astamoth Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 cześć Czy podczas fermentacji burzliwej (górna fermentacja) stopniowo podnosicie temperaturę brzeczki w trakcie czy utrzymujecie stałą? Jeżeli podnosicie to o ile? Ja rozpocząłem fermentację od 14st, jak się drożdże (US05) rozbujały utrzymywałem 15st przez 4-5 dni i podniosłem do 16st. Teraz idzie 8 dzień burzliwej i zastanawiam się czy na ostatnie dni podnieść do 18-19 stopni. Czy to ma sens? Wszystkie pomiary temperatury robię na powierzchni fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 (edytowane) Czy podczas fermentacji burzliwej (górna fermentacja) stopniowo podnosicie temperaturę brzeczki w trakcie czy utrzymujecie stałą? Jeżeli podnosicie to o ile? Podnoszę. Zależy jakie piwo. Ja rozpocząłem fermentację od 14st, jak się drożdże (US05) rozbujały utrzymywałem 15st przez 4-5 dni i podniosłem do 16st. Teraz idzie 8 dzień burzliwej i zastanawiam się czy na ostatnie dni podnieść do 18-19 stopni. Czy to ma sens?Ma sens. Edytowane 26 Czerwca 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Czy to ma sens? Przy ostatnich dwóch warkach tak robiłem i powiem, że wyniki są dużo lepsze niż fermentacja w stałej jednej temperaturze. Jak dla mnie to już pomaga schemat tydzień w piwnicy (~16 stopni) a potem tydzień w 20 stopniach (tak akurat w pokoju przeważnie jest). Drożdże najwięcej estrów produkują podczas fazy początkowej więc niższa na początku da czystsze piwo. Natomiast podniesienie na końcu spowoduje, że drożdże dojedzą to czego nie zjadły w niższej temperaturze itd. Ogólnie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się