzieję, że to jest zrozumiałe co napisałem Edytowane 6 Grudnia 2007 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się