michal9890 Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 (edytowane) Witam Mam zamiar uwarzyć piwo w stylu Imperial Witbier 16,5 BLG. Nie znalazłem interesującej mnie receptury więc postanowiłem stworzyć swoją pierwszą recepturę. Podstawę stanowi zestaw surowcowy zakupiony w sklepie internetowym ale mam zamiar mocno go zmodyfikować. Warka 25l Strzegom Pilzneński 3,7 kg Strzegom pszeniczny 1,0 kg Pszenica niesłodowana 1,7 kg Weyermann diastatic 0,5 kg Płatki owsiane 0,4 kg Płatki jęczmienne 0,4 kg Chmielenie (tutaj proszę o pomoc ) Mam taki chmiel: Lubelski 25g Citra 30g Myślę o dokupieniu: Galaxy 50g (bądź więcej ) Palisade 50g Galaxy i Citrę dałbym po połowie na koniec gotowania i na zimno. Palisade na 30 min Lubelski na 50 min ? Dodatki: Kolendra 15g Curacao 40g Skórka słodkiej pomarańczy 20 g Drożdże: Brewferm blanche Co o tym sądzicie? Wyjdzie coś z tego? Chciałbym uzyskać mocno cytrusowy zapach i aromat. Z góry dziękuję. Edytowane 2 Lipca 2016 przez michal9890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Chciałbym uzyskać mocno cytrusowy zapach i aromat. Myślę, że jak uzyskasz zapach to i aromat będzie ok A tak serio i bez uszczyliwości: Jeżeli chcesz mieć dużo cytrusów to pamiętaj, że jeżeli dodasz dużo Palisade to on może lekko przykryć cytrusowy aromat. Galaxy moim zdaniem nie jest takie w 100% cytrusowe, więc rozsądnie z dawkowaniem tych chmieli. Ja na aromat dawałbym typowo cytrusowe chmiele w stosunku do innych conajmniej 1,5:1 Jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat dodatków, bo curacao i pomarańczy jeszcze nie używałem, ciężko mi ocenić ja to wpłynie na profil piwa. Pozdrawiam, udanego warzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Generalnie do witbiera nie dodaje się cytrusowych chmieli, a aromat uzyskuje się przez dodatki kolendry, curacao, skórek cytrusów i innych przypraw. To Twoja receptura, więc zrobisz jak zechcesz, ale ja nie dawałbym słodu pszenicznego tylko niesłodowaną pszenicę i chmielenie tylko na goryczkę np. Lubelskim. Reszta aromatów ze skórek - możesz namoczyć w alkoholu i dorzucić na cichą. Dodatkowo możesz dorzucić rumianku albo/i kminku, tylko z umiarem - fajnie współgra z cytrusami. Jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat dodatków, bo curacao i pomarańczy jeszcze nie używałem, ciężko mi ocenić ja to wpłynie na profil piwa. Znaczy, że nie warzyłeś jeszcze wita - zatem Twoja pomoc jest bezużyteczna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 (edytowane) Ja wita warzyłem jako 3 swoją warkę i też napaliłem się na cytrusy normalnie widziałem już te cytryny, cytrynowe chmiele, cytrynowość i lemonkowość i... Na szczęście wyszedł mi dobry Witbier a nie piwo cytrynowe Ja u siebie dodałem o oprócz kolendry po 50g suszonego curacao i suszonych skórek pomarańczy do tego jeszcze zest z kolejnych 2 pomarańczy i 2 cytryn. Na cichą dodatkowo dodałem kilkanaście liści kafiru i jedną trawę cytrynową. Wizja niesamowitej cytrnowości zniknęła po wypiciu pierwszej próbki do pomiaru BLG. Okazało się cytrusowość ma wiele obliczy I w moim witku starła się cytrusowość cytrynowa z zestu, kafiru i trawy cytrynowej z tą z pomarańczy i curacao i nijak do siebie to nie pasowało. Cała historia ma pozytywne zakończenie gdyż piwo ułożyło się znakomicie po 3 tygodniach w butelkach (cytrynowość został przykryta przez cytrsowość pomarańczy i curacao). Dla czego o tym piszę, a no dla tego że warto sobie rozważyć jaką cytrusowość chce się uzyskać. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że dla mnie Witbier w parze idzie z pomarańczą ale już nie z cytryną Kolendra i goryczka z curacao pasują świetnie do pomarańczy ale z kwaśną cytryną niestety imho to złe połączenie.Co do składników ja robiłem ze słodem pszenicznym (wybrałem opcję łatwiejszą gdyż jestem początkującym piwowarem) i piwo wyszło jak należy.PS. Odnośnie dodatków na cichą, ja swoje wrzuciłem do niewielkiej ilości wrzątku (tak tylko aby przykryło całość), pogotowałem kilka minut (chyba nawet nie 5min) i całość wlałem do fermentora. Edytowane 3 Lipca 2016 przez SebeQ Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Chyba macie rację z tym chmieleniem. Spróbuję tylko na goryczkę chmiel a reszta ze skórek pomarańczy i przypraw. Dziękuję za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Generalnie do witbiera nie dodaje się cytrusowych chmieli, a aromat uzyskuje się przez dodatki kolendry, curacao, skórek cytrusów i innych przypraw. To Twoja receptura, więc zrobisz jak zechcesz, ale ja nie dawałbym słodu pszenicznego tylko niesłodowaną pszenicę i chmielenie tylko na goryczkę np. Lubelskim. Reszta aromatów ze skórek - możesz namoczyć w alkoholu i dorzucić na cichą. Dodatkowo możesz dorzucić rumianku albo/i kminku, tylko z umiarem - fajnie współgra z cytrusami. Jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat dodatków, bo curacao i pomarańczy jeszcze nie używałem, ciężko mi ocenić ja to wpłynie na profil piwa. Znaczy, że nie warzyłeś jeszcze wita - zatem Twoja pomoc jest bezużyteczna... Jeżeli do wita rzeczywiście nie używa się cytrusowych chmieli, to rzeczywiście mój błąd i nie powinienem się wypowiadać, wybacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Jeżeli do wita rzeczywiście nie używa się cytrusowych chmieli, to rzeczywiście mój błąd i nie powinienem się wypowiadać, wybacz Nie o to chodzi, jak ktoś chce, to może, natomiast całe sedno wita to kolendra i cytrusy (pomarańcze), a Ty tego nie używałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Witam Mam zamiar uwarzyć piwo w stylu Imperial Witbier 16,5 BLG. Nie znalazłem interesującej mnie receptury Nie znalazłeś, bo wzmocniony Witbier, to już nie Witbier. Ludzie różne cuda wymyślają, ale tworzenie Imperial Witbier mija się z celem. To piwo nie może być mocne, to wbrew jego naturze. To tak jakbyś chciał stworzyć, dajmy na to, Super Ekstra Stronga 8 Blg i 3% alkoholu, to bez sensu. Edytowane 4 Lipca 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Pinta ma imperial witbier Viva la Vita Piwo mi bardzo podeszło i dlatego chciałem stworzyć coś swojego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Pinta ma imperial witbier Viva la Vita Piwo mi bardzo podeszło i dlatego chciałem stworzyć coś swojego Nazwali to piwo w ten sposób, bo z Witbierami Polacy już trochę się oswoili, z grubsza wiedzą o co chodzi. Gdyby napisali np Grand Cru , to mało kto wiedziałby czego oczekiwać. Edytowane 4 Lipca 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Jacenty lepszym przykładem byłoby imperial grodziskie Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Jacenty lepszym przykładem byłoby imperial grodziskie Nie wiem, czy wiesz, ale w latach 90 takie piwo było produkowane w browarze w Grodzisku Nazywało się Grodzisz i miało ~12 blg Także akurat słabo się tu wstrzeliłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Pracownia zrobiła imperialnego grodzisza 18 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Heh nie wyszło. Grodziskie zawsze mi się kojarzyło z lekkim niskoalkoholowym piwem. Wynika z tego że część styli może być imperial, a część nie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się